– Om du inte har sparat tidigare så börja med 100 kronor i månaden och öka sedan till 200 nästa månad, säger Avanzas Claes Hemberg. Foto: / PRESSBILD– Om du inte har sparat tidigare så börja med 100 kronor i månaden och öka sedan till 200 nästa månad, säger Avanzas Claes Hemberg. Foto: / PRESSBILD
– Om du inte har sparat tidigare så börja med 100 kronor i månaden och öka sedan till 200 nästa månad, säger Avanzas Claes Hemberg.  Foto: / PRESSBILD
Hur har fonden gått tidigare? Hur länge tänker du spara? Hur hög är risken? Det är exempel på frågor du måste ställa dig innan du väljer fond. Foto: Colourbox.Hur har fonden gått tidigare? Hur länge tänker du spara? Hur hög är risken? Det är exempel på frågor du måste ställa dig innan du väljer fond. Foto: Colourbox.
Hur har fonden gått tidigare? Hur länge tänker du spara? Hur hög är risken? Det är exempel på frågor du måste ställa dig innan du väljer fond. Foto: Colourbox.

Så prickar du in rätt pensionsfond

Publicerad

Hur ska du tänka när du väljer pensionsfonder? Avgifterna avgör bland annat - och hur hög är risken?

– Det handlar inte så mycket om hur mycket du avvarar på kontot, utan den stora raketmotorn får vi om vi väljer rätt konto och rätt fond, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Vad är en pensionsfond?

En fond består av olika värdepapper, som aktier. När du köper en andel i fonden blir du delägare, tillsammans med alla andra. Fonden sköts i sin tur av ett fondbolag som gör aktiva val för fonden. Du kan handla både fonder och aktier i olika konton; exempelvis vanliga depåer, investeringssparkonton eller kapitalförsäkringar.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om premiepensionen

 

Du kan spara i räntefonder eller aktiefonder, där räntefonderna traditionellt anses ha en lägre risk. Det finns även så kallade blandfonder, där du får båda, som tillsammans med globalfonder brukar anses ha en lägre risk än rena aktiefonder.

Vad är fondavgift?

Fondavgift betalar du när någon förvaltar fonden du sparar i. Du kan även få betala en avgift när du säljer fonden, liksom när du köper den. Därför är det viktigt att ha koll på avgifterna innan du investerar i en fond.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg förklarar att vi behöver tänka i tre steg för att få pengarna att växa.

– Det handlar inte så mycket om hur mycket du avvarar på kontot, utan den stora raketmotorn får vi om vi väljer rätt konto och rätt fond. Då kan pengarna växa rejält under de åren vi väntar, säger Hemberg.

 

LÄS MER: Guide: Så fungerar pensionssystemet

 

Hur väljer jag rätt fond?

Hur har fonden gått tidigare? Hur länge tänker du spara? Hur hög är risken? Det är exempel på frågor du måste ställa dig innan du väljer fond. Om du tänker spara under en längre tid kanske du vågar ta en högre risk, men om du planerar att ta ut din pension snart kan det vara smart att ta det säkra före det osäkra. Det är även klokt att sprida din risk‚ lägg inte alla ägg i samma korg.

 

Att fonden gått bra tidigare betyder inte att det fortsätter så; men det skadar inte att se över den tidigare utvecklingen. Du bör fråga dig hur intresserad och aktiv du är i ditt fondval?

Om du inte orkar engagera dig eller har kunskaperna kan det vara bättre att satsa på säkrare alternativ.

Experten: Välj en låg fondavgift

Avanzas Claes Hemberg säger att det räcker att titta på fondavgiften när fonderna är registrerade i Sverige.

– Här ska du helst välja en låg fondavgift under 0,4 procent. Eftersom annars så tar banken/fonden mycket av dina pengar som avgift, säger Claes Hemberg.

När du handlar med fonder som är registrerade utomlands måste du ha koll på dolda avgifter; den totala fondavgiften.

– Då måste du titta på årliga avgiften eller total fondavgift, som kan vara betydligt högre. Välj max 0,4% procent, säger Claes Hemberg.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om ISK

 

Så sparar du till pensionen

Claes Hemberg rekommenderar dig att börja med att lägga undan pengar, som 500 kronor i månaden.

– Om du inte har sparat tidigare så börja med 100 kronor i månaden och öka sedan till 200 nästa månad. Sedan 300 månaden efter det, så har du snart en god sparvana, som du märker inte totalt förändrar ditt liv, säger han.

Välj rätt konto till pensionen

När du börjar spara pengar är det dags att placera dem i konton, och det påverkar hur mycket du skattar.

– Väljer vi ett vanligt sparkonto så får vi 30 procent skatt på räntan, varje år, säger Claes Hemberg.

Han poängterar att ett sparande i Sverigefond med Investeringssparkonto (ISK) ger mer pengar. På ISK betalar du i stället en årlig schablonskatt.

– Där har du noll skatt på när du tar ut pengarna. Istället har du i dagsläget en skatt på 0,4 procent varje år. I slutänden ger detta kontoval dig cirka 15 procent mer tillväxt varje årtionde. Över 30 år är skillnaden, säger Hemberg.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om tjänstepensionen

 

Välj rätt fond

Claes Hemberg rekommenderar dig att välja en lågpris aktiefond.

– En dyr fond kostar här 1,5 procent och en billig kostar under 0,4 procent. Du tjänar direkt 1 procent per år genom att välja rätt, säger han.

Han pekar på Sverigefonden som de senaste 30 åren gett i snitt 9-10 procent, men poängterar att vi aldrig kan veta hur det utvecklar sig framöver.

– Men om vi utgår från samma utveckling så får vi i alla fall en tillväxt på kontot som är betydligt bättre än den på sparkontot, säger Hemberg.

Undvik inlåsningstider i pensionssparandet

Claes Hemberg uppmanar dig att se upp för inlåsningstider, och pekar på att det finns kapitalförsäkringar som har inlåsning på upp till fyra år. Då måste du betala straffavgifter för att ta ut pengarna tidigare.

– Undvik dessa konton. ISK-konton ska aldrig ha inlåsningstider eller inlåsningsavgifter. Därför väljer jag i första hand ISK-konto. Välj noll inlåsning, säger Claes Hemberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen