Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas pensionärers ekonomi av höstbudgeten

Di:s reporter Fredrik Öjemar och Expressens reporter Tomas Nordenskiöld om nya budgeten.

Pensionärer pekas ut som vinnare i budgeten som finansministern presenterade på onsdagen.

Vi har samlat förslagen som kommer att ha direkt inverkan på miljoner äldres ekonomi från årsskiftet.

– Rent privatekonomiskt kommer en hel del pensionärer att vinna på budgeten, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.

”Partierna tävlar om att vinna pensionärernas röster”, konstaterade Nordnets privatekonom Frida Bratt i en Dina Pengar-artikel på onsdagen.

Och i den här budgeten ser det ut som att de fyra samarbetspartierna (S, MP, C och L) haft lättast att enas om privatekonomiska reformer för just denna grupp.

Orsakerna är flera.

Från både höger och vänster har det hävdats att upprepade jobbskatteavdraget skapat en orättvis skatteklyfta mot äldre, samtidigt som statistik från både Pensionsmyndigheten och EU visat att allt fler pensionärer i Sverige lever under knappa ekonomiska förhållanden.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ger budgetpropositionen för 2020 till riksdagens talman Andreas Norlén.Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN

Finansministerns uttalanden om att ”det är de äldre som byggt landet som vi är så stolta över” har upprepats med frenesi i debatter och på presskonferenser.

10 förslag kommer att få inverkan på miljoner pensionärers liv när budgeten röstas igenom av riksdagens mittenmajoritet (kostnaderna inom parantes):

1. Skattesänkningen (4,33 miljarder).

Skatten sänks för pensioner över 17 000 kronor i månaden. Pensionärer med lägre inkomster har sedan tidigare fått motsvarande skattesänkningar.

– En skatteskillnad kommer att bestå. Vallöftet från regeringen bestod i att helt ta bort den högre skatten på pensionsinkomster till år 2020, ett löfte som alltså inte kommer att uppfyllas, säger Eva Eriksson.

Uträkningar visar att det sker en utjämning men att en mindre skillnad består.

Tabellen här visar hur mycket lägre skatten blir för olika inkomstgrupper

FAKTA: Så sänks skatten på pension

18 750 kronor i pension (78 kronor i lägre skatt)

20 833 kronor i pension (215 kronor i lägre skatt)

25 000 kronor i pension (335 kronor i lägre skatt)

33 333 kronor i pension (558 kronor i lägre skatt)

41 666 kronor i pension (759 kronor i lägre skatt)

Gruppen med pensionsinkomster på runt en halv miljon per år är största vinnaren. Över den inkomsten sker det en successiv nedtrappning av skattevinsterna.

Källa: REGERINGEN

2. Högre garantipension och höjt tak för bostadstillägg (2,2 miljarder).

Garantipensionärer får 200 kronor mer i månaden och taket för bostadstillägg höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor.

När de mest utsatta pensionärsgrupperna lyfts krymper det så kallade respektavståndet mellan lägsta pensionen och pensionärer som jobbat hela livet men har låga pensioner – ofta kvinnor i låglöneyrken och som under perioder deltidsarbetet eller varit hemma med barn.

– Det blir ännu mindre lönsamt att ha arbetat som pensionär. Nästa år kommer en pensionär med fullt grundskydd att ha ungefär samma inkomst efter skatt som en genomsnittspensionär, säger Eva Eriksson.

Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.

3. Pengar för att korta köerna för ansökningar till bostadstillägg (25 miljoner).

Pensionsmyndigheten får mer resurser för att möta senaste årets anstormning av ansökningar. I vissa fall är köerna sex månader långa.

4. Satsningar på vård och omsorg (1,43 miljarder).

Statens riktade anslag till äldreområdet minskar med en kvarts miljard jämfört med 2019 års budget.

Bland satsningarna märks bland annat riktade insatser på motion för äldre.

– Det är bra att regeringen har lyssnat på oss seniorer genom att fokusera på att motverka ensamhet och stärka idrotten för äldre. Men samtidigt trappas ambitionen ner, vilket märktes redan i vårbudgeten, säger Eva Eriksson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) om nya budgeten: ”Budget för ett starkare samhälle”

5. Höjt tak för skatteuppskov vid bostadsförsäljning.

Det nya taket för uppskov är tre miljoner, alltså den summan som man kan välja att inte beskatta men tills vidare betala 0,5 procent i ränta på (räntan ska enligt beslut tas bort, dock finns inga besked om när). Detta kan bland annat underlätta för äldre som vill flytta från sina för stora bostäder.

– Det är ett steg i rätt riktning men för att få i gång flyttkedjorna, inte minst bland äldre, behöver reavinstskatten också sänkas, säger Eva Eriksson.

6. Statsbidrag till kommuner och regioner (5 miljarder).

1,5 miljarder till vård och omsorg, 3,5 miljarder till allmänna bidrag till kommunerna.

– Vi förutsätter att kommuner och regioner nu lever upp till den ambition regeringen har vad gäller att prioritera äldres vård och omsorg. Ute i landet står många kommuner inför stora utmaningar, det dras ned på äldreomsorgen, säger Eva Eriksson.

Till skillnad från i fjol när det blev M och KD:s budget som röstades igenom, så är finansminister nog Magdalena Andersson desto gladare i år.

7. Elektronisk betalning för att få Rut- och Rotavdrag 

Många äldre använder Rut för exempelvis städhjälp. Nu gäller det att den här gruppen kan sköta betalningarna digitalt.

– Detta är olyckligt eftersom en del invånare har svårigheter att betala elektroniskt. De flesta av dem är äldre, säger Eva Eriksson.

8. Bankernas kontanthantering ska säkras (20 miljoner).

Tillsynen för att bankerna ska behålla kontanthanteringar stärks genom extra anslag till Post- och telestyrelsen och Tillväxtverket. Syftar till att skapa en trygghet för många äldre utan digitala vanor.

– Det är ett steg i rätt riktning att tillsynen av bankernas kontantservice förstärks i höstbudgeten, säger Eva Eriksson.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni om regeringens budget.

9. Skattereduktionen för glesbygdskommuner (1,35 miljarder).

Lägre skatt för 800 000 invånare i 80 kommuner motsvarande 137 kronor i månaden.

10. Bensinskatten sänks – priset höjs (900 miljoner).

Regeringen skattesänker för att upphäva effekten av överindexeringen, som återinförs. Detta ger höjt bensinpris med 15 öre vid pumpen och tuffare för många bilberoende landsbygdsbor.

Jennie Nilsson (S) presenterade budgeten under konferens i Örnsköldsvik.
Annons: