Så mycket tjänar du på den nya skatten

Publicerad

Regeringen vill ta bort pensionärskatten helt.

– Det är viktigt för anständighetens skull att pensionärer inte ska betala mer än löntagarna, säger statsminister Stefan Löfven.

Tre av fyra pensionärer i Sverige får sänkt skatt redan nästa år.

Från 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år. 1,5 miljoner svenskar innefattas av skattesänkningarna.

Klyftan mellan löntagare och pensionärer tas helt bort 2020 om regeringen får igenom sitt förslag.

– De som lagt grunden för vår gemensamma välfärd förtjänar respekt. Att de borgerliga partierna, som införde pensionärsskatten, nu tillsammans med SD dessutom vill höja den är upprörande. Det handlar om rättvisa mellan generationer och är en självklarhet för vår regering, säger statsminister Stefan Löfven när nyheten presenterades på onsdagen.

 

LÄ MER: Larmsiffrorna – så många äldre riskerar fattigdom i Sverige

 

Så här kommer man att gå till väga:

Skatten sänks för pensionärer mer än det förslag som presenterades – och kritiserades – i våras.

Skattesänkningen omfattar 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att tre av fyra äldre får sänkt skatt 2018.

Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare tas först bort för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden. I det tidigare förslaget från i våras låg gränsen på 14 000 kronor.

Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till ca 35 000 kronor per månad, det tidigare förslaget låg på 30 000 kronor per månad.

900 mer i plånboken

För de allra mest utsatta pensionärerna kan regeringens satsning tillsammans med det utökade bostadstillägget innebära 900 kronor mer i plånboken varje månad.

För äldre med en snittpension, och som inte är berättigade bostadstillägg, kommer det att röra sig om drygt 400 kronor mer i plånboken varje månad.

Statistiken kan ha bidragit till beslutet

Förslaget kommer bara några veckor efter att Eurostats siffror (EU:s statistikorgan) redovisat nya dystra siffror för Sverige. 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för fattigdomsrisk, vilket är en klart högre siffra än våra grannländer.

Eva Eriksson, SPF: ”Man har lyssnat på oss och till 2020 kommer vi äntligen att få rättvisa skatter.”

– Vi har drivit på med den här statistiken för att påvisa skillnaderna och bristerna i vårt pensionssystem och det tror jag regeringen tagit till sig när man nu gör en så här stor satsning, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.

 

LÄS MER: Raseri och uppror mot regeringens nya skatter

 

Hon är glad över regeringens besked i dag, men säger samtidigt:

 – Man har lyssnat på oss och till 2020 kommer vi äntligen att få rättvisa skatter. Men det löser inte hela frågan med pensionssystemet, som måste ses över och ändras. För tittar man på hur pensionerna ser ut i relation till livsmedels- och hyresutveckling kommer mycket av den här skattesänkningen ätas upp om några år.

”Det blir en viktig valfråga”

Nästa steg för SPF Seniorerna är att få mer fler partier på tåget.

– Och här har KD redan lagt ett förslag på att redan 2018 ta bort de orättvisa pensionerna, säger Eva Eriksson.

Om mindre än ett år kommer Eurostats nästa pensionärsrapport – mitt i den svenska valrörelsen.

– Den kommer att bli väldigt viktig för regeringen, säger Eva Eriksson.

– Och pensionsfrågan kommer att bli en stor valfråga.

Mia, 75: Tror inte det ändras

Dina Pengar har i en serie artiklar intervjuat och beskrivit tillvaron för pensionärer som inte får ekonomin att gå ihop.

Pensionären Mia Öman, 75, var en dem.

I 45 år har hon arbetat som undersköterska och har nu en pension på 13 300 kronor efter skatt. Den största delen av pengarna går till hyra och räkningar.

Mia Öman, 75: ”Det vore bra men jag tror inte ett ögonblick på Socialdemokraterna. Det kommer att bli plus minus noll för mig.”Foto: PRIVAT

När hon nås av nyheten om regeringens skattesänkningar säger hon:

– Vad hjälper det om regeringen ger med ena handen men tar med den andra. Sänker de skatten så blir det säkert mindre i bostadstillägg, säger hon.

Regeringen meddelade dock i måndags att de höjer bostadstillägget för 290 000 pensionärer.

– Det vore bra men jag tror inte ett ögonblick på Socialdemokraterna. Det kommer att bli plus minus noll för mig, säger Mia Öman.

Hon tror inte det blir bättre med en borgerlig regering heller.

– Jag hoppas att det här ger något för varje hundralapp är ett plus. Men jag är väldigt tveksam.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen