Från vänster: Ingrid Eriksson, 82, Tibro: "Jag tycker att maten är godkänd, det finns inget att klaga på. Jag besöker restaurangen kanske varannan dag och tycker att priset är bra". Gunvor Karlbom, 81, Tibro: "Den är hemskt bra tycker jag. Besöker restaurangen nästan varje dag och har inget att klaga på. Tycker det är bra variation på maten. Gällande priset så tycker jag att det är billigt". Inge Karlbom, 85, Tibro: "Jo, den är jättebra. Den är varierad och bra och det finns nog ingen begränsning på hur mycket man får ta. Jag blir mätt varje gång. Det är fantastiskt billigt, finns nog ingen som kan konkurrera med det. Besök till personalen som ger bra service". Foto: Henrik JanssonFrån vänster: Ingrid Eriksson, 82, Tibro: "Jag tycker att maten är godkänd, det finns inget att klaga på. Jag besöker restaurangen kanske varannan dag och tycker att priset är bra". Gunvor Karlbom, 81, Tibro: "Den är hemskt bra tycker jag. Besöker restaurangen nästan varje dag och har inget att klaga på. Tycker det är bra variation på maten. Gällande priset så tycker jag att det är billigt". Inge Karlbom, 85, Tibro: "Jo, den är jättebra. Den är varierad och bra och det finns nog ingen begränsning på hur mycket man får ta. Jag blir mätt varje gång. Det är fantastiskt billigt, finns nog ingen som kan konkurrera med det. Besök till personalen som ger bra service". Foto: Henrik Jansson

Från vänster: Ingrid Eriksson, 82, Tibro: "Jag tycker att maten är godkänd, det finns inget att klaga på. Jag besöker restaurangen kanske varannan dag och tycker att priset är bra".

Gunvor Karlbom, 81, Tibro: "Den är hemskt bra tycker jag. Besöker restaurangen nästan varje dag och har inget att klaga på. Tycker det är bra variation på maten. Gällande priset så tycker jag att det är billigt".

Inge Karlbom, 85, Tibro: "Jo, den är jättebra. Den är varierad och bra och det finns nog ingen begränsning på hur mycket man får ta. Jag blir mätt varje gång. Det är fantastiskt billigt, finns nog ingen som kan konkurrera med det. Besök till personalen som ger bra service".

 Foto: Henrik Jansson
Kassler, rotfruktsgratäng och grönsaker stod på menyn vid äldreboendet. Till dessert blev det konserverad frukt och grädde. Foto: Henrik JanssonKassler, rotfruktsgratäng och grönsaker stod på menyn vid äldreboendet. Till dessert blev det konserverad frukt och grädde. Foto: Henrik Jansson
Kassler, rotfruktsgratäng och grönsaker stod på menyn vid äldreboendet. Till dessert blev det konserverad frukt och grädde. Foto: Henrik Jansson
Kräver kvalitet. Leif Mannerström tycker inte kostnaden är det stora problemet, utan vad man faktiskt får för pengarna. Foto: Robin AronKräver kvalitet. Leif Mannerström tycker inte kostnaden är det stora problemet, utan vad man faktiskt får för pengarna. Foto: Robin Aron
Kräver kvalitet. Leif Mannerström tycker inte kostnaden är det stora problemet, utan vad man faktiskt får för pengarna. Foto: Robin Aron

Så mycket kostar äldrematen där du bor

Publicerad

Plånbokens storlek får stor betydelse för svenskar som bor på äldreboende.

Expressens omfattande kartläggning visar att kostnaderna för de äldre skiljer sig rejält från kommun till kommun.

I flera fall rör det sig om flera tusenlappar.

– Vi subventionerar inte maten på äldreboendena, säger Ulrika Aleniusson, kostchef i Tibro kommun.

De flesta av Sveriges kommuner erbjuder så kallade matabonnemang. Där ingår minst tre måltider varje dag för de äldre, i många fall även mellanmål och fika.

Men trots detta skiljer sig kommunernas priser rejält från varandra.

Mellan Tibro som tar ut högst avgift och Lund som tar ut lägst skiljer det hela 2 785 kronor. Tibro kommun förklarar sin höga avgift med att den omfattar allt från råvaror till personal och lokalkostnader.

– Vi tar ut självkostnadspris, vi tar betalt för hela kostnaden att producera maten. Tibro kommun har också valt att satsa på att ha tillagningskök på varje äldreboende för att höja kvaliteten och närhet till gästen, säger Ulrika Aleniusson.

 

LÄS OCKSÅ Anna Bäsén: "Alla äldre borde ha råd med mat!"

 

"Blir billigare"

I Lund tar man endast betalt för livsmedelskostnaderna, men man menar ändå att maten håller en hög kvalitet.

– Vi tillämpar i dag ett koncept där huvudkomponenten levereras kall till boendena, samtidigt som resterande ingredienser tillagas på plats. Det blir billigare för oss, samtidigt som kvaliteten är god, säger Veronica Wellin, verksamhetschef för kommunens äldreboenden.

Mannerström kritisk

Den senaste tiden har maten på äldreboenden varit en het fråga, och många har uttryckt bestörtning över den undermåliga kvaliteten.

Bland andra har stjärnkocken Leif Mannerström har varit starkt kritisk.

– Man måste utnyttja pengarna, med rätt personal kan några kronor göra underverk. Men om maten kostar 4 600 per månad måste den få toppbetyg av de äldre, säger han.

Enligt stjärnkocken finns det flera grundläggande saker som kommunerna kan göra för att sänka kostnaden.

– Det är viktigt att sköta upphandlingen rätt. Ifrågasätt priserna hos olika leverantörer.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen