Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så mycket höjs pensionerna nästa år

Pensionärerna får i snitt 430 kronor mer i månaden efter skatt nästa år.
– Köpkraften för pensionärerna har inte ökat så här mycket sedan 1960, säger pensionsexperten Monica Petersson.

Pensionärerna får i snitt 430 kronor mer i månaden efter skatt nästa år.

– Köpkraften för pensionärerna har inte ökat så här mycket sedan 1960, säger pensionsexperten Monica Petersson.

Men skillnaden är stor mellan kvinnor och män, visar Pensionsmyndighetens statistik.

438 miljarder sätts in till pensionsspararna

Årets intjänade pensionsrätter är totalt 438 miljarder kronor. 222 miljarder är inkomstpension, i snitt 39 671 kronor per person. 36,7 miljarder kronor är premiepension, som spararna själva kan placera. Du kan som mest få 10 921 kronor i premiepension.

I början av januari får du besked om exakt hur stor del av pengarna du får, men redan nu kan du se hur din pension blir på Dina pensionssidor på Pensionsmyndigheten hemsida.

Förutom allmän pension har de flesta också tjänstepension, som arbetsgivarna betalar.

Källa: Pensionsmyndigheten

Inkomstpensionen ökar med 4,2 procent nästa år, vilket motsvarar i snitt 450 kronor före skatt till varje pensionär. Premiepensionen höjs med cirka 40 kronor i månaden för de som har traditionell försäkring och med 29 kronor för de som har fondförsäkring, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten.

– De höga höjningarna beror på att det är fler som jobbar och betalar skatt, och att fondernas utveckling har varit bra, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS OCKSÅ: Sex enkla steg till din nya drömpension

 

Avkastningen i AP7 Såfan, den så kallade soffliggarfonden, har ökat med 11 procent under året. Det är den fond där premiepensionen hamnar om du inte gör något eget val av fonder.

Dessutom har den så kallade bromsen i pensionssystemet inte slagit in i år. Det påverkar också pensionerna positivt.

– Om skulderna är större än tillgångarna i pensionssystemet då går bromsen in, men nu är tillgångssidan högre och då blir det högre pensioner, säger Monica Petersson.

Garantipensionen sänks däremot nästa år, eftersom den är beroende av prisutvecklingen. I år har priserna sjunkit något, och då dras också garantipensionen ned.

– Men de som har de lägsta pensionerna får ändå skattelättnader, så totalt sett får de mer pengar nästa år.

Sammanlagt ökar pensionen med i snitt 430 kronor per månad. Men skillnaderna är stora mellan män och kvinnor. Kvinnor får bara ut 73 procent av männens pension i snitt.

– Det beror helt enkelt på män och kvinnors olika löner, att kvinnor generellt tjänar mindre än män, säger Monica Petersson.

Minskar svagt med tiden

Skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner minskar svagt med tiden, eftersom de kvinnor som går i pension nu generellt har jobbat mer än de äldre kvinnliga pensionärerna. Men utvecklingen går långsamt.

– I dag är det 31 procent av kvinnorna som jobbar deltid, medan siffran för män är 11 procent. Det kommer att påverka även när de går i pension, säger Monica Petersson.

I snitt får kvinnor ut 13 200 kronor i månaden i pension, medan männen får 19 900 kronor.

Skillnaderna i landet är också stora. Högst pensioner 2013 hade kommunerna Danderyd, Lidingö och Täby med ett snitt på 22 000 - 25 500 kronor i månaden. Lägst pension hade Dals-Ed, Färgelanda och Bergs kommun där snittet ligger på 13 000 - 13 200 kronor.

– Det är inte helt otippat att de högre pensionerna finns i storstäderna, där finns de högre lönerna, säger Monica Petersson.

LÄS OCKSÅ: Så sätter du fart på dina pensionspengar