Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket extra kan 61 000 pensionärer få

Uppmanar. "Vi vet att det är en alldeles för stor grupp som inte söker bostadstillägg och vi försöker i alla situationer uppmana till att göra det", säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation PRO.Foto: Jens L'Estrade

Över 60 000 pensionärer kan ha rätt till höjt bostadsbidrag, enligt en genomgång från Pensionsmyndigheten.

Detta då många glömmer att anmäla hyreshöjningar.

– Det är jättebra nyheter. Det är en viktig fråga, framför allt för kvinnorna som har de låga pensionerna, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Så många kan få höjt bostadsbidrag - län för län

Västra Götalands län: 10 436.

Skåne län: 7 677.

Stockholms län: 7260.

Östergötlands län: 3 500.

Gävleborgs län: 2 777.

Jönköpings län: 2 660.

Örebro län: 2 461.

Dalarnas län: 2 409.

Värmlands län: 2 393.

Västmanlands län: 2 293.

Kalmar län: 2 262.

Norrbottens län: 2 083.

Västernorrlands län: 2 061.

Södermanlands län: 1 962.

Västerbottens län: 1 905.

Uppsala län: 1 750.

Hallands län: 1 502.

Kronobergs län: 1 321.

Jämtlands län: 1 249.

Blekinge län: 1 166.

Gotlands län: 386.

Totalt: 61 613.

 

Så gör du för att anmäla ändrad hyra

 

VIA DATOR

På Pensionsmyndighetens hemsida www.pensionsmyndigheten.se finns tydliga länkar för att anmäla hyresändringen. Den kan antingen lämnas direkt på webben eller via blanketter som kan laddas ned och skrivas ut.

 

VIA TELEFON

Den som inte har tillgång till dator kan ringa myndighetens kundservice på 0771-776 776. Dit kan även du som är osäker på när du senaste anmälde en ändring eller om du är berättigad till höjt tillägg vända dig.

Som pensionär har man rätt att söka bostadsbidrag, så kallad särskilt bostadstillägg för pensionärer. Men allt för många har ett lägre bidrag än de har rätt till enligt en genomgång från Pensionsmyndigheten. Totalt 61 613 svenska pensionärer kan ha rätt till ett högre bidrag - och Pensionsmyndigheten uppmanar nu pensionärer att kolla om de har anmält rätt hyra.

– Vi har sett att många av våra pensionärer inte har förstått att man måste anmäla hyreshöjningen. Det är vissa saker man måste anmäla själv och som vi inte kan få fram på annat sätt, och andra som vi har information om. Det är inte lätt så klart och det är inte så konstigt att det inte har gått fram till pensionärerna, säger Maria Modin, kontrollansvarig på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS OCKSÅ: Var tredje svensk vill arbeta till 69 år.

 

Bland annat har man tagit direkt kontakt med 6000 så kallade fattigpensionärer och planerar en liknande insats efter nyåret. Myndigheten annonserar även i pensionärstidningen

Pensionärernas riksorganisation, PRO, omfamnar nyheten.

– Vi vet att det är en alldeles för stor grupp som inte söker bostadstillägg och vi försöker i alla situationer uppmana till att göra det. Det är ju en del som känner att det är svårt att söka bidrag - men det här är ju faktiskt en rättighet som är en grund i pensionssystemet, säger Christina Tallberg, ordförande.

 

LÄS OCKSÅ: Pensionsknepet kan ge dig 40 års sparande.

 

– Många är bekymrade över det här och många har stora hyreskostnader och bland våra medlemmar finns det många med låga pensioner, fortsätter hon och menar att det berör främst kvinnor.

– Det är ju de som har de låga pensionerna, och som då har rätt att söka bostadstillägg. Många skäms för att man har dålig ekonomi och drar sig kanske därför undan från samhällsgemenskapen.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Bostadstillägg

• Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för pensionärer med låg pension. Det är inkomstprövat och beräknas utifrån bostadskostnad, inkomster och eventuell förmögenhet. Som högst kan en ensamstående pensionär få 95 procent av bostadskostnaden upp till 5 000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor. Om bostadskostnaden är högre kan de ändå inte få mer.

 

Exempel:

Hyra januari 2012 Nuvarande hyra Bostadstillägg kan öka med

• 4 000 kronor/månad 4 300 kronor/månad 285 kronor/månad (95 % av 300 kronor)

• 4 900 kronor/månad 5 300 kronor/månad 95 kronor/månad (95 % av ökningen upp till 5 000 kronor)

 

För att pensionärerna ska få rätt ersättning är det viktigt att de även anmäler andra förändringar som kan påverka bostadstillägget. Till exempel:

• ändrade boendeförhållanden, till exempel fler eller färre boende i bostaden

• ändrade inkomster - om den totala årsinkomsten sänks

• ändrade inkomster – om den totala årsinkomsten ökar med 1000 kr eller mer

• om pensionären har en förmögenhet på mer än 100 000 kronor och förmögenheten har minskat

• om pensionären har en förmögenhet på mer än 100 000 kronor och förmögenheten har ökat med mer än 5 000 kronor

 

Källa: Pensionsmyndigheten.

Annons: