Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så låser Skandia fast sina pensionssparare

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Vill du avsluta en pensionsförsäkring hos Skandia kostar det inget – om du inte har tecknat försäkringen via en förmedlare.

Då kan det kosta två procent av hela kapitalet, vilket innebär att du förlorar många viktiga tusenlappar i pension.

Expressen har tidigare avslöjat hur Skandia sade sig ha rensat ut dyra och dåliga fonder, men i själva verket behållit en del av fonderna på ett fondtorg för försäljare.

Det är alltså hos Skandia som försäkringen tecknas, medan det är förmedlar som väljer och rekommenderar fonder. Skandia betalar provision till förmedlaren för att han eller hon ska rekommendera dig att lägga fonderna i just Skandias försäkringsskal. 

Expressen kan nu berätta att Skandia har valt att ta ut en särskild straffavgift för den som vill avsluta – återköpa – sin kapitalförsäkring från bolaget. Men bara om försäkringen tecknades hos en förmedlare. Då tas en avgift ut på upp till två procent av kapitalet, om spararen haft försäkringen mindre än fem år. Om spararen tecknade försäkringen själv, via internet, tas ingen avgift ut. 

– För fondförsäkring förekommer återköpsavgifter för kunder som vill bryta sitt avtal innan fem år har gått, men samtidigt bör en investering av det slaget ha ett perspektiv på längre tid än så, säger Pontus Haag, presschef på Skandia.


LÄS MER: Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg 

Kostnad som ska täckas

Detta gäller för Skandia Kapitalförsäkring Fond och Skandia Kapitalförsäkring Depå. Om man som kund via rådgivare valt försäkringen Skandia Framtid blir det ännu dyrare, eftersom det är en traditionell livförsäkring. Har du haft försäkringen i mindre än sju år kostar en flytt hela fem procent av kapitalet. 

Anledningen till kostnaderna är de provisioner som Skandia betalade till förmedlaren när du tecknade försäkringen – för att få dig som kund – som Skandia på detta sätt vill täcka upp för. 

– Vad gäller återköp finns det en kostnad för distribution och rådgivning som ska täckas, därför finns avgiften. Den som tecknar via internet har ingen rådgivning och allt sköts digitalt, därmed uppstår inte samma kostnader, säger Pontus Haag, presschef på Skandia. 

När du säger kostnad för distribution och rådgivning, ingår där provision till de ombud som förmedlat försäkringen?

– Provisioner är en del av distributionskostnaden. 

Även SPP gör skillnad på om kapitalförsäkringen har tecknats via en rådgivare. Då kostar det 1 procent av kapitalet att flytta. 

LÄS MER: Varningssignalerna – så avslöjar du avgiftsmjölkarna 

Vanligt med flyttavgifter

– Tanken är att totalkostnaden för försäkringen ska vara lägre då man valt digital teckning eftersom kunden då själv hanterar en större del av administrationen, skriver Nathalie Green, presskontakt på SPP i ett mejl till Expressen. 

SPP och Skandia är inte ensamma om att ta ut avgifter från kunder som vill avsluta en försäkring, det gör de flesta stora pensionsbolag. Men inte alla gör skillnad på om försäkringen tecknats hos en förmedlare, eller om den tecknats direkt hos pensionsbolaget. Det är här också viktigt att ha i åtanke att den rådgivning som kunden via återköpsavgifterna betalar för inte är opartisk.

LÄS MER: Svarta listan: Här är fonderna du måste se upp med