Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Specialisten: Så får du viktiga pensionspengar snabbare

Linda Nyberg, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten. Foto: Pressbild / Daniel Roos
Det är Pensionsmyndigheten som handlägger bostadstillägget som inte är ett bidrag. 290 000 svenskar hade bostadstillägg i slutet av 2018. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Pensionsmyndigheten har JO-anmälts för att det kan ta ett halvår att få besked på en ansökan om bostadstillägg.

Men det finns saker du kan tänka på för att få pengarna snabbare.

– Om man fyller i alla sina uppgifter korrekt behöver vi inte utreda, säger Linda Nyberg pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten.

Allt fler pensionärer med låg pension utnyttjar sin rätt att få ett bostadstillägg. Men den stora ökningen av ansökningar det senaste året har också lett till långa handläggningstider.

Myndigheten räknar med minst 25 veckors väntan innan man får svar. Men det kan ta ännu längre tid. Expressen har rapporterat om Ragnhild Eriksson, 74, i Åmål som efter makens död fick allt sämre ekonomi och därför ansökte om ett bostadstillägg.

Kallades förr "det glömda bidraget"

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen för dig som har en låg pension. Det är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad. Innan du ansöker bör du göra en beräkning för att ta reda på om du har rätt till bostadstillägg.

     Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad.

     Du kan ansöka även om du har förmögenhet.

     Du kan ansöka om du bor i Sverige, är över 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du kan även ansöka om du har en utländsk pension som motsvarar svensk allmän pension. Likaså om du är under 65 år och fick änkepension före år 2003.

Är din pension och andra inkomster omkring 15 000 kronor efter skatt eller lägre kan du ha rätt till bostadstillägg. Om du bor tillsammans med någon gäller andra belopp.

Då fick hon svaret att det kommer att ta ett halvår innan myndigheten hinner ge besked om pengarna.

– Ovissheten är det värsta, jag vet inte vad jag kan behålla, om jag kan bo kvar i Åmål. Det blir så många konsekvenser och samtidigt är det omöjligt att planera något, förklarade Ragnhild.

De JO-anmäler myndigheten

Nu har pensionärsorganisationen PRO JO-anmält Pensionsmyndigheten för de långa handläggningstiderna.

– Det kan innebära katastrof för människor att tvingas vänta ett halvår på att få pengar, som de har rätt till och behöver, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg och tillägger att det inte bör ta mer än två månader att få ett svar.

Ragnhild Eriksson, 74, i Åmål ska få svar på sin ansökan – efter sex månader. Foto: Privat

På Pensionsmyndigheten beklagar man väntetiderna och svarar att man anställt nya handläggare, men att ökningen av ansökningar är mycket stor. Väntetiderna är lika långa över hela landet, så det spelar igen roll var man bor.

Det finns dock några saker att tänka på för att få snabbare svar om du ska skriva en ansökan om bostadstillägg.

Hoppar över frågor i ansökan

– De vanligaste felen folk gör är de inte fyller i samtliga uppgifter eller inte besvarar alla frågor på pappersblanketten. De vet inte riktigt och svarar då inte på frågan i stället för att kontrollera vad som gäller för dem, säger Linda Nyberg, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten.

Folk missar bland annat att fylla vilka inkomster de har, eller uppgifter om utbetalare eller belopp. Det är även vanligt att man glömmer eller missar att ange samtliga bankkonton eller tillgångar man har, vilket kan bero på att man inte har läst ifyllnadsbeskrivningen och inte vet vilka slags tillgångar som ska uppges.

Linda Nyberg vid Pensionsmyndigheten råder alla göra beräkningsmodellen först för att se om man är berättigad till bostadstillägget. Foto: Pressbild / Daniel Roos

Saknas det uppgifter i ansökan måste myndigheten begära in kompletterande uppgifter, och så drar det ut på tiden. Vill du ha pengar du har rätt till gäller det att läsa ifyllnadsbeskrivningen noggrant, och se att alla uppgifter fylls i korrekt.

– Om man fyller i alla sina uppgifter korrekt behöver vi inte utreda. Den bästa hjälpen får man via webbansökan. Om man inte kan ansöka på webben och är osäker på hur blanketten ska fyllas i kan man ringa till oss, förklarar Linda Nyberg.

5 tips om snabbare pensionspengar

1. Innan man ansöker bör man först göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens webb eller genom att ringa kundtjänsten.  Beräkningarna är utformade för att säkert kunna svara på om du kan få något bostadstillägg och om du därför bör ansöka. Cirka fyra av tio ansökningar får ett beräkningsavslag, därför är det viktigt att man gör en sådan beräkning först.

 

2. När man ansöker bör man i första hand ansöka via Pensionsmyndighetens webb med hjälp av e-legitimation. Behöriga anhöriga kan i vissa fall använda sin egen e-legitimation för att ansöka åt någon annan. Via webben kan man få betydligt bättre hjälp för att kunna fylla i ansökan fullständigt och korrekt.

 

3. Om man ändå ansöker via en blankett är det mycket viktigt att läsa igenom ifyllnadsbeskrivningen och fylla i så utförligt och noga som möjligt.

 

4. Glöm inte att skriva under ansökan, vilket händer och då tar processen ännu längre tid.

 

5. Har man redan bostadstillägg och behöver anmäla en hyresändring kan man göra det på webben eller på en särskild förenklad blankett. Denna förenklade blankett kan beslutas automatiskt – men då får inga andra papper skickas med. 

Källa: Pensionsmyndigheten

Annons: