Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ändras supertillägget för pensionärer i morgon

Nu kan du kolla hur mycket pension du får i januari. Foto: LEV DOLGACHOV / LEV DOLGACHOV
80 procent av Sveriges pensionärer får höjd pension med 240–950 kronor 2020.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Agneta Claesson, Pensionsmyndigheten.Foto: DANIEL ROOS / DANIEL ROOS
Det orange kuvertet kommer till Sveriges pensionärer i mitten av januari och till övriga i februari och mars.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Nu kommer exakta beskedet om hur pensionen blir 2020.

För dig som har bostadstillägg kan det bli extra tillskott i kassan.

Maxersättningen höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad från och med 1 januari 2020.

– För många blir det en ganska rejäl höjning, säger Agneta Claesson, vid Pensionsmyndigheten.

Under 2020 får 80 procent av Sveriges pensionärer en höjning av pensionen med 240–950 kronor. Detta beror på höjd garantipension, skattesänkningar och nya regler för bostadstilläggen.

Omkring 285 000 personer får i dag bostadstillägg, som formellt inte är ett bidrag utan en del av pensionen.

Nivån för ersättningen höjs

Från årsskiftet ändras reglerna så att maximal ersättning för bostadstillägg till pensionärer höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad.

Dessutom höjs nivån för taket, det vill säga upp till vilken gräns som ersättningen för bostadskostnad sträcker sig.

För en ensamstående person höjs gränsen från 5600 till 7 000 kronor per månad, och för sammanboende från 2800 till 3 500 kronor per månad.

– Där blir det för många en ganska rejäl höjning, och det var också syftet med förstärkningen av grundskyddet för pensionärer, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist vis Pensionsmyndigheten.

Det införs samtidigt förändringar av ersättningsgraden för bostadstillägg. Detta innebär att bostadskostnaden ersätts enligt nedan: 

100 procent upp till 3 000 kronor.

90 procent mellan 3 001 och 5 000 kronor.

70 procent mellan 5 001 och 7 000 kronor.

Man behöver inte göra någon ny ansökan om man har bostadstillägg i dag. Om man går in på pensionsmyndigheten.se kan man redan nu se exakt hur den nya pensionen blir för 2020.

– Man kan gå in och se beloppen för sin allmänna pension och bostadstillägg, säger Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten. Han tillägger:

– Loggar man in med bank-ID kan man även själv gå in och ändra hur mycket skatt som ska dras i vissa fall. Så det är inte nödvändigt att ringa oss i det fallet.

Samtidigt som många nu får höjt bostadstillägg finns en relativt stor grupp, omkring 40 000 personer, som får ett betydligt tråkigare besked. De får sänkt bostadstillägg eller blir helt av med det under 2020.

Detta beror på en förändrad beräkning av inkomster när prövningen görs. Bland annat räknas inkomster som har sin grund i arbete, såsom inkomstgrundad pension och tjänstepension, med till 93 procent. Garantipension, änkepension, förmögenhetstillägg och kapitalinkomster räknas med till 100 procent.

Det inkomstavdrag som sedan görs vid beräkningen av bostadstillägget kommer också att ändras för att bostadstillägget ska bli mer träffsäkert, enligt Pensionsmyndigheten.

Kritik från pensionärsförbund

Men förändringen har fått stark kritik från SPF Seniorerna som var emot förslaget när det gick ut på remiss. Det drabbar människor som redan har det tufft ekonomiskt, menar förbundet som även hävdar att det får effekten att det blir meningslöst att arbeta för sin pension. 

Fullt grundskydd ger nu lika mycket i plånboken som 40 års arbete med medelinkomst, enligt SPF Seniorerna.

Checklista bostadstillägg

För att kunna ansöka ska man bo i Sverige, vara över 65 år och ta ut hela sin allmänna pension. 

Man kan ansöka oavsett om man hyr eller äger din bostad, och även om man har förmögenhet. Du kan ha rätt till bostadstillägg även om du bor tillsammans med en partner.

 Gå in på pensionsmyndigheten.se och gör en preliminär beräkning. 

Ansök med bank-ID för snabbare handläggning.

Det finns även möjlighet att göra en digital ansökan via nära anhörig.

Man kan också få hjälp med preliminärberäkning hos servicekontor/kundservice.

Kolla du hur mycket du får 2020

Logga in på pensionsmyndigheten.se med bank-ID.

Där kan du se hur mycket du får i allmän pension och eventuellt bostadstillägg i januari, även enligt nya skattetabellerna.

För att se tjänstepension får man logga in på minpension.se. Där uppdateras dock uppgifterna vid lite olika tidpunkter beroende på vilken valcentral man tillhör.

I mitten av januari börjar ”orange kuvert” med sammanställning av hela pensionen skickas ut till 1 810 000 svenska pensionärer. Övriga får vänta ytterligare en dryg månad.

Dagens tre största ekonomiska nyheter.
Annons: