Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-ministrarnas chans: Kan ta ut 10 miljoner kr

Karolina Skog blev miljöminister i maj 2016. Men nu är regeringstiden över. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Alice Bah Kuhnke. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sven-Erik Bucht, tidigare landsbygdsminister. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

De sex ministrar som lämnat regeringen slutar inte lottlösa.

Det kan bli rena guldregnet över de sex om de utnyttjar regelverket till bristningsgränsen. 

– De har möjligt att ansöka om avgångsarvode, säger Cecilia Bohlin, sekreterare i Statsrådsarvodesnämnden.

Ersättningen som avgående statsråd kan få motsvarar den lön de haft i regeringen. De sex som nu har slutat - eller har blivit entledigad som är den formella benämningen - har haft en månadslön på 136 000 kronor. 

Närmare  9,8 miljoner kan de tillsammans plocka ut. Men det är maxbeloppet kopplat till att de inte skulle få något annat jobb eller inte kunna falla tillbaka på en riksdagsplats.

Måste ansöka om fallskärmen

Statsrådens arvoden fastställs av Statsrådsarvodesnämnden, som är en myndighet under riksdagen. Det är den nämnden som också tar ställning till ex-ministrarnas fallskärmar.

Det finns fallskärmar att utlösa för ministrar som lämnade regeringen. Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Pengarna kommer inte per automatik utan varje ex-minister måste ansöka för att få pengarna.

– Nämnden tar sedan ställning om de ska få avgångsarvode, säger Cecilia Bohlin.

Maxfallskärmen: 1 632 000 kronor

Ersättningen kan betalas ut i maximalt tolv månader vilket blir 1 632 000 kronor. Men avräkning från ersättningen ska ske om det finns inkomster från annat håll.

Fem av de som nu lämnar regeringen med månadslönen 136 000 kronor i månaden går formellt tillbaka till sina riksdagsplatser om de inte anmäler något annat. Flera av dem har dock signalerat att de även ska lämna riksdagen.

"Ett samhällsuppdrag eller näringslivet"

Helene Hellmark Knutsson (S) hann vara minister i fyra år innan livet i regeringen tog slut. Hoppas hitta något nytt jobb inom näringslivet. Kan få 1 632 000 kronor i fallskärm. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Helene Hellmark Knutsson, 49, (S), var minister för högre utbildning och forskning riksdagen, har riksdagsplats för  Stockholms län och skulle kunna fortsätta i riksdagen, Men på sin Facebook-sida signalerar hon något annat. "Nu hoppas jag kunna göra nytta i ett annat typ av uppdrag. Ett samhällsuppdrag eller i näringslivet".

Karolina Skog förlorade visserligen posten som miljöminister och tvingades lämna regeringen. Men hon har inte avsagt sig riksdagsplatsen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Karolina Skog, 42, (MP), ex-miljöminister med ordinarie riksdagsplats sedan valet 2018.  Var minister mellan den 25 maj 2016 och nu i måndags då den nya regeringen tillträdde. Kan få mellanskillnaden mellan riksdagsarvodet och statsrådslönen om hon fortsätter i riksdagen.

Bucht går i pension

Den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht lämnar rikspolitiken helt. Han kan också utlösa full fallskärm Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sven-Erik Bucht, 64, (S), ex-landsbygdsminister, med ordinarie riksdagsplats 241 för Norrbotten. Bucht har aviserat att han inte tänker sätta sig på sin riksdagsplats. Han satt fyra år i riksdagen innan han 2014 blev minister vilket gör att han kan utlösa den speciella inkomstgaranti som finns för riksdagsledamöter. Den riksdagsledamot som lämnar riksdagsuppdraget och har en sammanhängande tid på tre men inte sex hela år i riksdagen, får inkomstgaranti under ett år med 80 procent av ledamotsarvodet, inklusive  eventuella tilläggsarvoden och månadsarvoden vid avgången.  Men i Buchts fall måste ersättningen samordnas med fallskärmen från regeringen och han kan inte få mer än 136 000 kronor i månaden under sammanlagt  tolv månader.

Ex-migrationsministern kan räkna med guldår i Bryssel

Tidigare migrationsministern Heléne Fritzon (S) som räknar med ett nytt liv som EU-parlamentariker i Bryssel. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Heléne Fritzon, 58, (S), ex-migrationsminister och  har ingen riksdagsplats att falla tillbaka på. Men har redan "belönats" med en förstaplacering  på S vallista vid EU-valet i maj. Kan utlösa fallskärmen, men måste sedan samordna med parlamentslönen. Kan räkna med ekonomiska guldår i Bryssel.

Ska vara pappa

Språkröret Gustav Fridolin Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Gustav Fridolin, 35, (MP), ex-utbildningsminister, formellt tillbaka i riksdagen men meddelat att han ska lämna som språkrör i maj. Fridolins riksdagskarriär inleddes 2002. Han  har inte utlöst fallskärmen. Kan om han vill räkna med pengar – inkomstgaranti – från riksdagen. Det är dock oklart vad Fridolin tänker sig för framtid, men har sagt: "Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen". Han signalerar att han inte ska kvittera ut någon avgångsersättning.

Siktar på Bryssel

Alice Bah Kuhnke satsar på en framtid i EU-parlamentet. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Alice Bah Kuhnke, 47,  (MP), ex-kulturminister, står överst på Miljöpartiets lista till Europaparlamentet. Även i hennes fall gäller samordning om hon blir invald i EU-parlamentet.

Det är fortfarande oklart hur de numera före detta ministrarna kommer att ansöka om ersättningar.

Ex-ministrarnas ekonomiska kryphål 

Men finns dock ett kryphål som gör det möjligt till ett riktigt rejält  klipp. Det är om ersättning från annat håll går in i ett eget bolag och ligger kvar där under den tid som  avgångsersättningen betalas ut.

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) var en av de som utnyttjade kryphålet och kvitterade ut ersättningen och samtidigt drog in pengar i det egna bolaget. Fredrik Reinfeldt tog ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor i månaden – trots miljonintäkter i det egna företaget.

Även Göran Persson och Per Nuder tillhör skaran som utnyttjat kryphålet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!