Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen höjer pensionen – sänker skatten för pensionärer

Finansminister Magdalena Andersson (S) om skattesänkningen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alla över 65 med en inkomst på över 17 000 kronor får sänkt skatt från den 1 januari.

– Nu satsar vi för att öka tryggheten för de som har byggt vårt land. I fjol sänktes skatten för pensionärer med lägre inkomst, vilket innebär att alla pensionärer nu får sänkt skatt, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i Jönköping.  

Pensionsinkomst:På torsdagen samlades regeringen för ett regeringssammanträde i Jönköpings Länsresidens. Statsministern fortsatte sedan dagen med besök tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) samt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). 

På eftermiddagen höll de en pressträff för att presentera en stor budgetnyhet: Sänkt skatt för en miljon personer över 65 år. Den sänkta skatten gäller alla som har inkomster över cirka 17 000 kronor per månad. För lägre inkomster är skillnaden borta sedan 2018. Det innebär att alla över 65 år snart får sänkt skatt. 

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

– Nu satsar vi för att öka tryggheten för de som har byggt vårt land. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förslaget kostar 4,33 miljarder kronor och föreslås träda i kraft 1 januari 2020. 

Sparekonomerna Frida Bratt från Nordnet och Maria Landeborn från Danske Bank, ser positivt på beslutet:

– Det är en reform som gynnar en grupp som har halkat efter i inkomstökningen. Många pensionärer i Sverige har en väldigt låg inkomst, så jag tycker att det är en bra satsning på en grupp som behöver det, sade seniorstrategen Maria Landeborn i samband med att förslaget lyftes under budgetmötet på Harpsund tidigare under hösten. 

– Man gör det för att täppa till klyftan mellan löneinkomster och pensionsinkomster. Det är inte mer än rättvist, sade sparekonomen Frida Bratt.

Höjer grundnivån för garantipensionen

Regeringen avsätter också pengar i budgeten för att förbättra grundskyddet för de pensionärer som har det sämst ställt, vilket uppges vara 675 000 personer. Detta gör de genom att höja grundnivån i garantipensionen med 200 kronor per månad. 

Även bostadskostnadstaket i bostadstillägget höjs, från nuvarande 5 600 kronor till 7 000 kronor för den som är ogift och från 2 800 till 3 500 kronor per månad för den som är gift.

Satsningen på bostadskostnadstaket och garantipensionen kostar 2,2 miljarder kronor. Även dessa kommer att börja gälla från den 1 januari. 

Vidare riktas 950 miljoner till kommunerna för att ge dem möjligheten att genomföra insatser för bättre vård och omsorg om personer med demens samt riktade insatser mot ensamhet bland äldre, investeringar i nya äldreboenden och digitalisering inom äldreomsorgen. 

Moderaterna: Välkommet

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger så här om beskedet:

– Skatterna har sänkts för pensionärer med 27 miljarder på tio år och Moderaterna har drivit igenom 21 av dessa. Välkommet att regeringen fortsätter med Moderaternas skattesänkningar för pensionärer.

Så mycket mer blir det i plånboken

Skattesänkning i kronor per månad beroende på pensionsinkomst per månad. 

 

Pensionsinkomst: 16 600

Sänkt skatt: 0 kronor

 

Pensionsinkomst: 18 750

Sänkt skatt: 72 kronor

 

Pensionsinkomst: 20 833 

Sänkt skatt: 209 kronor

 

Pensionsinkomst: 25 000

Sänkt skatt: 335 kronor

 

Pensionsinkomst: 33 333

Sänkt skatt: 558 kronor

 

Pensionsinkomst: 41 666

Sänkt skatt: 759 kronor

 

Pensionsinkomst: 50 000

Sänkt skatt: 548 kronor

 

Pensionsinkomst: 58 333

Sänkt skatt: 648 kronor

 

Pensionsinkomst: 83 333 

Sänkt skatt: 374 kronor

 

Pensionsinkomst: 108 333

Sänkt skatt: 100 kronor

 

Pensionsinkomst: 141 666

Sänkt skatt: 0 kronor

 

Källa: Regeringskansliet

Så mycket tjänar du på att flytta pensionen.
Annons: