Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ragnar, 83, förlorade allt – blir av med bostadstillägg

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
”Jag känner mig oerhört sviken av samhället”, säger Ragnar Karlsson och poängterar att han har jobbat i 60 år och varit med och byggt upp detta samhälle och aldrig ”utnyttjat det”.
Det är Pensionsmyndigheten som beslutar om bostadstillägg och hur stort det ska bli – och kapital är en av de saker som påverkar.Foto: ANN JONASSON

Pensionären Ragnar Karlsson, 83, satsade en halv miljon kronor på råvaror – men allt gick förlorat.

Nu blir han även av med sitt bostadstillägg.

Orsaken: Enligt Pensionsmyndigheten har han kvar sitt kapital.

– Samhället tar mitt sista levebröd, säger Ragnar Karlsson.

Ragnar Karlsson är pensionerad färdtjänstchaufför sedan åtta år tillbaka. I början av 2017 bestämde han sig för att sälja sin bostadsrätt i Norsborg söder om Stockholm, i hopp om att kunna ”sätta guldkant på tillvaron” sina sista år i livet.

Men allt gick fel.

Satsade halv miljon – förlorade allt

Efter försäljning och omkostnader hade Ragnar Karlsson 530 000 kronor kvar av vinsten. Han ville placera pengarna och kom i kontakt med en person på ett bolag som sysslar med onlinehandel inom valutor och råvaror.

– Han pratade fullständigt omkull mig. Jag är godtrogen och snäll och tror gott om alla människor, det är nog det största felet jag har här i livet och nu fick jag betala för det, berättade Ragnar Karlsson för Expressen för två år sen.

Han satsade hela sitt kapital – och efter en och en halv månad var allt förlorat.

När det började gå dåligt försökte han ta ut sina pengar men det gick inte, och enligt Finansinspektionen är denna typ av investeringar ett problem i Europa. De är riskfyllda, och många gånger förstår inte konsumenterna vad de ger sig in på.

Ragnar, 83, blir av med bostadstillägg

Nu, drygt två år senare, har Ragnar Karlsson råkat ut för nästa bakslag.

I ungefär fem år har han haft rätt till bostadstillägg, som är ett tillägg till den allmänna pensionen. Men nu blir han av med det.

Så fungerar bostadstillägget

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen för personer med låg pension. Det är skattefritt och ligger på max 5 560 kronor i månaden.

Alla över 65 som bor i Sverige kan ansöka – även om man äger en bostad eller har en förmögenhet

Dock påverkar tillgångar och inkomster hur stort tillägget kan bli. Även bostadskostnad och familjesituation vägs in.

Källa: Pensionsmyndigheten

För några veckor sen fick 83-åringen ett brev från Pensionsmyndigheten där de drog in tillägget på 4 800 kronor i månaden.

– De hänvisar till mitt bokförda kapital men de pengarna finns ju inte kvar, säger Ragnar Karlsson.

Han fortsätter:

– Det här skrämmer mig otroligt mycket, att de inte tar hänsyn till omständigheterna.

”Som spiken i kistan”

Nu sitter Ragnar Karlsson med 8 500 kronor i pension, efter skatt, och en kostnad på 5 200 kronor för en hyresrätt i Botkyrka.

– Det här gör mig mycket nedstämd och gör att jag tappar tron på det svenska samhället. Tar de bort mitt bostadstillägg nu så har jag ingenting.

Hur känns det?

– Jag kanske har blivit luttrad av alla motgångar men det här var nästan som spiken i kistan. Jag tog beskedet ganska tufft. Jag vet inte vad jag ska göra och tankarna snurrar.

Hur ser du på ditt eget ansvar i det hela, när du satsade de här pengarna?

– Jag råkade ju ut för det här, någon pratade omkull mig. Jag har gjort det själv men det är många som har råkat ut för samma sak även om det kanske inte handlar om lika mycket pengar, säger Ragnar Karlsson.

Besviken på samhället

Han fortsätter:

– Jag tycker att de (myndigheterna) ska ta hänsyn till att jag har varit skötsam i hela mitt liv. Jag har aldrig varit någon belastning, jag har knappt en fortkörning, men nu behöver jag hjälp av samhället.

Han vill nu göra andra uppmärksamma på sin situation, så inte fler råkar ut för samma sak. Och han kommer att överklaga Pensionsmyndighetens beslut.

Så svarar Pensionsmyndigheten

På Pensionsmyndigheten säger Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg, att hon inte kan uttala sig i specifika fall. Men generellt sett så tittar man på tillgångar från den 31 december året före en ansökan om bostadstillägg kommer in, och grundar ett beslut på det.

Den sökande är också alltid skyldig att anmäla förändringar.

– När man får ett besked från Skatteverket om kapitalinkomst ska man ta kontakt med oss och anmäla det, säger Sabina Masic.

Hon fortsätter:

– Men vi har också ett maskinellt utbyte med Skatteverket så när Skatteverket tar beslut om kapitalinkomst räknas bostadstillägget om, så man inte ska bli återbetalningsskyldig.

– Men det kan tyvärr leda till att tillägget dras in även om man inte har de pengarna. Det finns inte mycket vi kan göra, samma lagstiftning gäller för alla.

Enligt Sabina Masic finns flera fall som liknar Ragnar Karlssons, men det som är positivt är att den sökande kan göra en ny ansökan efter årsskiftet – och då även söka bostadstillägg retroaktivt.

Annons: