Dina Pengars Leif Brännström och Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, vid Expressen TV:s sändning om de omdiskuterade PPM-pensionerna.
Dina Pengars Leif Brännström och Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, vid Expressen TV:s sändning om de omdiskuterade PPM-pensionerna.

PPM-säljare i telefon? Släng på luren direkt

Publicerad

Kampen om dina pensionspengar hårdnar och fler aktörer vill hjälpa dig till en rikare ålderdom.

Det bästa rådet du kan få är både kort och glasklart:

– Svara inte när de ringer och om du svarar så släng på luren, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, i Expressen TV.

Expressen TV sände extra med anledning av pensionskandalerna i kölvattnet av PPM-placeringarna (premiepensionen), det vill säga den delen av din pension som du själv kan vara med att påverka via placeringar.

För de allra flesta är det här osäker mark, och det är hit flera fondbolag riktat sina resurser och övertalningskampanjer.

På senare tid har hanteringen solkats ner ytterligare av fondbolagen Falcon Funds (av vilken Pensionsmyndigheten försöker hämta tillbaka en miljard i svenska sparkpengar) och Allras fonder som först stoppades och sedan kastades ut ur PPM-systemet.

– Vi har fått in avarter och de måste bort, och det här ansvaret ligger till stor del på staten som införde det här systemet för 17 år sedan, säger Claes Hemberg.

”De hittar på lögner som inte stämmer”

Telefonförsäljarna har fått härja fritt med sitt välsmorda maskineri och höga avgifter.

– De hittar på lögner och fakta som inte stämmer. De är väldigt slipade och har tränat i månader för sina säljsamtal. Det är bara att lägga på luren, det går inte att samtala med de här människorna, säger Claes Hemberg. Och om du svarat i telefon och låtit ett fondbolag placera dina PPM-pengar är mitt råd att gå in på Pensionsmyndigheten och genast välja tillbaka till det statliga alternativet.

Det statliga alternativet, det är Sofa7-fonden som sedan den sjösattes haft en fullt acceptabel och fördelaktig utveckling.

För dig som ändå vill göra ett eget val för att pressa upp din kommande pension ger Claes Hemberg följande råd:

– Behåll halva delen i Sofa7 och placera den andra halvan över runt fyra andra fonden. Följ sedan upp deras utveckling efter ett år, om du blivit motbevisad så byta tillbaka till den statliga, säger Claes Hemberg.

Hellre aktiefonder än räntefonder

Och aktiefonder är att föredra framför räntefonder.

– På lång sikt är aktiefonder bättre. De kommer att variera, det är lite orligare men i slutändan kommer det att ge mer, säger Claes Hemberg.

Man bör dessutom undvika fondraketerna från instabila marknader.

– Se upp för de fantastiska fonderna som gett väldigt mycket, oljefonderna och Rysslandsfonderna till exempel. De kan snabbt svänga tillbaka. Kolla vilka som är billiga just nu och placera PPM-pengarna där. AMF har en billig Europafond just nu till exempel, säger Claes Hemberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen