Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Långa köer för att få ut bostadstillägget

Hur gör du för att dryga ut din pension? ”Vi handlar på ställen som har både bra och billig mat, till exempel på Lidl. Vi bor i eget hus som redan är betalat så vårt boende är ganska billigt”, säger Jan Sundberg, 75 i Axvall.Foto: JOHANNA SVENSSON
Hur gör du för att dryga ut din pension? ”Vi bor ganska billigt i en lägenhet, men förutom det är det svårt att göra något för att påverka pensionen. Man borde inte behöva betala skatt när man är pensionär och det skulle vara gratis att gå till tandläkaren”, säger Marianne Damm, 71, i Borås.Foto: JOHANNA SVENSSON
Hur gör du för att dryga ut din pension? ”Jag lagar all min mat själv hemma. Det blir mycket billigare än att äta ute. Jag har för hög pension så jag kan inte få bostadstillägg”, säger Raimo Häikkylä, 80, i Jönköping.Foto: JOHANNA SVENSSON
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Pensionsmyndigheten har tagits på sängen av alla nya ärenden som rör bostadstillägg för pensionärer.

Under årets första åtta månader kom det in 20 000 fler ärenden jämfört med samma period förra året. 

– Vi gör allt för att få ner handläggningstiden. Inflödet är mycket högt just nu och många ärenden kan vara väldigt komplexa, säger Sabina Masic, enhetschef på Pensionsmyndigheten. 

Det stora inflödet av ärenden är inte ett misslyckande även om handläggningstiden ibland kan dra ut på tiden. 

– Det här visar att vi lyckats med vårt informationsuppdrag. Sedan är det väldigt tråkigt att vissa av våra kunder måste vänta på sin utbetalning, säger Sabina Masic. 

Hon säger att det faktum att det varit valår i år gjort att just pensionsfrågor fått ett större utrymme i medierna vilket är en av anledningarna till ett större inflöde av ansökningar. 

290 000 pensionärer får i dag bostadstillägg. Uppskattningsvis 100 000 eller betydligt fler kan mycket väl ha rätt till det. 

Av de drygt 20 000 fler ärenden som hittills kommit in i år är 11 000 nyansökningar.

Sabina Masic säger att det är många uppgifter som behöver kompletteras i ärenden och att kompletteringarna ofta kan vara väldigt komplexa. 

En orsak till att handläggningstiderna kan ta lång tid är att myndigheten måste skicka skriftliga förfrågningar till exempelvis banker för att komplettera en ansökan. 

– Det kan ta minst två veckor innan vi får svar. Sen ska uppgifterna ibland jämföras med vad som står i ansökan och kommuniceras med kunden.

 

"Gör allt för att förbättra"

På Pensionsmyndigheten arbetar 180 anställda fullt eller delvis med att ta hand om ärenden som rör bostadstilläggen. 

Man sitter i fyra ordinarie kontor på olika platser i landet. Dessutom finns personal inom kundtjänst i Gävle och Söderhamn som svarar på frågor och handlägger bland annat bostadstillägg. 

 

Bostadstillägget

Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad.

Det spelar ingen roll hur du bor även om du äger din egen bostad. 

Bostadskostnad, inkomster och tillgångar ligger till grund för beslutet.

En tumregel är att du som ensamstående och har en lägre månadsinkomst än 15 000 kronor efter skatt bör kolla om upp om du har rätt till bostadstillägg. För gifta eller sambor gäller andra belopp.

Du kan få bostadstillägget retroaktivt upp till tre månader. 

Bostadstillägget är just ett tillägg till pensionen och inte ett bidrag.

 

Källa: Pensionsmyndigheten

 

– Vi gör allt för att förbättra läget för våra pensionärer.

Trots det höga inflödet av ärenden har man ändå minskat handläggningstiden från 20 till 15 veckor. 

  – Vi gjorde en särskild insats i handläggningen av våra äldsta ansökningar för att hinna ikapp och fatta beslut. 

Just nu arbetar man med att ta fram ett helt nytt handläggningssystem för bostadstillägg som ska få ner väntetiderna. 

 

Ska automatiseras 

I dag är handläggningen helt manuell. Från och med hösten 2019 ska en hel del av handläggningen automatiseras. I det nya systemet kommer många uppgifter redan vara registrerade när ansökningarna behandlas.

Det kan vara uppgifter från banker, Skatteverket och tjänstepensionsbolag. 

– Många tror att vi redan får alla de här uppgifterna maskinellt i dag, men det får vi inte. Då slipper vi vänta i två veckor på svar vad gäller vissa uppgifter.

På vilket sätt ska man förbereda sig för att handläggningen ska gå så snabbt som möjligt?

– Man ska gå in på vår hemsida och läsa om bostadstillägg och vad som påverkar det. 

– Läs igenom vårt informationsblad som vi skickar med handlingarna om ansökan och där vi förklarar vad som behöver lämnas in.

– Vi uppmanar verkligen folk att använda vår webbansökan. Då blir väntetiden kortare när de kommer på tur för de är mer kompletta och handläggningen går då snabbare.