Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret i Allra-härvan: ”Vi ska syna åklagaren”

– Det är uppseendeväckande hur åklagaren har agerat, säger advokat Per E Samuelson som försvarar Allra-direktören Olle Marcusson. Foto: TOMAS LEPRINCE / TOMAS LEPRINCE KVP
- Kritiken får stå för advokaten, säger kammaråklagare Thomas Hertz.Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN
Allra-direktören Olle Marcsson (t v) med bolagets grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger. Ernstberger blir kvar i häkter ytterligare två veckor.Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Allradirektören Olle Marcusson förnekar brott.Foto: / ALLRA

En av advokaterna i Allra-härvan riktar nu skarp kritik mot åklagaren i målet.

Det är Per E Samuelson – en av Sveriges mest rutinerade brottmålsadvokater – som ifrågasätter kammaråklagaren Thomas Hertz agerande i processen.

– Jag har inte sett några bevis, vi ska syna åklagaren kort, säger Samuelson.

 

Advokat Per E Samuelsons kritik mot åklagaren kommer dygnet efter att hans klient, direktörer Olle Marcusson, släppts ur häktet.

Marcusson var vd för Oak Capital, det företag som Allra, eller Svensk Fondservice som det tidigare hette, använde för sina affärer när PPM-spararnas pengar skulle placeras. Marcusson klev senare in i Allras ledning. Marcusson är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-ägarnas lyxliv utomlands - åkte privatjet

 

Misstankarnas om brott kvarstår, men åklagaren ansåg att utredningen mot honom kommit så långt att det inte finns risk att han kan försvåra utredningen.

Hård kritik mot Allra-åklagaren

Försvararen Per E Samuelsons kritik mot åklagaren ärt hård.

– Det här en åklagare som lovar väldigt runt, han påstår att han är ett av de största ekobrotten i sveriges historia på spåren. Mot det står en enad front av de misstänkta som säger att det rör sig om riktiga affärer från början till slut, säger han.

Samuelson säger att han tänker agera.

– Framtiden handlar om att syna åklagarens kort. Det är lätt att gå ut hårt, spela högt. Men det gäller också att leverera bevis. Jag har inte sett några bevis.

Hårda ord, lite utöver det vanliga för att komma från en försvarsadvokat.

– Ja, det håller jag med dig om. Men jag tycker att handläggningen från åklagarens sida har varit extraordinär.

Hur tänker du då?

- Dels spelet i media där han går ut och säger att det här ska vara straffmaximum. Och det i ett läge när han inte har levererat handlingar till försvararna eller de misstänkta. Dels spel som jag inte kan gå in på av sekretesskäl. 

Per E Samuelson säger att det rör sig sig om transaktioner som synats av Finansinspektionen, upprepade gånger granskats av revisorer och revisorer i andra länder och godkänts fler gånger om.

LÄS OCKSÅ: Allras grundare Alexander Ernstberger kvar i häktet 

– Det är uppseendeväckande hur åklagaren har agerat. Och det säger jag i egenskap av mycket erfaren försvarsadvokat i ekobrottmål.

Pensionsmyndigheten anser att det försvunnit flera hundra miljoner i avgifter och ersättningar, pengar som pensionsspararna blivit blåsta på. Kritikerna har också pekat på högra avgifter.

– Vi får väl se. Vi står inför en stor process om huruvida det är rätt eller inte.  Min klient har en unik inblick i det som har hänt, som andra saknar. Hans position är klar och tydlig. Det här är riktiga affärer med normala provisioner. Och det tål en granskning.

"Slickar sina sår"

Hur känner din klient sig nu när han är utsläppt från häktet?

– Han slickar naturligtvis såren tillsammans med sin familj. 

Per E Samuelson kritiserar att hans klient över huvud taget var häktad och menar att det ge kan oreparerbara skador på hans närstående.

Åklagaren slår tillbaka

Kammaråklagare Thomas Hertz säger att han inte förstår kritiken och pekar på att det är tingsrätten som tagit ställning till om Olle Marcusson skulle häktas eller inte.

– Bevis eller utdrag från bevisen presenteras  ju vid en häktningsförhandling och ligger till grund för tingsrättens beslut. Om tingsrätten konstaterar att det föreligger sannolika skäl för en brottsmisstanke baserat på den utredning som finns, så innebär det beviskravet att det är mer sannolikt att brott är begånget av den personen än att så inte är fallet.

– Det är inte folks hittepå fantasier som tingsrätten tar ställning till.

De är misstänkta i Allra-härvan

Sex personer är i dag formellt misstänkta för brott.

Allras grundare Alexander Ernstberger, 31, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott.

Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Förnekar brott.

Ewran Mersin, 40, som var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai, jagas av polis utomlands. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

Mattias Bengtsson, 39, en annan utpekad nyckelperson i Allra–härvan, är häktad  i sin frånvaro misstänkt för grovt  penninghäleri. Förnekar brott. Tingsrätten har beslutat om kvarstad på 96 miljoner.

Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som suttit häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han släpptes fredagen den 13 oktober, men misstankarna kvarstår. Bergsgård förnekar brott.

En sjätte person har fått en försvarare utsedd och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.