Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-skandalen sänkte hela pensionsbranschen

Allraskandalen har raserat förtroendet för pensionsbranschen.

Var tredje privatanställd tjänsteman har en negativ syn på privata pensions- och försäkringsrådgivare, visar en undersökning från Novus, gjord på uppdrag av PTK.

– Försvinner förtroendet ökar risken för att spararnas engagemang för sin pension försvinner, säger Anders Ångbäck, pensionsrådgivare på PTK.

Efter att Allraskandalen briserade har förtroendet för pensionsbranschen raserat. Det visar en undersökning från PTK, en paraplyorganisation för 27 fackförbund. Undersökningen genomfördes av Novus och närmare sex av tio privatanställda tjänstemän uppger att de fått lägre förtroende för pensionsbranschen utifrån det de har läst eller hört om Allra.

– Många känner sig redan osäkra kring pensionen och nu visar det sig att en enskild aktör på kort tid kan påverka förtroende för en hel bransch av försäkrings- och pensionsrådgivare. Det är allvarligt. Försvinner förtroendet ökar risken för att spararnas engagemang för sin pension försvinner, säger Anders Ångbäck, pensionsrådgivare på PTK i ett pressmeddelande.

Från undersökningen

• Var tredje har fått en mer negativ bild av privata pensions- och försäkringsrådgivare under det senaste året.

• Majoriteten har lågt förtroende för privata pensions- och försäkringsrådgivare de inte har någon relation till

• Drygt hälften har hört om pensionsbolaget Allra. 

• Nära sex av tio har fått lägre förtroende för pensionsbranschen utifrån

det de har läst eller hört om Allra.

• Flest skaffar sig information om sin pension via Minpension.se,

internet eller orange kuvertet.

• Nära hälften tycker det svårt att förstå frågor som rör deras pension.

• Drygt 4 av 10 tycker det är svårt att få bra och tydlig information om sin pension.

• Nära sju av tio har högst förtroende för Pensionsmyndigheten när det gäller pensionsinformation.

• Hälften tycker överenskommelsen om höjd pensionsålder var ett dåligt förslag.

• Nära sex av tio tycker att man borde arbeta totalt 40-44 år för att få en rimlig pension.

• Hälften känner till hur de kan påverka sin pension genom olika val.

 

"Svårt att känna sig trygg i sitt sparande"

Många har svårt att förstå hur pensionssystemet fungerar och söker hjälp från rådgivare för att göra kloka val. Men när förtroendet sjunker för branschen riskerar det att mynna ut i att färre väljer att aktivt förvalta sin pension. Anders Ångbäck menar att branschen inte har råd med en förtroendekris.

– Kombinationen av att människor uppfattar någonting som svårt men viktigt ställer höga krav på förtroende. Det är oerhört svårt att få sparare att känna sig trygga i sitt pensionssparande och de måste känna att de har tillgång till oberoende rådgivning när de gör avgörande val för pensionen, säger Anders Ångbäck.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-direktörernas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet 

Män har bättre koll än kvinnor

Drygt fyra av tio säger i undersökningen att de tycker att det är svårt att få bra och tydlig information om den egna pensionen. Tre av tio uppger att de inte har tillgång till oberoende rådgivning kring sitt pensionssparande. Undersökningen visar fler män har bättre koll på vilka val de kan göra för att påverka pensionen, än kvinnorna.

– Jag märker i mitt arbete att det är allt fler som känner till att man kan påverka sin pension genom aktiva val. På så sätt är chansen större att pengarna hamnar i den egna fickan och inte i en pensionsrådgivares golfbag, säger Anders Ångbäck.

 

LÄS OCKSÅ: Åklagarens order: Grip Allra-toppen 

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus, på uppdrag av PTK. Den gick ut till 1 012 tjänstemän inom privat sektor som deltar i Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel. Undersökningen gjordes 17–24 januari 2018 och 60 procent svarade.

 

Sten Eriksson är kommunikationschef på Pensionsmyndigheten. Han säger att myndigheten inte mäter branschens förtroende, däremot svenskarnas förtroende för pensionssystemet i sin helhet. De senaste siffrorna från december 2017 visar inte något större förtroendetapp bland sparare och pensionärer.

Sten Eriksson, kommunikationschef hos Pensionsmyndigheten.

"Blev en dipp i förtroende"

Men under våren 2017 kastades Allra ut från PPM-systemet och Allraskandelen rullades upp, oroliga kunder ringde och frågade vad som nu skulle hända. Under sommaren genomfördes en mindre förtroendeundersökning eftersom myndigheten ville se hur svenskarna såg på pensionssystemet efter skandalen.

– I somras när det varit så mycket om premiepensionen funderade jag över om folk kunde hålla isär Pensionsmyndigheten, pensionssystemet och de oseriösa företagen som i princip rånar spararna. Det blev en dipp i förtroendet då, men i den större undersökningen som gjordes i november var förtroendesiffrorna återigen stabila och låg på de nivåer som de gjort sedan2014, säger Sten Eriksson.

 

LÄS OCKSÅ: Pensionsmyndigheten: ”Avsikten är att berika ägarna, inte spararna”