Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionsmyndighetens krigsförklaring mot Allra

De åtalade i Allra–härvan: Alexander Ernstberger, David Pehrsson Rothman, Olle Marcusson och Johan Bergsgård.
Pensionsmyndigheten kräver att hovrätten agerar omedelbart.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN BILDBYRÅN

Pensionsmyndigheten kräver att hovrätten omedelbart agerar och förhindrar att de fyra friade i Allra–härvan kan föra undan sina tillgångar.

Myndigheten begär att Svea hovrätt tar ett interimistiskt beslut om kvarstad av Alexander Ernstberger och de tre medåtalades tillgångar inför den kommande processen i hovrätten.

– Vi begär kvarstad därför vi vill inte riskera att pengarna är borta om hovrätten ändrar tingsrättens dom, säger Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

De förlorade i tingsrätten mot de fyra huvudpersonerna i Allra–härvan.

Men nu överklagar både Pensionsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten, EBM, de friande domarna mot Allras vd Alexander Ernstberger, bolagets medgrundare David Persson Rothman, och direktörerna Olle Marcusson och Johan Bergsgård.

Åklagaren överklagade de friande domarna redan i förra veckan.

Pensionsmyndighetens överklagande kommer därför inte som någon överraskning, men innehåller ett sensationellt moment. Myndigheten begär kvarstad på de misstänktas tillgångar och begär att hovrätten agerar omgående innan en ny rättegång.  Beloppet ligger totalt på på 137 miljoner kronor.

– Vi gör allt för att pensionsspararna ska få tillbaka sina pengar. Vi begär kvarstad därför vi vill inte riskera att pengarna är borta om hovrätten ändrar tingsrättens dom, säger Lena Aronsson, Pensionsmyndighetens chefsjurist till Expressen. 

”Ernstberger, Bergsgård och Marcusson kan skäligen misstänkas för brotten trolöshet mot huvudman, grovt brott, respektive medhjälp därtill och det kan skäligen befaras att de genom att avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt kommer att undandra sig att betala de skadestånd om 137.761.194 kronor” om de fälls i hovrätten.

Motsvarande argumentering används när det gäller den fjärde misstänkte, David Persson Rothman och medgrundaren till Allra. I hans fall gäller misstankarna grovt tagande av muta och grovt penninghäleri. Även här hävdar myndigheten att det finns risk att David Persson Rothman kan avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt kommer att undandra sig att betala det skadestånd” på 50 miljoner kronor som myndigheten krävde i tingsrätten.

Pensionsmyndighetens överklagande är på sammanlagt 33 sidor.

Ernstberger förvånad

Alexander Ernstberger kände inte till Pensionsmyndighetens krav:

– Det är märkligt. Vi har ju en friande dom. Jag har respekt för att de vill överklaga till hovrätten. Det har de all rätt till. Men man måste ändå beakta vad domstolen hittills landat i för bedömning och på vilka grunder. Utifrån det perspektivet är det märkligt.

Alexander Ernstberger tycker det är mäkligt med Pensionsmyndighetens krav om att hans tillgångar ska ”frysas”.
Foto: EXPRESSEN TV

Hovrätten ska på tisdag behandla Pensionsmyndighetens krav om interimistisk kvarstad. 

Finns det skäl att anta att pengarna försvinner?

– Våran strävan är att få tillbaka pengarna till pensionsspararna så använder vi oss av alla rättsmedel som finns för att säkra att det ska gå att göra om hovrätten ändrar tingsrättens dom, säger Lena Aronsson, Pensionsmyndighetens chefsjurist.

Ni vill att hovrätten ska ta detta beslut omgående?

– Det är vår förhoppning att de ska kunna fatta ett sånt beslut i närtid inom de närmsta dagarna.

Åklagarsidan har redan överklagat de friande. Pensionsmyndighetens överklagade kom in på torsdagskvällen till Stockholms tingsrätt för vidarebefordran till Svea hovrätt.

– Vårt fokus är att pensionsspararna ska få tillbaka pengarna de har gått miste om. Vi menar att transaktionerna som prövats i målet har gjorts för Allra–företrädarnas vinning och inte i pensionsspararnas intresse. Vi gör en annan bedömning än tingsrätten, bland annat gällande hur bevisningen ska värderas och hur de rättsliga frågorna ska bedömas. Det är några av skälen till att vi vill att hovrätten prövar målet, säger Lena Aronsson.

Fondbolaget Allra och de fyra misstänkta friades i januari från brottsmisstankar i tingsrätten. 

Annons: