Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionsmyndigheten läste inte mejl – på nio år

"Inte alls acceptabelt", säger myndighetens administrativa chef efter DN:s avslöjande.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Omkring tusen mejl har trillat in till mejladressen som ingen haft läst av.Foto: Shutterstock / Shutterstock

I nio år har tusentals mejl trillat in till Pensionsmyndighetens infomejl. 

Men ingen på myndigheten läser dem, avslöjar Dagens Nyheter

– Det är inte alls acceptabelt, säger myndighetens administrativa chef Henrik Engström till tidningen. 

Mejladressen info@pensionsmyndigheten.se skapades när myndigheten bildades i januari 2010. Sedan dess har omkring tusen mejl trillat in under åren som gått. 

Men ingen på myndigheten läser mejlen, avslöjar DN. 

– En medarbetare upptäckte e-postlådan av en slump. Vi har inte gått igenom alla mejl i detalj ännu men det pågår. Efter en första bedömning försvann ungefär 400 mejl som var reklam och enkäter och annat. Så det återstår ungefär 600 mejl som vi behöver hantera, säger Henrik Engström, administrativ chef på myndigheten, till DN. 

Enligt honom är det osäkert om mejladressen stått med på Pensionsmyndighetens hemsida, men i dagsläget gör den inte det. 

Upptäcktes i november 2018

Han säger att mejllådan upptäcktes av en medarbetare i november 2018. Bland de mejlen som kommit in, och som myndigheten gått igenom, handlar det framför allt om frågor kring myndighetens rekrytering och kundfrågor. 

– Det är folk som har frågat om utlysta tjänster. Några som begärt utlämnande av allmän handling. Något omprövningsärende. Det flesta är allmänna kundfrågor kring pågående ärenden, säger Engström till DN.

Än så länge har man inte kunnat spåra att något ärende ska ha lett till ekonomiskt lidande för personen som inte fått svar. Nu står man inför att utreda i varje enskilt fall om personen som skickat mejlen ska kontaktas. 

Henrik Engström säger att det hela är klandervärt för Pensionsmyndigheten. 

– Det är inte alls acceptabelt, det är extremt klandervärt tycker jag, säger Henrik Engström till DN.

Annons: