Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionsmissen – som kostar dig tusenlappar

Dubbel skatt på allt kapital du sätter in till det privata pensionssparandet gröper ur den framtida pensionen – och ger betydligt mindre i plånboken på ålderns höst. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
"Sluta snarast med sparande i gamla pensionsförsäkringar. De ger dubbel skatt", säger Christa Söderberg, sparekonom på Compricer. Foto: COMPRICER

Ditt privata pensionssparande kan bli dyrt.

Inte nog med att du riskerar att drabbas av höga avgifter – du dubbelbeskattas också.

– Det är riktigt uselt, säger Christina Söderberg på Compricer.

Hundratusentals svenskar berörs.

Du kan förlora tusenlappar varje år på att pensionsspara på det "gamla" sättet. Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, har en tydlig uppmaning:

Sluta genast sätta in pengar på ditt privata pensionssparande.

– Många fortsätter med automatiska överföringar, säger hon.

 

LÄS MER: Pensionsbolagen som får underkänt – i hållbarhet

 

Tusentals personer sparar "fel"

Den 1 januari 2016 slopade regeringen rätten att göra avdrag för privata pensionsförsäkringar och individuella pensionssparanden (IPS). Egenföretagare och anställda utan tjänstepension får fortfarande göra avdrag – men för de flesta privatpersoner är det inte längre förmånligt att pensionsspara på detta sätt.

Tvärtom.

De som har sina pengar i försäkringar riskerar också att drabbas av höga avgifter.

 

LÄS MER: Här är den dolda avgiften – som drar ner din pension

 

Enligt siffror från Skatteverket sparar fortfarande över en halv miljon svenskar i IPS eller privata pensionsförsäkringar. 174 000 är dock företagare och kan ha rätt till avdrag – men fortfarande återstår drygt 332 000 privatpersoner.

– Det har blivit färre men det handlar fortfarande om tusentals, säger Christina Söderberg.

 

"Det finns inget subventionerat pensionssparande längre", säger Christina Söderberg på Compricer – och tipsar i stället om ISK. Foto: COMPRICER

 

Hon fortsätter:

– I början uppmanade banker och sparinstitut sina kunder att sluta spara på detta sätt, men för många som inte gjorde något då har sparandet rullat på.

Dubbel skatt på pensionspengar

Anledningen till varför man bör sluta pensionsspara i privata pensionsförsäkringar och IPS är enkel:

Man dubbelbeskattas.

Först skattar man på de pengar man sätter in, sedan skattar man på kapitalet igen när man tar ut det – lagom till pensionen. Tidigare kunde man sätta in oskattade pengar i och med avdragsrätten i deklarationen.

Men det är enkelt att stoppa sparandet.

– Ring banken eller var du nu sparar och säg "hej, jag vill sluta månadsspara till pensionen", säger Christina Söderberg.

Hon tipsar i stället om att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Det är fortfarande viktigt att spara om man vill dryga ut pensionen.

– ISK är det bästa. Men sparandet där är inte bundet på något sätt, så det gäller att ha disciplin.

 

LÄS MER: Pensionskoll: Allt du behöver veta om ISK

 

Så mycket kan du spara

Du kan få tiotusentals kronor extra till pensionen genom att spara i ISK, beroende på hur mycket du sparar och hur stor avkastningen är.

Här är ett räkneexempel från Compricer:

En person sparar 1 000 kronor i månaden i 20 år i IPS. Med en genomsnittlig avkastning på sju procent per år och en årlig skatt på 0,075 procent (skatten för 2017) har kapitalet växt till 506 113 kronor när det är dags att ta ut pengarna. Med en skatt på 30 procent blir det 354 279 kronor kvar.

För sparformen ISK är schablonskatten 0,375 procent för 2017. Efter 20 år uppgår kapitalet – inklusive avkastning på sju procent och minus skatt – till 488 004 kronor. Du beskattas inte på uttag vilket innebär att du får 488 004 kronor i handen.

I detta exempel får du drygt 133 000 kronor mer genom att spara i ISK.

Annons: