Pensionsjätten Söderberg & Partners för spararna bakom ljuset kring sina trygghetsfonder, skriver Svenska Dagbladet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopPensionsjätten Söderberg & Partners för spararna bakom ljuset kring sina trygghetsfonder, skriver Svenska Dagbladet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Pensionsjätten Söderberg & Partners för spararna bakom ljuset kring sina trygghetsfonder, skriver Svenska Dagbladet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Fonderna, som har är nästan dubbelt så dyra som vanliga aktiefonder, marknadsförs med en metod som bolaget inte tillåter för externa fonder. Foto: Monkey Business ImagesFonderna, som har är nästan dubbelt så dyra som vanliga aktiefonder, marknadsförs med en metod som bolaget inte tillåter för externa fonder. Foto: Monkey Business Images
Fonderna, som har är nästan dubbelt så dyra som vanliga aktiefonder, marknadsförs med en metod som bolaget inte tillåter för externa fonder. Foto: Monkey Business Images

Pensionsjätten för kunder bakom ljuset

Publicerad

Pensionsjätten Söderberg & Partners för spararna bakom ljuset kring sina trygghetsfonder, skriver Svenska Dagbladet.

Fonderna, som har är nästan dubbelt så dyra som vanliga aktiefonder, marknadsförs med en metod som bolaget inte tillåter för externa fonder.

Bolagets vd har de senaste åren tjänat över 80 miljoner kronor.

Söderberg & Partners både mäklar och sköter pensioner, bland annat förvaltar fyra trygghetsfonder 50 miljarder kronor av kundernas sparpengar.

Men fonderna är klart dyrare än vanliga aktiefonder, mellan 60 och 90 procent över snittet, skriver SvD.

Söderberg & Partners motiverar avgifterna med avkastningen de senaste tio åren. Men fonderna har inte funnits så länge, i stället har värdeutvecklingen beräknats på ett helt annat förvaltningsuppdrag för ett litet antal SEB-kunder, enligt SvD.

När Söderberg & Partners rankar andra fonder tillåts inte den jämförelsemetoden.

 

LÄS OCKSÅ: Lista: Då får du ditt orange kuvert

Talar inte om för kunderna

Informationen om den haltande jämförelsen finns inte någonstans på bolagets hemsida.

Renodlar man den period trygghetsfonderna faktiskt existerat har en av fonderna fått storstryk av billiga indexfonder.

– Jag tycker det är fel att hänga upp sig på att man inte får lägga in historiken i ett faktablad, säger Söderberg & Partners produktutvecklingschef Walter Nuñez till Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Valet som ger dig bäst pension

Vd drar in mångmiljonbelopp

Söderberg & Partners bildades 2004, hanterar företrädesvis tjänstepensioner och har drygt 70 000 kunder i sina trygghetsfonder. Vd Gustaf Rentzhog har de senaste tre åren deklarerat sammanlagd förvärvsinkomst och överskott av kapital på drygt 83,3 miljoner kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Tips: Få fart på din partners pension

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen