Birgitta Larsson, 75, samlar sina pensionsbesked i en pärm. När hon jämför 2017 års pension med årets visar det sig att ökningen stannar på 90 kronor. ”Jag skrev till Stefan Löfven och Magdalena Andersson och berättade om min situation. Det var för över en månad sedan, men jag har ännu inte fått något svar.” Foto: RICHARD STRÖMBirgitta Larsson, 75, samlar sina pensionsbesked i en pärm. När hon jämför 2017 års pension med årets visar det sig att ökningen stannar på 90 kronor. ”Jag skrev till Stefan Löfven och Magdalena Andersson och berättade om min situation. Det var för över en månad sedan, men jag har ännu inte fått något svar.” Foto: RICHARD STRÖM
Birgitta Larsson, 75, samlar sina pensionsbesked i en pärm. När hon jämför 2017 års pension med årets visar det sig att ökningen stannar på 90 kronor. ”Jag skrev till Stefan Löfven och Magdalena Andersson och berättade om min situation. Det var för över en månad sedan, men jag har ännu inte fått något svar.” Foto: RICHARD STRÖM
Birgitta Larsson med hunden Timmy utanför tvårumslägenheten i Örebro. Foto: RICHARD STRÖMBirgitta Larsson med hunden Timmy utanför tvårumslägenheten i Örebro. Foto: RICHARD STRÖM
Birgitta Larsson med hunden Timmy utanför tvårumslägenheten i Örebro. Foto: RICHARD STRÖM

”Pensionshöjningen känns som skitsnack”

Publicerad

När Birgitta Larsson, 75, får frågan om hur höjd pension och sänkt pensionärsskatt påverkat hennes ekonomi skrattar hon till innan hon blir allvarlig:

– Det har inte hjälpt mig ett dugg. Det känns mest som skitsnack från regeringen sida.

Nu har hon skrivit till stats- och finansministern – men väntar fortfarande på svar.

I juli i fjol skrev Dina Pengar om Birgitta Larsson i Örebro, en av de 14,9 procent svenskar över 65 år som enligt Statistiska centralbyråns (SCB) beräkningar från 2016 benämns som fattigpensionärer.

Med en pension på drygt 9 000 kronor och en hyra på 6 200 kronor berättade Birgitta om den tuffa ekonomiska situationen hon delar med åtskilliga andra svenska pensionärer.

För att ha råd med tandvård var hon tvungen att sälja sin mammas guldkedja och hon hade inte längre råd att prenumerera på lokaltidningen.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för alla som närmar sig pension 

Höjda pensioner 2018

Sedan dess har regeringen genomfört flera höjningar i pensionsdelarna samtidigt som skatten sänkts för pensionärer.

För Birgitta Larsson har det inneburit 90 kronor mer i månaden.

– Det visar att det bara var skitsnack från regeringens sida. De har ännu inte visat något konkret som gjort det bättre för mig, säger Birgitta Larsson i dag.

Så här ser hennes höjningar ut:

Inkomstpension – plus 26 kronor.

Tilläggspension – plus 42 kronor.

Garantipension – plus 54 kronor.

Premiepension – minus 7 kronor.

– Med den lilla skattesänkningen slutade det på plus 90 kronor för mig.

 

LÄS OCKSÅ: Pensionärernas ilska mot tjänstepensionen 

Birgitta skrev till Stefan Löfven

2017 hade Birgitta 7 959 kronor i månaden plus 990 kronor i tjänstepension. I år landar summan på 8 065 kronor.

– Jag skrev till Stefan Löfven och Magdalena Andersson och berättade om min situation. Det var för över en månad sedan, men jag har ännu inte fått något svar, säger Birgitta.

– Jag tror faktiskt inte att de faktiskt vet hur vi har det, de kan inte föreställa sig det.

Birgittas situation är inte ovanlig för ensamstående kvinnor i hennes ålder. Hon var hemma och tog hand om familjen i flera år, när hon kom ut i arbetslivet var det på deltid och i kvinnodominerande yrken där lönerna varit låga.

– Jag är inte så dum att jag räknar med att få lika mycket som de som jobbat heltid, men jag tycker att det ska finnas ett garantibelopp som man kan leva på. Det är vi 40-talistkvinnor som drabbas. Vi har ofta varit hemma och tagit hand om barnen och samhället slapp den kostnaden. Nu får vi skit för det, säger Brigitta.

 

LÄS OCKSÅ: Ska det inte löna sig att jobba ett helt yrkesliv? 

”Alternativet är att dra ut tänderna”

Bostadstillägg får hon inte eftersom hon fortfarande har fonder kvar efter sina föräldrar.

– Det är inga stora pengar. Jag plockar av mamma och pappas surt förvärvade besparingar varje månad för att överleva, säger hon.

– Men summan sjunker med rasande fart.

Hon bor i en liten tvårummare och kan knappast komma ner så mycket mer i hyra. Hon fasar för oväntade utgifter.

– Hur fixar man en rotfyllning som kostar 7 000 med min pension? Alternativet är att dra ut tänderna. Det är fruktansvärt syniskt.

Fotnot: Fattigpensionär är en person över 65 år som har en inkomst på mindre än 60 procent av medianinkomsten. Både SCB och EU använder samma beräkningsmodell. I listan nedan ser du hur stor andel av den totala befolkningen som är fattigpensionärer, alltså vars årsinkomst ligger under 60 procent av medianinkomsten i varje kommun.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen