Många svenskar pensionssparar i fonder – men de lever inte alltid upp till kraven på hållbarhet. Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅNMånga svenskar pensionssparar i fonder – men de lever inte alltid upp till kraven på hållbarhet. Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN
Många svenskar pensionssparar i fonder – men de lever inte alltid upp till kraven på hållbarhet. Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN
Nordea är ett av de bolag som nu får underkänt för sina pensionsförsäkringar. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅNNordea är ett av de bolag som nu får underkänt för sina pensionsförsäkringar. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Nordea är ett av de bolag som nu får underkänt för sina pensionsförsäkringar. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Pensionsbolagen som får underkänt – i hållbarhet

Publicerad

Flera svenska pensionsbolag underkänns nu för sitt arbete med etik och hållbarhet.

Sämst är statliga Kåpan, enligt Svenska Dagbladet.

– Vi har hittat många kontroversiella innehav i Kåpans portfölj, säger analytikern Kaj Elfgren till tidningen.

Det är i en ny rapport från Max Matthiessen som flera svenska pensionsbolag får underkänt, skriver SvD Näringsliv. I botten finns – förutom Kåpan – även Nordea, AMF, Swedbank och SEB.

Kåpan förvaltar tjänstepension åt cirka 800 000 statligt anställda. Men man klarar inte av att få godkänt för sitt etik- och hållbarhetsarbete.

– Vi har hittat många kontroversiella innehav i Kåpans portfölj, och bolaget har valt att inte kommentera dessa, säger Kaj Elfgren, analytiker på Max Matthiessen värdepapper, till SvD.

 

LÄS MER: Miljardregn över PPM-spararna – så mycket får du

 

Kåpan underkänt för hållbarhet

Han fortsätter:

– De har inte haft den verktygslåda som krävs för att fixa ett godkänt betyg.

För att få godkänt i Max Matthiessens granskning krävs att pensionsbolagen "tar hänsyn till ansvarsfullt ägande", skriver SvD.

Enligt Kaj Elfgren finns det egentligen inga ursäkter för att inte bli godkänd. Han menar att det i dag är enklare att få bra betyg än för fem-sex år sedan.

 

Pensionsförsäkringar

När du pensionssparar brukar du kunna välja mellan traditionella försäkringar och pensionsförsäkringar.

I en traditionell försäkring är det försäkringsbolaget som förvaltar dina pengar. Du brukar erbjudas någon form av garanti.

I en fondförsäkring placeras dina pengar i fonder, och du kan själv påverka. Du får i regel inte någon garanti och denna typ av försäkring brukar innebära en högre risk.

Källa: Konsumenternas

 

Trots det misslyckas flera stora pensionsbolag med sitt hållbarhetsarbete.

SvD skrev för bara en dryg månad sedan om hur pensionsbolagen fortsätter att investera i fossila bränslen – trots klimatavtalet i Paris. Till exempel har både Skandia och Kåpan ökat sitt ägande i Lundin petroleum.

Nordea och Swedbank underkända

När det kommer till traditionell försäkring hamnar Nordeas "liv och pension" samt SEB:s "trygg liv gamla" i botten tillsammans med Kåpan.

– Inom traditionell livförsäkring är det svårare för kunden att göra en egen analys och bedömning av innehållet, informationen är ofta bristfällig, säger Kaj Elfgren till SvD.

 

LÄS MER: Fredrik Reinfeldt: Därför måste du jobba till 75 

 

När det kommer till fondförsäkring har bolagen generellt kommit längre i utvecklingen. Här tittar Max Matthiessen på den allmänna hållbarhetsnivån på fondtorgen – och även här får flera bolag underkänt.

AMF, Nordea och Swedbank försäkring når inte upp till kraven.

 

Så betygssätts pensionsbolagen

TRADITIONELLA LIVFÖRSÄKRINGAR

Väl Godkända: AMF, Alecta, SPP, Folksam & KPA.

Godkända: SEB Pension & Försäkring, Skandia Liv, Länsförsäkringar Liv, Handelsbanken Liv.

Icke Godkända: Nordea Liv & Pension, SEB Trygg Liv Gamla, Kåpan.

 

FONDFÖRSÄKRINGAR

Väl Godkänt: SPP.

Godkänt: Danica, Folksam, Länsförsäkringar Liv, Movestic, SEB Pension & Försäkring, Handelsbanken Liv, Skandia.

Icke Godkänt: AMF, Nordea, Swedbank Försäkring.

 

Källa: Rapporten "Ansvarsfullt ägande 2017/2018"/Svenska Dagbladet Näringsliv

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen