Pensionsbluffarna befaras att ha lurat tusentals svenskar – hittills.
Nu larmar Pensionsmyndigheten om att den står maktlös inför skojarna - så länge som den sofistikerade bluffen är laglig.
– Det strider mot allmänna rättsmedvetandet att det skulle vara lagligt att lura ovetande pensionssparare och flytta deras pengar, säger Mikael Westberg på Pensionsmyndigheten.
Upplägget går ut på att så kallade rådgivningsföretag ringer upp privatpersoner och förmår dem att använda sin e-legitimation bank-ID. Företagen går därefter in på personernas pensionskonto och byter fonder.
Pensionsmyndigheten har polisanmält cirka 8 000 misstänkta fall och polisen har genomfört flera razzior, bland annat mot ett kontorshotell vid Odenplan i Stockholm.
Tusentals utredningar nedlagda
Men nu är de tusentals utredningarna nedlagda.
– Brott gick ej att styrka, säger Stefan Erkensjö, på polisens speciella grupp mot it–brottslighet.
Även internationella åklagarkammaren har lagt ner sin utredning mot ett av rådgivningsföretagen. Därmed saknas rättsliga möjligheter att skydda pensionsspararna från bluffupplägget.
– Det är naturligtvis mycket olyckligt att man inte kunnat komma åt de här straffrättsligt. Det är oerhört viktigt att den här typen av beteendet motverkas och stoppas, säger chefsjurist Westberg.
Myndigheten arbetar nu med en begäran om en lagskärpning, som ska skickas in till regeringen.
Syftet är att göra bluffmetoden olaglig.
– Det handlar om förtroendet för Pensionsmyndigheten och pensionssystemet och förtroendet för e-tjänster i allmänhet, säger chefsjuristen.
Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter, välkomnar arbetet för en lagskärpning.
– Det behöver stramas åt, definitivt.