Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionsavtal klart – 3000 svenskar berörs

Annika Strandhäll. Foto: Elin Jönsson / Expressen TV

Det blir lättare för svenskar att bo och jobba i Japan.

Nu har de två länderna slutit ett gemensamt socialförsäkringsavtal – som samordnar ländernas system för pensioner.

– Avtalet ökar tryggheten och gynnar vår handel med Japan, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S.

De senaste åren har Japan blivit en allt mer betydande part i svenskt näringsliv och i dagsläget bedriver omkring 1500 svenska företag handel med landet samtidigt som 160 svenska bolag är etablerade i Japan.

För de enskilda svenskar som bor och jobbar där har regelverket dock satt flera käppar i hjulet, framför allt för framtida pensionsutbetalningar.

Men i samband med att kungaparet och regeringsföreträdare besökte Tokyo i april förra året enades länderna om ett gemensamt socialförsäkringsavtal.

Och på torsdagen skrevs avtalet under av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki i Stockholm.

Strandhäll: Ökar tryggheten

Avtalet samordnar de svenska och japanska allmänna systemen för ålders-, efterlevande- och förtidspension.

– Förhandlingarna för att få det klart har tagit flera år så jag är väldigt glad att vi nu kan erbjuda de svenskar som arbetar i Japan tryggare regler, säger Annika Strandhäll.

Hon fortsätter:

– Världen blir allt mindre och rörligheten på arbetsmarknaden ökar för varje år. Japan är en av våra största handelspartners utanför EU och cirka 3 000 svenskar arbetar i landet. Förutom att detta avtal ökar tryggheten för enskilda personer är det även gynnsamt för näringslivet i båda länderna, säger Annika Strandhäll.

Förutom det svenska pensionsavtalet slöt Japan nyligen ett frihandelsavtal med EU. Kombinationen av de två avtalen tror Annika Strandhäll kommer leda till ökade förbindelser mellan Sverige och Japan:

– Tidigare har svenskar som arbetat i Japan riskerat att förlora hela sin pensionsrätt under de år de verkat i landet. Nu får de en helt annan trygghet.

Avtal med Brasilien väntar

Sverige har tidigare slutit socialförsäkringsavtal med Bosnien-Hercegovina, Chile, Filippinerna, Indien, Israel, Kanada, Kap Verde, Marocko, Serbien, Sydkorea, Turkiet och USA. Dessutom samordnas de sociala trygghetssystemen inom EU.

Samtidigt pågår förhandlingar med att få till liknande avtal med ytterligare länder.

– Vi hoppas kunna få till ett avtal med Brasilien också inom kort, säger Annika Strandhäll.