Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionera dig vid 69 – få 11 000 kronor mer

Den som fortsätter att jobba efter 65-årsdagen kan bli glatt överraskad vid en titt på den kommande pensionen.Foto: LEV DOLGACHOV
Håll koll på pensionen i tid - annars kan storleken på pensionen bli en obehaglig ekonomisk överraskningFoto: TT NYHETSBYRÅN
Den som vill ha koll på sin framtida pension har bra hjälp i minpension.seFoto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

Om du vill ha en hög pension gäller det att satsa på rätt yrke och jobba länge.

Pensionsmyndigheten har tittat på pensionsutfallet för Sveriges 20 vanligaste yrken – och statistiken talar sitt tydliga språk.

Företagssäljare och civilingenjörsyrken inom elektroteknik väntas ge högst pension räknat i kronor. Restaurang- och köksbiträden får lägst pension. 

– Tanken med det här är att visa hur inkomsten i olika grupper, skillnaden mellan män och kvinnor, följer med in i pensionen, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten, om den gjorda undersökningen.

Oroar du dig för din pension?

Inkomstskillnaderna mellan olika yrken syns tydligt i pensionskuvertet. Den som har haft en hög lön får också en hög pension. Och grundregeln att det lönar sig att arbeta längre gäller i allra högsta grad. För vissa yrkesgrupper kan det ge så mycket som upp till 11 000 kronor mer per månad i pensionskuvertet. 

Från och med årsskiftet har anställda rätt att jobba vidare till de fyller 68 år, jämfört med dagens 67 år som gräns.  2023 höjs gränsen till 69 år och politikerna har signalerat att det blir ännu högre i framtiden beroende på att vi lever längre med högre medellivslängd som följd. 

Rapporten visar hur hög din pension blir

Pensionsmyndigheten visar i en ny rapport hur stor pensionen beräknas bli för Sveriges 20 vanligaste yrken. I den 22 sidor tjocka rapporten om de 20 yrkena har man utgått från ett så kallat typfall i beräkningarna. Det statistiska typfallet i det här fallet är en person som är född 1975 och därmed normalt kan räkna med att ha minst tjugo arbetsår kvar innan det är dags för pension.  

Pensionsmyndighetens rapport utgår från medellönen för de 20 vanligaste yrkena bland kvinnor och män. Med typfallsberäkningar avses hypotetiska personer, inte verkliga - men det ger en bild av hur det kommer att se ut. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen finns med i beräkningarna.

Sammanlagt jobbar drygt 1,5 miljoner personer i de vanligaste yrkena, vilket motsvarar ungefär 35 procent av det totala antalet anställda i Sverige 2018. Majoriteten är kvinnor, cirka 60 procent. 

De fyra vanligaste yrkena bland de 20 på topplistan:

Undersköterskor.

Grundskollärare.

Butikssäljare.

Företagssäljare. 

Högst medellön i gruppen ”de vanligaste yrkena” har företagssäljare, 45 200 kronor i månaden för män och 40 100 för kvinnor. Lägst medellön har restaurang- och köksbiträden med 23 200 kronor i månaden för både män och kvinnor.

Av statistiken framgår att om löneskillnaderna består mellan könen, så har männen i snitt högre lön i 11 av de 20 vanligaste yrkena. Företagssäljare och planerare tillhör de yrken som drar upp männens löner.

I de flesta yrken skiljer lönenivån mellan män och kvinnor - något som följer med in i pensionen.

I 6 av 20 yrken förväntas kvinnor ha en högre inkomst än män om inte löneskillnaderna jämnas ut. Dit hör bland andra grundskolelärare, vårdare och barnskötare. Beräkningarna visar att olika genomsnittslöner kommer att resultera i princip identiska utfall när det gäller storleken på pensionen som andel av slutlön, den så kallade pensionsgraden.

20 vanligaste yrkena för kvinnor

”Typpersonen” i tabellen är beräknad för en kvinna född 1975 med bruttopension per månad (kompensationsgrad inom parentes) vid 65 år respektive alternativ pensionsålder (69,4 år) för de 20 vanligaste yrkena i fallande ordning bland kvinnor. Källa: Pensionsmyndigheten.

20 vanligaste yrkena för män

”Typpersonen” i tabellen är beräknad för en man med bruttopension per månad (kompensationsgrad inom parentes) vid 65 år respektive alternativ pensionsålder (69,4 år) för de 20 vanligaste yrkena i fallande ordning bland män. Källa: Pensionsmyndigheten.

Maxa pensionen - 75 procent av bruttolönen

Rapporten visar på en rad olika faktorer. Bland annat att löneskillnaden består mellan könen in i pensionen och att det lönar sig att jobba något eller några år extra för att få högre pension. För den som orkar och vill maxa kan det ge mer än 75 procent av bruttolönen i pension visar Pensionsmyndighetens tabeller.

– Tanken med det här är att visa hur inkomsten i olika grupper, skillnaden mellan män och kvinnor, följer med in i pensionen, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten. Pensionssystemet ser ut så att det du tjänar in till din pension får du också ut.

Rapporten visar också som väntat att du kan räkna med att ha betydligt mindre att röra dig med när det är dags för pensionering.

Pensionskuvertet kan bli en obehaglig ekonomisk överraskning för den som inte håller koll på hur mycket mindre pensionen blir jämfört med den gamla lönen.Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Den totala pensionen - allmänna pensionen från staten och tjänstepensionen - före skatt vid 65 års ålder, kan väntas variera mellan 14 800 kronor och 30 000 kronor för en restaurangarbetare respektive civilingenjör. Det gäller då både män och kvinnor.

— De flesta kommer att få mellan 60 och 65 procent i pension av den lön man hade. Vi har då räknat samman både den allmänna pensionen och tjänstepensionen, säger Hannes Nilsson.

Jobba till 69 med flera tusen per i pensionskuvertet

Den som orkar fortsätta jobba efter 65-årsdagen kan höja sin pension rejält. 

Några exempel på pension vid 65 års ålder och alternativ pensionsålder vid drygt 69 år inom parantes.

Kvinnor:

Undersköterskor, 16 400 (21 300) kronor per månad. + 4 900 kronor.

Förskollärare, 17 700 (25 900) kronor per månad.  + 8 200 kronor.

  Redovisningsekonomer, 22 200 (29 900) kronor per månad. + 7 700 kronor.

  Företagssäljare, 24 400 (32 800) kronor per månad. + 8 400 kronor.

Män:

     Civilingenjör inom elektronik, 30 100 ( 41 000) kronor per månad. + 11 000 kronor.

      Snickare, 19 000 (24 800) kronor per månad. + 5 800 kronor.

     Buss- och spårvagnsförare, 16 800 (21 800) kronor per månad.+ 5 000 kronor.

     Butikssäljare, 17 500 (22 900), kronor per månad. + 5 400 kronor.

– Vi vill med rapporten på ett pedagogiskt sätt beskriva skillnaden i inkomster mellan olika yrken, att det skiljer mellan män och kvinnor och att det i slutändan leder till olika pensioner, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten. 

Så länge kan du jobba/tidigast sluta jobba

Enligt Lagen om anställningsskydd (Las) kan en arbetsgivare i dag säga upp en anställd som fyllt 67 år utan att det krävs saklig grund. I juni i år tog riksdagen beslutet om en ändring i lagen som kommer att ske i två steg. Vid årsskiftet höjs den så kallade Las–åldern till 68 år och 2023 till 69 år. Det innebär att du som är född 1953 eller 1954 har rätt att stanna kvar på jobbet till du är 68 år

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år. Det innebär att du som är född 1958 eller tidigare kan gå i pension vid 61, men är du född 1959 eller 1960 kan du tidigast ta ut pension vid 62 års ålder.

År 2023. Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år. Det innebär att du som är född 1961 eller 1962 kan gå i pension tidigast vid 63.

Den allmänna pensionen

Den allmänna pensionen är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över, och skiljer sig alltså från tjänstepensionen.

Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension, som grundas på dina inkomster du har betalat skatt för.

Den allmänna pensionen betalas ut livet ut.

Den allmänna pensionen består i regel av två delar - inkomstpension och premiepension (PPM). Den som har haft liten eller ingen inkomst kan också ha rätt till garantipension.

Även bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och efterlevandepension ingår i allmänna pensionen.

Källa: Pensionsmyndigheten 

Tjänstepension

Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller just dig. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. 

På minpension.se kan du se vad du totalt har tjänat ihop i pension fram tills idag. Du kan också göra en prognos som visar ungefär hur mycket du förväntas få i pension varje månad.

Annons: