Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensioner ska höjas med 600 kronor – beslut i fara

En formulering i Januariavtalet kan äventyra beslutet om höjda pensioner. ”Jag vill driva igenom höjningen”.
Ardalan Shekarabi (S), ny socialförsäkringsminister som ska ro i hamn Socialdemokraternas vallöfte om höjd pension - via skattsedeln.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Upp till 600 kronor per i pension per månad kan det bli för vissa grupper senast år 2022.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Upp till 1,2 miljoner pensionärer kan hoppas på en höjning av pensionen senast år 2022.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Pensionerna ska höjas med upp till 600 kronor under mandatperioden. Men det är inte säkert att pengarna kommer redan nästa år.

– Vi gick till val på att höja pensionerna, säger nye socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi som ska se till att S-löftet förverkligas.

En formulering i Januariavtalets sjunde punkt kan dock sätta käppar hjulet för S-maskineriet.

En stor grupp pensionärer kan räkna en höjning av pensionen upp till 600 kronor per månad senast år 2022.

Ardalan Shekarabi är utsedd till socialförsäkringsminister och tog över jobbet efter Annika Strandhäll den 1 oktober.

Men det skulle lika gärna kunna stå pensionsminister på den tidigare civilministern Ardalan Shekarabis visitkort. Det är han som nu ska ro i hamn Socialdemokraternas viktigaste vallöfte: Höjd pension för gruppen som har en pension på över 9 000 kronor och upp till ungefär 17 000 kronor.

Anledningen är att det så kallade respektavståndet mellan den som har garantipension och den som jobbat i låglöneyrken ett helt arbetsliv i nuläget upplevs för litet – det måste löna sig att jobba, lyder argumentet.

Höjda pensioner har högsta prioritet

Ardalan Shekarabi har på sin officiella Facebooksida skrivit: ”MIN PRIORITERING NUMMER 1: HÖJDA PENSIONER”.

Drygt tre veckor in på nya jobbet vet Ardalan Shekarabi att han har en av partiets allra viktigaste uppgifter.

– Vi gick till val på att höja pensionerna. Vi fick med det i Januariavtalet och nu har jag fått förmånen och äran att vara med att leverera detta, säger han.

Januariavtalets 73 punkter är överenskommelsen som Socialdemokraterna och Miljöpartiet träffade med Liberalerna och Centern och därmed säkrade regeringsmakten för Stefan Löfven.

Punkten 7 gäller pensionerna. Där står:

”Bättre villkor för Sveriges pensionärer. Den högre skatt pensionärer betalar tas bort år 2020 och pensionen höjs för vanliga löntagare år 2021. Denna förändring genomförs över statsbudgeten vid sidan av de större förändringar av pensionssystemet som pensionsgruppen är överens om och som ska genomföras under mandatperioden. Förändringen ska förankras i pensionsgruppen”.

Fler grupper ska få höjningar

Vid årsskiftet höjs garantipensionen och bostadstillägget för den ekonomiskt svagaste gruppen pensionärer.

– Det andra steget är att höja pensionerna för de bredare grupperna. Löntagargrupper och företagarna som slitit ett helt arbetsliv. Deras pensioner ska höjas och vi gick till val på en pensionshöjning på omkring 600 kronor i månaden.

Det skulle ge 7 200 kronor per år före skatt.

En stor grupp pensionärer kan räkna en höjning av pensionen med upp till 600 kronor per månad senast valåret 2022.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Vad menar du med bredare grupper?

– Det är de som har arbetat en större del av sitt yrkesverksamma liv. De grupperna ska ha högre pension i jämförelse med de grupper som arbetat mindre. Det kräver att vi inte stannar vid att bara höja garantipensionen och bostadstillägget utan även för gruppen mellan 9 000 och 17 000. Och vi fick med det i Januariavtalet och kommer leverera det under mandatperioden.

Fakta pensioner

Antal pensionärer med allmän pension:

2,2 miljoner personer (dec 2018)

Genomsnittlig allmän pension före skatt

Alla: 12 600 kronor per månad (juli 2019)

Kvinnor: 11 200 kronor per månad (juli 2019)

Män: 14 200 kronor per månad (juli 2019)

Genomsnittlig total pension före skatt

Alla: 17 200 kronor per månad (2017)

Kvinnor: 14 200 kronor per månad (2017)

Män: 20 700 kronor per månad (2017)

KÄLLA: PENSIONSMYNDIGHETEN

Beslut om höjning nästa år

Ardalan Shekarab säger att det kommer ett beslut nästa år. Men han lovar inte att det redan 2021 kommer mer pengar i plånboken för den öronmärkta pensionsgruppen.

– Det kommer under mandatperioden.  Det handlar om rätt så många tekniska detaljer i relation till inkomsten.

– Det här ska genomföras på ett ansvarsfullt sätt, säger Ardalan Shekarabi.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den nye ”pensionsministern” säger att han läser in sig på allt om pensioner både innan han somnar på kvällen och när han vaknar på morgonen.

– Jag tror att vi måste tillbaka till grunden. Vi socialdemokrater måste tillbaka till vår historia och ställa oss frågan: Varför var pensionsstriden en av de största och viktigaste striderna som vi tog på 50-talet? Jo, för det handlade om trygghet.

– Vi menar att pensionerna är för låga, säger han och med ”vi” syftar han även på Liberalerna och Centern.

Du ser ingen risk med att finansiera den här höjningen över statsbudgeten?

– Det här ska genomföras på ett ansvarsfullt sätt. Vi kommer att genomdriva det på ett ansvarsfullt sätt. Men jag ser det inte som ett problem att pensionerna ska höjas. Jag ser det som en nödvändighet.

Är det då inte farligt att sockra pensionserbjudandet genom att ta det över statsbudgeten. En del menar på att det här urholkar hela pensionssystemet.

– Vår bedömning är att det är fullt möjligt att hantera det. Det går att hitta modeller som är förenliga med det pensionssystem vi har.

Oklart med finansieringen

Pensionshöjningen beräknas kosta statskassan drygt fyra miljarder per år och beröra 1,2 miljoner pensionärer.

Ardalan Shekarabi är Stefan Löfvens viktigaste minister just nu. Han ska ”rädda” löftet till pensionärerna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men exakt hur det ska finansieras kan Ardalan Shekarabi inte ge besked om.

– Antingen via reformutrymmet som finns eller inkomstförstärkningar, eller så handlar det om besparingar på andra områden.

Men det finns en inbyggd politisk bomb i överenskommelsen om pensionshöjningen över statskassan. 

Förändringen ska förankras i pensionsgruppen”, enligt avtalet mellan partierna.

Pensionsgruppen består av erfarna riksdagsledamöter från alla partier, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och leds av socialförsäkringsministern. I gruppens ska man vara överens innan ett förslag går vidare.

Måste vara överens med pensionsgruppen

Det delikata här är just att det finns en överenskommelse som fyra partier i stora drag redan träffat. Flera av ledamöterna i gruppen, som vi pratat med, säger: Förankra betyder att vi ska vara överens – är vi inte överens i gruppen blir det ingen höjning och då spricker gruppen.

Vissa av de tidigare Allianspartierna ogillar att en pensionshöjning ska finansieras via skattsedeln.

När Expressen pekar på nyckelordet ”förankras” för  Ardalan Shekarabi blir han mångordig utan att ge något besked om vad det i praktiken betyder i det här fallet.

– För min del handlar det om att alla partier som ingår i pensionsgruppen är involverade och har kunskap och är delaktiga i processen.

Ordet förankra” är intressant – vad menas egentligen?

– Det jag kan säga är att vi kommer att vara transparenta med partierna i pensionsgruppen och vi kommer att göra partierna delaktiga. Hur partierna förhåller sig till det här får partierna meddela.

Och delar av pensionsgruppen säger nej kan det inte genomföras?

– Mitt perspektiv handlar om att partierna i pensionsgruppen är delaktiga, vi har transparens och att det finns en direkt dialog om genomförandet.

Men du menar att ni inte behöver ha en enig pensionsgrupp för att driva igenom förslaget?

– Jag vill inte börja med att ställa den typen av krav. Jag vill börja med att sätta i gång processen med att driva genom höjningen.

Så slår en finanskris mot våra pensioner:

Mattias Munter, pensionsekonom reder ut om det blir någon pension ifall det kommer en finanskris.
Annons: