Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärernas raseri efter haveri med bostadstillägget

- Det är fullständigt oacceptabelt med de långa handläggningstiderna för bostadsbidrag, säger Anna Werkelin Ahlin, samhällspolitisk chef på PRO.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder ilska och upprörda stämningar bland pensionärer som söker bostadstillägg till hyran.

Köerna för beslut är upp till tjugo veckor.

– Det här måste lösas snarast. Det är fullständigt oacceptabelt som det ser ut i dag, säger Anna Werkelin Ahlin, samhällspolitisk chef på PRO.

Drygt 290 000 personer fick bostadstillägg i december 2018.  Men antalet skulle sannolikt ha varit högre eftersom många av olika skäl inte sökt, eller helt enkelt inte förstått att de är berättigade till en ekonomisk förstärkning till hyran.

Pensionsmyndigheten, som administrerar ansökningarna, har ett särskilt regeringsuppdrag att ”leta upp” pensionärer som inte förstått att de har pengar att hämta i form av ”det glömda bidraget”.

Extremt långa handläggningstider för att få bostadstillägg. Myndigheten varnar själv för väntetider på upp till 20 veckor.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Pensionsmyndigheten varnar

Men bland en del sökande som kommit i kläm uppfattas det som ett kaosliknande tillstånd kring ansökningarna sedan antalet ansökningar ökat explosionsartat. Samtidigt har belastningen med telefonsamtal till Pensionsmyndighetens kundtjänst tilltagit. Under vecka 11 i år registrerades 34 371 samtal mot 25 455 motsvarande period förra året. Väntetider på upp till en timme för att få prata med en  handläggare är inte ovanligt. Ibland är telefonkön helt fyllt och då går det inte ens att vänta på sin tur.

Pensionsmyndigheten varnar också själva om de långa telefontiderna med ett meddelande på hemsidan.

Från Pensionsmyndighetens hemsida där man varnar för de långa telefontiderna.

 

Samtal från upprörda människor

De extremt långa väntetiderna i telefon i kombination med att handläggningstiderna skjutit i höjden har fått många förtvivlade pensionärer att i desperation kontakta någon av pensionärsorganisationerna.

– Jag får flera samtal per dag från upprörda människor om de långa telefontiderna och att de får vänta länge innan ett beslut, säger Anna Werkelin  Ahlin, samhällspolitisk chef på PRO.

Ingen av pensionsorganisationerna kan själva göra något åt problemet. PRO kräver dock omedelbara åtgärder från Pensionsmyndighetens sida.

– Bostadstillägget är en del av pensionssystemet. Många pensionärer har rätt till bostadstillägg, men som av olika skäl inte får bostadstillägg. Den här situationen underlättar knappast. Det handlar faktiskt om pengar till hyran och om personer med små ekonomiska resurser. Då går det inte att ligga ute med hyran hur många månader som helst utan man behöver få det man har rätt till och som är en del av pensionssystemet, säger Anna Werkelin.

– Vi kan inte lösa det här. Men det måste lösas på något sätt. Det handlar inte om att vänta tre, fyra månader, utan vänta tre, fyra månadshyror.

- Pensionsmyndigheten måste snarast få ordning på handläggningstiderna av bostadstillägget, säger Anna Werkelin Ahlin, samhällspolitisk chef på PRO.Foto: ANNELI NYGÅRDS

 

Fakta bostadstillägget

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension och är en del av grundskyddet, liksom garantipensionen.

Cirka 290 000 pensionärer får bostadstillägg idag. Fler kan ha rätt till tillägget, men du måste själv ansöka.

Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad. 

Du kan ansöka från det att du fyller 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du kan ansöka oavsett hur du bor och även om du själv äger din bostad. Du kan ansöka även om du har tillgångar.

En enkel tumregel är att du som är ensamstående och har en månadsinkomst med omkring 15 000 kronor efter skatt bör kolla upp om du kan ha rätt till bostadstillägg. För gifta gäller andra belopp.

Hur mycket du kan få beror på din bostadskostnad, dina inkomster och eventuellt tillgångar. Du kan själv räkna ut om du kan få något genom vår beräkningshjälp.

Ofta kan du ha rätt till bostadstillägg senare i livet. Det kan till exempel vara aktuellt att ansöka om du har flyttat isär eller blivit änka eller änkling. Det kan också vara aktuellt om du fått en lägre inkomst, till exempel om tjänstepensionen upphör eller om du har flyttat och fått en högre bostadskostnad.

KÄLLA: PENSIONSMYNDIGHETEN

På Pensionsmyndigheten är man medveten om problemet och har börjat rekrytera mer folk, bland annat till kontoret i Visby. Dessutom har det styrts om personal från kundtjänst till att i stället handlägga ansökningar om bostadstillägg. Det har fått till följd att telefontiderna i sin tur blivit ännu längre.

 

Tvingas vänta upp till 20 veckor på besked

– Vi har ovanligt långa handläggningstider. Vi är inte alls nöjda med det. För nya ansökningar kan det vara upp till 20 veckor från ansökan till beslut, säger Sabina Masic, enhetschef på Pensionsmyndigheten. Alla väntar dock inte på pengar utan många söker tidigt.

Vad beror den långa handläggstiden på?

– Det började redan 2018. Vi fick en del lagändringar som ledde till ett ökat inflöde av ansökningar. Vi fick drygt 20 000 fler ärenden under 2018. 12 000 av dessa ansökningar kom under april och maj månad. Det ledde till en snöbollseffekt och vi har av budgetskäl inte haft möjlighet att rekrytera under hösten 2018.

 

Hinner betala ut

Enligt Sabina Masic så hinner myndigheten betala ut till de kunder som ansöker om förlängningar och de har oftast bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som en stor del av sin försörjning.

Det råder vissa svårigheter med att fylla i ansökningarna på rätt sätt, ofta måste ansökningarna kompletteras vilket drar ut ytterligare på handläggningstiderna.

Tips om snabbare handläggning

Pensionsmyndigheten tipsar om att ansöka direkt på webben. Det är det säkraste sättet för att det ska bli rätt och inte förlänga ansökningstiden.

– En ansökan på webben blir mer komplett och det går då snabbare till beslut. Jag tipsar verkligen om det, säger Sabina Masic.

Pensionsmyndighen tipsar sökande om att först gå in på webben och se om man är berättigad att få bidrag innan man skickar in sin ansökan.Foto: PENSIONSMYNDIGHETEN / TT NYHETSBYRÅN

Pensionsmyndigheten har tagit fram en möjlighet för anhöriga att hjälpa till med ansökan via webben.

Handläggarna belastas också av ansökningar som inte kommer att bli godkända då den sökande helt enkelt inte är berättigad till ersättning. Därför vädjar Pensionsmyndigheten om att sökande först går in och med hjälp av ett speciellt verktyg på webben och kollar om de är berättigade till att få bostadstillägg.

Du kan ansöka om bostadstillägg först när du fyllt 65 år och tar ut hela din allmänna pension - premiepensionen och inkomstpensionen. 

Pensionsmyndigheten räknar med att det dröjer ända fram till nästa sommar innan läget förbättras väsentligt.

– Vi bygger nytt system som tas i drift till hösten och vi har nyanställt vilket kommer att förbättra läget framöver, säger Sabina Masic. 

 

Annons: