Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärer i utlandet får behålla garantipensionen

"När det sker stora förändringar är det viktigt att de inte sker över en natt", säger socialministern Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om domens konsekvenser och vill därtill att garantipensionen ska betalas ut som vanligt medan utredningen pågår. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM PIXLAND

En dom i EU-domstolen äventyrade garantipensionen för cirka 43 000 pensionärer som är bosatta utomlands. 

Nu tillsätter regeringen en utredning om domens konsekvenser – och föreslår att garantipensionen ska betalas ut som vanligt medan utredningen pågår. 

Det svenska pensionssystemet medger att även personer som nu bor i ett annat EU-land, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein, kan få garantipension. 

Man kan ha rätt till garantipension om man bott i Sverige i tre år – för full garantipension krävs att man har bott i här i 40 år. Ju kortare tid man bott i Sverige desto mindre blir summan.

 

LÄS MER: Guide: Detta avgör om du får garantipension 

 

43 000 personer riskerade mista garantipensionen

Men i december i fjol kom slog EU-domstolen i en dom fast att det saknades stöd för att betala ut garantipension till personer som inte är bosatta i Sverige. 

Därmed riskerade cirka 43 000 personer, varav de flesta är bosatta i Tyskland, att mista hela eller delar av sin garantipension – som är en del av det så kallade grundskyddet och betalas ut till dem som haft en mycket liten eller obefintlig inkomst. 

 

LÄS MER: Efter höjningen: Garantipensionen högre än snittpensionen 

 

”Pensionärer förtjänar trygghet”

Nu har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om domens konsekvenser och vill därtill att garantipensionen ska betalas ut som vanligt medan utredningen pågår. 

– Pensionärer förtjänar trygghet och när det sker stora förändringar är det viktigt att de inte sker över en natt. Därför ser vi nu till att ta ansvar för de människor som har bott och arbetat i Sverige genom att få på plats en tillfällig lagstiftning, säger socialminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande. 

Övergångslösningen ska gälla fram till år 2020. Enligt pressmeddelandet har regeringens förslag ett brett stöd i riksdagen. 

Annons: