Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengarna som 100 000 pensionärer inte söker

Fler ansöker om bostadstillägg, men fortfarande missar 100 000 pensionärer de extra pengarna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL
Enligt pensionsspecialisten Linda Nygren bör alla med en inkomst under 15 000 kronor söka tillägget.Foto: Daniel Roos
Foto: RUSLAN GUZOV / Colourbox

Allt fler pensionärer har ansökt om bostadstillägg under sommaren.

Men trots det är det fortfarande drygt 100 000 pensionärer som missar bostadstillägget på max 5 560 kronor per månad.

– Vi hoppas att insatsen ska kunna ge resultat, men det är svårt att vända på det här över en natt, säger Linda Nygren vid Pensionsmyndigheten.

Under sommaren sköt ansökningarna om bostadstillägg i taket hos Pensionsmyndigheten. Det efter stora satsningar på informationsspridning om tillägget via pensionsorganisationer, kommuner och anhörigsamverkan. 

Men trots tilltaget är det fortfarande drygt 100 000 pensionärer som går miste om tillägget, som kan ge upp till  5 560 kronor extra per månad.

– Än så länge har vi inga radikala ändringar i hur många som har bostadstillägg, det är ungefär drygt 290 000 pensionärer, säger Lina Nygren, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten.

Så funkar bostadstillägget

Tillägget är ett komplement till din allmänna pension, och är en del av grundskyddet.

Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med max 5 560 kronor per månad. 

Du måste själv ansöka. Det kan göras från det att du fyller 65 år och tar ut hela din allmänna pension via Pensionsmyndighetens hemsida.

Hur mycket du kan få beror på din bostadskostnad, dina inkomster och eventuellt tillgångar. Alla skattepliktiga inkomster räknas med.

En enkel tumregel är att du som är ensamstående och har en lägre månadsinkomst än cirka 15 000 kronor efter skatt bör kolla upp om du kan ha rätt till bostadstillägg. För gifta gäller andra belopp.

Tillgångar över 100 000 kronor räknas med i form av ett förmögenhetstillägg. Men bostads värde räknas inte som en tillgång, den påverkar inte din rätt till bostadstillägg.

 

Källa: Pensionsmyndigheten 

Enligt experten kan det finnas olika anledningar till att mörkertalet inte ändras. Bland annat kan det handla om att några som haft tillägget avlidit, eller att antalet pensionärer ökat.

– Våra utredningar har också visat att mörkertalet kan utgöras till stor del av de som är berättigade till mindre belopp. Det kan handla om de som har något högre inkomster och då är det svårt att veta om man inte söker tillägget för att man inte anser sig behöva det, eller för att man inte vet om att det finns, säger Linda Nygren.

LÄS MER: Bostadstillägg för pensionärer – så fungerar det 

Alla med inkomst under 15 000 bör söka

Dessutom spökar långlivade missuppfattningar som gör att vissa inte ansöker. De handlar bland annat om att man inte skulle vara berättigad om man äger sin bostad eller tidigare fått avslag – vilket inte stämmer.

– Har man under 15 000 kronor i månaden så rekommenderar vi att man går in på vår sida och gör en beräkning, eller så kan man ringa till oss eller gå in på något av våra kontor och få hjälp på så vis, säger Linda Nygren.

Hon råder också till att ta hjälp av en anhörig om man själv har svårt att ansöka om bidraget.

– Vi har den nya tjänsten som förenklar för anhöriga att ansöka om bostadstillägg. Är man anhörig till någon som inte kan ta hand om sin ekonomi kan man ansöka åt den på vår hemsida. Vi hoppas att det också kan bidra till ett minskat mörkertal på sikt. 

LÄS MER: Spara pengar – 31 smarta tips för att minska dina utgifter 

LÄS MER: 209 erbjudanden för dig som är pensionär 

LÄS MER: Billigare telefon för dig som är pensionär 

 

Tidigare undersökningar har visat att en majoritet av pensionärerna med lägst inkomster – och som i så fall är berättigade till bostadstillägg – är kvinnor.

– Vi har en grupp pensionärer som har för låga pensioner. Här är det många ensamstående och äldre kvinnor som har en svår ekonomisk situation. Det är kvinnor som byggt den svenska välfärden men i en tid då arbetsmarknaden såg annorlunda ut och många stannade hemma med barnen, har socialminister Annika Strandhäll (S) tidigare sagt till Dina Pengar.

 

Tre räkneexempel på bostadsbidraget

PENSIONÄR A 

Ensamstående med en allmän pension på 12 000 kronor i månaden, och en tjänstepension på 1 500 kronor i månaden. Fritidshuset som köptes för 20 000 kronor på 60-talet har i dag ett taxeringsvärde på 500 000 kronor.

Allmän pension före skatt: 144 000 kronor

Tjänstepension före skatt: 18 000 kronor

Avgift för bostadsrätten: 3 000 kronor

Lån på bostadsrätten: 1 500 000 kronor

Övriga tillgångar: Fritidshus med 500 000 kronor i taxeringsvärde

Pensionsmyndighetens bedömning: Du ligger på gränsen för att få bostadstillägg. (Hade fritidshuset varit taxerat till hälften skulle Pensionär A varit berättigad till ett bostadstillägg på 1 300 kronor i månaden.)

 

PENSIONÄR B 

Gift och sambo där båda lyfter allmän pension på vardera 14 000 kronor i månaden medan Pensionär B även har en mindre tjänstepension.

Allmän pension före skatt: 168 000 kronor.

Din partners pension före skatt: 168 000 kronor.

Hyra: 7 000 kronor.

Pensionsmyndighetens bedömning: Inte rätt till bostadstillägg.

 

PENSIONÄR C 

Ensamstående i villa en villa på 100 kvadratmeter och där lånen betalats av men med utgifter för värme, fastighetsavgift, tomträttsavgäld och annat som hör småhus till. Låg pension efter att ha varit hemma med barn eller jobbat halvtid under yrkeslivet.

Allmän pension före skatt: 144 000 kronor.

Pensionsmyndighetens bedömning: Du har rätt till 2 000 kronor i bostadstillägg per månad.

 

Källa: Pensionsmyndigheten 

Annons: