Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pengar kan ha läckt ur ännu en PPM-fond

Foto: ANN JONASSON
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

PPM-fonden Independent Aktiv Max är hutlöst dyr, men har gått anmärkningsvärt dåligt. 

Enligt Expressens källor kan en förklaring vara att kostnader plockas ut ur fonden "bakvägen" via komplicerade finansiella instrument.

– Generellt är det här upplägg vi tittar närmare på, bekräftar Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg.  

Den skamfilade PPM-jätten Solidar sparkades nyligen under uppmärksammade former ut ur premiepensionen. Solidars fonder hade tidigare sin bas hos ett bolag på Irland, vid namn Lantern Structured Asset Management, LSAM. Ägare till LSAM är den schweiziska storbanken UBS.

Solidar-fonderna flyttades därifrån 2016, men ett annat bolag har dem kvar. Det är svenska Investment Independent Group. Bolaget har tre fonder i premiepensionen, och alla har sin bas hos LSAM.

När Expressen tittar närmare på avkastningen i en av fonderna, Independent Aktiv Max, uppstår direkt frågetecken kring hur Independent/LSAM så kapitalt har kunnat misslyckas med sin förvaltning.


FRIDA BRATT: Vem är egentligen premiepensionen till för?

Svag avkastning trots stark börs

Independent Aktiv Max, som kostar höga 2,25 procent utanför premiepensionens rabattsystem, har nämligen endast två innehav. Hälften av spararnas pengar ligger i ett index som följer utvecklingen på Stockholmsbörsen, OMXS30, som 2017 steg med 3,9 procent. Den andra hälften ligger i ett index som följer utvecklingen på den globala aktiemarknaden, MSCI Daily Tr Net World Usd, som 2017 steg med hela 23 procent.

Ändå uppnådde Independent Aktiv Max märkligt nog bara en avkastning på 6,4 procent under 2017. Andra fonder med samma placeringsinriktning gav 12,2 procent. 

Anders Fremenius, vd på Independent Investment Group, förklarar att den dåliga avkastningen beror på att man "just nu identifierat säljläge" för fonderna och därmed legat fel med exponeringen. 


MISSA INTE VIKTIGA PLÅNBOKSNYHETER. Anmäl dig till Dina Pengars nyhetsbrev här 

Komplicerat upplägg på Irland

Men när Expressen gräver djupare i fondens prospekt framgår en skrivning som kan ge ytterligare en förklaring till den anmärkningsvärt dåliga avkastningen. 

Fonden Independent Aktiv Max använder sig av komplicerade finansiella instrument, så kallade "swappar". En swap är ett avtal som innebär att man kommer överens med en annan part, exempelvis en bank, att "byta" avkastning på två tillgångar med varandra. 


Independent Investment Group/LSAM

Fondbolaget erbjuder fonderna Independent Aktiv Max, Independent Aktiv Mix och Independent Fonddoktorn Plus. Bolaget är betydligt mindre än exempelvis Allra och Solidar. Fonden Independent Aktiv Max har ett förvaltat kapital på 613 miljoner kronor. Aktiv Mix har 146 miljoner kronor och Fonddoktorn Plus har 145 miljoner kronor. Bolaget har cirka 5 000 sparare.

Avgiften för Independent Aktiv Max ligger på 2,25 procent utanför premiepensionen, och på 0,89 procent i systemet (i enlighet med taket).

Vd är Anders Fremenius.  

Lantern Structured Asset Management, är ett irländskt bolag med säte Dublin. Bolaget helägs av schweiziska UBS. Bolaget är godkänt och har tillstånd från irländska finansinspektionen. 


Den aktör LSAM "byter" avkastning med är schweiziska storspelaren UBS – samma bank som också heläger LSAM. 

Avtalet är skrivet så att UBS står för transaktionskostnader och andra avgifter som uppstår i fonden. Men – i gengäld sätter man swappen till en sämre kurs. Kostnaden för  avgifterna tas därmed indirekt från spararnas pengar eftersom en sämre kurs medför sämre avkastning i fonden.

– Det framstår som att syftet med upplägget är att ta så mycket betalt som möjligt av pensionsspararna, säger Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden. 


LÄS MER: Efter Solidar – det finns fler fula fiskar i PPM-dammen 

Kan ha "rundat" avgiftstak

Utöver det säger två av varandra oberoende källor till Expressen att avtalet, som också gäller övriga fonder hos Independent, ger bolaget möjlighet att "bakvägen" ta ut pengar från spararna. På så sätt skulle bolaget kunna ha rundat det avgiftstak på 0,89 procent – ett tak Independent Aktiv Max slår i – på aktiefonder som finns i premiepensionen. 

– Genom att ingå en komplex struktur med UBS på Irland har man lyckats dölja den verkliga avgiften för Pensionsmyndigheten, säger Patrick Siegbahn. 


Fakta: Det här betyder fondorden

Avkastning: Så mycket som fonden får dina pengar att växa under en viss period. 


Årlig avgift: Fondens avgiftsuttag, exklusive transaktionskostnader.


Swap: Ordet swap är engelska för byte och anger att avtalsparterna byter risker och kassaflöden med varandra. En avkastningsswap innebär att parterna "byter" avkastning med varandra i enlighet med vissa villkor. Syftet kan vara att få ökad hävstång på sin investering. 


Prospekt: Juridiskt dokument som innehåller viktig information om fondens strategi, vilka utgifter som belastar fonden, vilka risker som finns med mera.


Avgiftstak: Pensionsmyndigheten har i premieoensionen satt ett tak för hur mycket fonderna där får kosta. För aktiefonder är taket 0,89 procent. 


Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, säger till Expressen:

– Vi har sett den här skrivningen förut. Den innebär att kostnader flyttas runt och spararna riskerar att få en sämre insyn och felaktig uppfattning av det totala kostnadsuttaget i fonden. Generellt är det här upplägg som vi tittar närmare på, säger han, utan att närmare gå in på något specifikt bolag.


LÄS MER: Grattis soffliggare – din PPM-fond ökade rejält 

UBS: "Vi följer kraven"

På UBS menar man att den dåliga avkastningen kan förklaras av underliggande valutarörelser, och att man följer alla uppställda krav. 

– Fonden följer alla regler och föreskrifter i relevanta jurisdiktioner, vilka överensstämmer med UCIT:s krav (europeiskt fonddirektiv, reds. anm). Villkoren har beskrivits i prospektet och i relevant marknadsmaterial, skriver UBS:s kommunikationschef Hana Dunn i ett mejl, som svar på Expressens frågor.