Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionalarmet: Mindre pengar till 60-talisterna

"Jag tror tyvärr det är en myt att man lever så mycket billigare som pensionär", säger Kristina Kamp – och uppmanar alla att kolla sin pensionsprognos för att sedan kunna ta beslut om pensionen. Foto: Minpension
Pensionsekonomens bästa tips är att jobba längre. Ett annat alternativ kan vara att sluta jobba men skjuta upp pensionsuttaget – och leva på sparade pengar i något år. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Här är det nya pensionslarmet:

60-talisterna får sämre pension än tidigare generationer – och mindre pengar än man tidigare trott.

Värst är det för kvinnorna.

Men det är inte för sent att vända utvecklingen.

– Våga kolla pensionen! säger pensionsekonomen Kristina Kamp.

Pensionen närmar sig för 60-talisterna. Men det ser mörkt ut för generationen – enligt en färsk rapport från Minpension får 60-talisterna mindre i pension än 50-talisterna.

Pensionen minskar sedan för varje generation.

– Det finns flera skäl till att 60-talisterna får något lägre pension givet samma lön, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.

 

LÄS MER: Flexpension – ju yngre du är desto mer pengar får du 

Därför får 60-talister lägre pension

Hon förklarar vidare:

– Det tog längre tid för dem att etablera sig på arbetsmarknaden och ju yngre man är, desto längre förväntas man leva. Dessutom, eftersom vi har negativa räntor har de bolag som förvaltar pensionen sänkt den förväntade avkastningen.

Enligt den nya rapporten är framtida pensionärers kompensationsgrad 59 procent. Kompensationsgrad innebär stoleken på pensionen i förhållande till slutlön.

I en tidigare rapport var siffran 61 procent.

 

LÄS MER: 9 tips för alla som närmar sig pension 

Flera hundralappar lägre pension – i månaden

I konkreta siffror:

59 procent i kompensationsgrad innebär att en anställd med en slutlön på 30 000 kronor får knappt 18 000 kronor i pension per månad. En slutlön på 40 000 kronor ger knappt 24 000 kronor i pension.

Det innebär 600 respektive 800 kronor mindre i månaden, jämfört med om kompensationsgraden legat kvar på 61 procent.

Detta är ingenting nytt – även Pensionsmyndigheten har flera gånger flaggat för att pensionerna blir lägre för varje generation.

– Men vi visar att pensionen kanske blir ännu lite lägre än man trott, säger Kristina Kamp.

 

LÄS MER: Efter höjningen: Garantipension högre än snittpension 

Kvinnor får lägre pension än män

Värst är det för kvinnorna.

De får generellt sett lägre pension än män i förhållande till slutlön – även om de har lika hög slutlön. Det kan förklaras med att arbetslivet ser olika ut: kvinnor har ofta har flera år med deltidsarbete bakom sig, och högre frånvaro på grund av föräldraledighet och sjukdom.

Även utrikesfödda, som har kommit in på arbetsmarknaden senare i livet, är förlorare när det kommer till pension.

 

LÄS MER: Sex bra knep: Så går du i pension smartast 

Viktigt kolla prognos på minpension.se

Siffrorna är dock inte absoluta. Minpension.se gör prognoser utifrån en ögonblickbild, alltså hur det ser ut i dag.

Det innebär att det finns en hel del att göra för dem som vill ha högre pension.

– Som 60-talist har man några år kvar, så man har tid att parera om man tycker att man behöver mer pengar som pensionär, säger Kristina Kamp.

Det första steget är att logga in på minpension.se och kolla sin prognos. Sedan bör man fundera över om man kan tänka sig att leva på den förväntade pensionen – eller om man vill ha mer.

– Räcker det här till mitt liv eller inte? Testa att leva på pensionen en månad! säger Kristina Kamp.

 

LÄS MER: Pensionärernas ilska mot tjänstepensionen 

Tre knep för högre pension

För den som vill dryga ut pensionskassan finns flera knep att ta till. Kristina Kamp tipsar:

– Det finns tre konkreta saker man kan göra. Det enklaste är att jobba längre, det är "the quick fix".

Genom att jobba längre skjuter man upp sitt pensionsuttag – och tjänar samtidigt in mer pengar till pensionen. Enligt Kristina Kamp brukar det ge ungefär en tusenlapp mer i månaden att jobba till 66 i stället för till 65.

Det andra man kan göra är att spara.

– En bra tumregel är att om du vill ha tusen kronor mer i månaden i 20 år ska du spara en tusenlapp i månaden i 15 år, säger Kristina Kamp.

Det sista knepet för att dryga ut pensionen är att amortera, särskilt nu när räntorna är låga. Det ger en lägre bostadskostnad på sikt.

Så hög blir pensionen – generation för generation

50-talister (födda 1953-1959): 59,1 procent av slutlönen.

60-talister: 57,9 procent av slutlönen.

70-talister: 55,6 procent av slutlönen.

80-talister: 54,9 procent av slutlönen.

 

Siffrorna visar kompensationsgraden, median, i fyra generationer. Siffrorna gäller inkomstintervallet 25 000-35 000 kronor, och omfattar allmän pension, tjänstepension och privat sparande.

 

Källa: Minpension.se

Minpension.se är en neutral och oberoende webbportal där alla som har tjänat in till pension i Sverige kan logga in, se hela sin pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras av staten och pensionsbolagen.

Enkät: Är du orolig för din framtida pension?

Foto: JOHANNA SVENSSON

Julia Sandwall, enhetschef på kulturavdelningen på Jönköpings kommun, 41 år, Jönköping:
– Jag har jobbat som frilans och även haft många olika anställningar, så det är klart jag undrar hur allt kan samlas ihop. Tänk om någon viktig del försvinner, när man haft så många arbetsgivare. Det kan jag tänka på.

Foto: JOHANNA SVENSSON

Solvi Engström, förtroendevald i Kommunal, 62 år, Jönköping:
– Jag är inte orolig för egen del, men jag är orolig för våra medlemmar i fackförbundet Kommunal. Det är så många kvinnor som jobbar deltid i nästan hela sitt liv, vilket genererar väldigt låga pensioner. Medelinkomsten för en man och en kvinna, sett till hela livet, det de tjänar in på pensionen, är ungefär 3.6 miljoner mer till en man än till en kvinna. 

Foto: JOHANNA SVENSSON

Anneli Johansson, kock på kommunen, 48 år, Jönköping:
– Ja, det är jag. Jag pensionssparar privat varje månad. Jag var på ett möte med banken förra månaden, så nu vet jag vad jag får ut om jag pensionerar mig när jag är 65 år, så efter det ökade jag mitt sparande lite. 

Foto: JOHANNA SVENSSON

Anders Nyberg, 39 år, teknisk chef, Jönköping:
– Nej, det är jag inte. Jag har en god ekonomi så det kommer gå bra tror jag. Jag sparar allmänt, men inte rent pensionssparande. Jag känner mig trygg med att jag kommer spara ihop en egen pension och att jag får en bra pension. 

Foto: JOHANNA SVENSSON

Mats Pettersson, serviceledare, 47 år, Mullsjö:
– Ja, det blir nog inte mycket pension. Systemet som är uppbyggt i dag gynnar inte oss som jobbar. Man blir deprimerad när man öppnar orangea kuvertet, så är det. Jag betalar av lånen på huset så att jag är skuldfri när jag blir pensionär. Varför ska jag binda mig på ett pensionssparande där inte jag kan få ut mina pengar när jag behöver det? Om jag blir sjuk när jag är 55 år så är de pengarna låsta. Skulle jag göra pensionssparande till mig själv idag så skulle jag det vara genom fondsparande som jag själv styr över. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!