Folksams nya förslag, att fördubbla den minsta tiden att ta ut sin tjänstepension, kommer drabba sjuka äldre som inte hinner ta ut sina pensionspengar. Foto: Sofia SabelFolksams nya förslag, att fördubbla den minsta tiden att ta ut sin tjänstepension, kommer drabba sjuka äldre som inte hinner ta ut sina pensionspengar. Foto: Sofia Sabel

Folksams nya förslag, att fördubbla den minsta tiden att ta ut sin tjänstepension, kommer drabba sjuka äldre som inte hinner ta ut sina pensionspengar.

 Foto: Sofia Sabel
Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt, säger Harald Svärdman, välfärdsekonom på Folksam. Foto: Erwin Wodicka - Bilderbox.ComIndivider som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt, säger Harald Svärdman, välfärdsekonom på Folksam. Foto: Erwin Wodicka - Bilderbox.Com
Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt, säger Harald Svärdman, välfärdsekonom på Folksam. Foto: Erwin Wodicka - Bilderbox.Com

Nya förslaget drabbar sjuka pensionärer

Publicerad

Folksam vill fördubbla den minsta tiden att ta ut sin tjänstepension.

Förlorarna är människor, med kort tid kvar i livet, som inte hinner ta ut sina pensionspengar.

– Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt, säger Harald Svärdman, välfärdsekonom på Folksam.

Tjänstepensionerna blir en allt viktigare del av den totala pensionen när den allmänna pensionen minskar.

Den som är född 1990 beräknas få 43 procent av sin slutlön i allmän pension, jämfört med 79 procent för födda 1939 som gick i pension vid 65 års ålder, enligt Folksams beräkningar som Dagens industri rapporterar om.

Enligt Håkan Svärdman, välfärdsekonom på Folksam, riskerar även systemet för tjänstepensioner att börja knaka.

Det handlar dels om att avkastningen på investeringarna som görs med tjänstepensionsinbetalningarna blir lägre än beräknat. Dels om att många väljer att ta ut sin tjänstepension under kortast tillåtna tid: Fem år eller till och med under ännu kortare tid.

– Mellan 61 till 65 år så har du praktiken rätt att tömma ut ditt tjänstepensionskonto på ett sätt som det kanske inte var tänkt från början, säger Svärdman.

Samhället tvingas ta stöten

Folksam varnar för att samhället tvingas ta stöten när tjänstepensionen tagit slut och om den allmänna pensionen sedan måste kompletteras med till exempel bostadsbidrag för att räcka till.

Folksam föreslår därför att tjänstepensionen måste tas ut under minst tio år.

– Fördelen är man faktiskt garanterar en långvarigare försörjning för individen och att en kostnad inte riskerar att skjutas över på statsmakten.

Förlorarna är pensionärerna som räknar med att inte leva så länge och som med den föreslagna tioårsregeln därmed får en försämrad tjänstepension under sina sista år.

– Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt. Men då återbetalas pengarna till de anhöriga. Har man inga efterlevande går det tillbaka till kollektivet och förstärker deras pensioner.

Anders Thoré, pensionsexpert på Pensionärernas riksförbund (PRO).

– Vi har inte tagit ställning i just den specifika frågan. Vi tycker att det allmänna pensionssystemet ska vara så pass bra så att man egentligen inte ska ställas inför det valet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen