Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya åtal för Allra-toppar: ”Det är ett tvåfrontskrig”

Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal
Allras vd Alexander Ernstberger förnekar brott.Foto: ALLRA
David Persson Rothman var en av Allras grundare.Foto: ALLRA
Allras pensionsverksamhet har upphört helt.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Pensionsbolagets Allras huvudpersoner Alexander Ernstberger och David Persson Rothman har drabbats av en ny smäll.

De två åtalas för grovt skattebrott och riskerar upp till sex års fängelse vid en fällande dom.

– Det är ett tvåfrontskrig. De skjuter från alla håll. Men vi står pall, säger advokat Slobodan Jovicic, som försvarar Ernstberger.

Den målande beskrivningen från stjärnadvokaten Slobodan Jovicic gäller att hans klient nu dels är åtalad i den ena delen av den stora Allra–härvan,  dels att Skatteverket malt igenom en stor mängd handlingar som myndigheten fått via Ekobrottsmyndigheten.

Sent på tisdagseftermiddagen åtalade kammaråklagare Carl Asterius, vid andra ekobrottskammaren i Stockholm, flera av personerna som förekommer i den stora utredningen kring pensionsbolaget Allras affärer.

Allras vd Alexander Ernstberger och delägaren David Persson Rothman åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Direktören Johan Bergsgård, som också är åtalad i Allra-härvan, åtalas för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. 

De misstänkta brotten går tidsmässigt tillbaka till 2012 då Allra hette Svensk Fondservice. Vid den här tiden var John Bergsgård anställd av Svensk Fondservice med arbetsuppgiften att sköta förvaltningen av värdepappersfonderna.

Alexander Ernstberger på Allras tidigare kontor på Sveavägen i Stockholm. Han förnekar brott. ”Åklagaren kommer stå naken i rätten”, har han tidigare sagt om den stora processen.Foto: EXPRESSEN TV

Alexander Ernstberger och David Persson Rothman har funnits som en röd tråd genom Allra och dess föregångare Svensk Fondservice sedan starten 2008. De två startade bolaget.

2012 låg Ernstbergers och Rothman Persons ägande i Supero, där de två ägde 50 procent vardera.

Misstänks ha överfört 8,2 miljoner

Enligt den i dag inlämnade stämningsansökan har Alexander Ernstberger och David Persson Rothman, i oktober 2012 överfört ett värde motsvarande cirka 8,2 miljoner kronor från Supero AB till Bergsgårds och Partners AB där Johan Bergsgård är ägaren.

Åklagaren hävdar i stämningsansökan att det överförda beloppet utgör inkomst av tjänst för Johan Bergsgård - pengar som han skulle ha deklarerat som inkomst.

”Johan Bergsgård har underlåtit att deklarera denna inkomst av tjänst, vilket givit upphov till fara för skatteundandragande om cirka 4,1 miljoner kronor”, skriver åklagaren i stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Anklagelserna mot Allra–doun gäller att de misstänks ha underlåtit att deklarera arbetsgivaravgifter samt inte ha skickat in kontrolluppgifter i två fall ”vilket givit upphov till fara för skatteundandragande om cirka 2,5 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter samt cirka 4,1 miljoner kronor i inkomstskatt”. Åklagaren anser att det rör sig om grovt brott i två fall.

En 40-årig man, som åtalats för medhjälp till grovt skattebrott, anses ha främjat de grova skattebrotten genom att medverka till att upprätta ett avtal som felaktigt givit sken av att värdeöverföringen skulle ha sin grund i ett optionsavtal från år 2010 avseende köp av aktier till ett år 2010 bestämt pris, och därmed inte skulle utlösa beskattning”, skriver kammaråklagare Carl Asterius i stämningsansökan.

Åklagaren hävdar att det är skenavtal och att brotten är grova.

Det grova bokföringsbrottet gäller misstanken att Alexander Ernstberger och David Persson Rothman via Supero AB och Johan Bergsgård genom sitt företag Bergsgårds och Partners AB under 2012 utformat och bakdaterat ett optionsavtal för att kamouflera det som egentligen skulle ha varit lön till Johan Bergsgård. Ett skenavtal, anser åklagaren.

Kräver näringsförbud för Ernstberger

Kammaråklagare Carl Asterius kräver också näringsförbud för Alexander Ernstberger, David Persson Rothman och Johan Bergsgård. Han begär att näringsförbudet ska gälla i sex år.

Ernstbergers försvarare: ”Vi har bra på fötterna”

Stjärnadvokaten Slobodan Jovicic försvarar Allras vd Alexander Ernstberger och är väl insatt i fallet.

– Min klient förnekar brott. Jag är ytterst imponerad över hur samlad han är. Han har inget alternativ, han måste kämpa på. Jag tar inte i när jag säger att vi med stor tillförsikt ser fram emot den process som kommer. Vi har bra på fötterna och det är uppenbart att åklagaren inte kommer processa på fakta, utan på en uppfattning om vad han tycker har hänt, säger Slobodan Jovicic och syftar på den stora Allra–processen i oktober.

Advokat Slobodan Jovicic, som även försvarade den amerikanske rapparen ASAP Rocky, anser att hans klient Alexander Ernstberger är utsatt för ett tvåfrontskrig.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare har Skatteverket slagit till slagit till mot Allra-ledningen och beskattat dem för deras lyxliv som gått på företagets bekostnad.

Krävdes på 39 miljoner

Skatteverket krävde i december förra året 39 miljoner i skatt var av Allras huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman.

– Den beloppsmässigt största delen gäller affärer som gjordes under 2012, sa Jan Sewelén på Skatteverket till Expressen.

En stor del av Skatteverkets underlag kommer från Ekobrottsmyndigheten, EBM:s stora utredning av Allra–härvan.

– Det är ett tvåfrontskrig. De skjuter från alla håll. Men vi står pall, säger advokat Slobodan Jovicic.

Persson Rothmans advokat: förnekar brott

Även David Persson Rothmans försvarare, advokat Thomas Olsson, tillbakavisar åklagarens påståenden.

– Min klient förnekar brott. Det föreligger olika uppfattningar mellan min klient och skattemyndigheten om vilka poster som är avdragsgilla eller inte. Det gäller vissa kostnader som dragits av i verksamheten, om de ska anses vara verksamhetsanknutna kostnader eller privata levnadskostnader.

David Persson Rothman, som riskerar upp till sex års fängelse vi en fällande dom, förnekar brott.Foto: ALLRA

Bergsgårds advokat: ”Olika uppfattningar om optionsavtal”

Johan Bergsgård försvaras av advokat Tobias Enohson. Han säger:

– Johan Bergsgård förnekar brott. Det finns som bekant olika uppfattningar om optionsavtal som åklagaren/Skatteverket påstår vara inkomst av tjänst. Ett grundläggande problem i detta är att den ena myndigheten tar den andra myndighetens påstående för sanning. Det tycks vara ett återkommande problem i utredningen i stort vad gäller detta. 

Det var på tisdagskvällen oklart om de nya åtalen ska ingå i den stora rättsprocessen kring Allra som inleds i mitten av oktober eller behandlas som ett separat mål.

De åtalade i den stora Allra-härvan

Allras grundare Alexander Ernstberger, 33, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 39, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, brott brott samt grovt penningtvättsbrott. Förnekar alla anklagelser.

• Olle Marcusson, 42, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 49, tidigare direktör inom Allra. Åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

Dagens toppnyheter - DiTV
Annons: