Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu sprids nya bilden av efterlyste affärsmannen

När Kalla Faktas reporter Sara Recabarren träffade Ingmansson i maj 2016 förnekade han all koppling till Falcon Funds.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Det här är Falcon-mannen Emil Amir Ingmansons, 41, "nya" ansikte.

Bilden sprids nu via polisorganisationen Interpol.

Ordern: pensionshärvans utpekade nyckelman ska gripas.

Samtidigt slår en engelsk domstol fast – efter att affärsmannen försvunnit – att han ska utlämnas till Sverige.

Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar saknas fortfarande 800 miljoner kronor från skandalomsusade Falcon Funds tre PPM-fonder, pengar som de 22 000 fondspararna sannolikt kan känna sig blåsta på. 

Det är via den internationella polisorganisationen Interpol som efterlysningen på affärsmannen Emil Amir Ingmanson – eller Max Emil Serwin som han heter efter ett namnbyte – sprids till dess 192 medlemsländer.

Ingmanson lurade brittisk polis

Den 175 centimeter långe Ingmanson – utpekad som en av nyckelpersonerna i härvan med det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds  – lyckades den 3 november lura brittisk polis och fly.

Det här är den nya bilden på efterlyste affärsmannen Emil Amir Ingmanson, eller Max Serwin som han numera heter. Foto: POLISEN

Den i dag 41-årige  Emil Amir Ingmanson, som är född i Katarina församling i Stockholm, är numera bosatt i Surrey utanför London med sin familj. Flytten skedde från Malta där Ingmansson formellt bott sedan 2012.

I avvaktan på besked om han skulle utlämnas från Storbritannien till Sverige har han under nio månader gått omkring med fotboja och tvingats till elektronisk husarrest i bostaden mellan 22 och 07 varje dag.

Klippte av sig fotbojan

Måndagen den 5 november skulle en domstol i London ha delgett honom beslutet om han skulle utlämnas eller inte till Sverige. Men då var Ingmanson redan försvunnen eftersom han klippt av sig den elektroniska fotbojan och flytt.

Inget larm gick i systemet utan det var först den 6 november - dagen efter att Ingmanson inte kom till domstolen – som en engelsk åklagare efterlyste honom. Men efterlysningen gick bara ut nationellt inom Storbritannien.

Brittisk polistabbe

Den engelska dundertabben gav Ingmanson ett rejält försprång.

– Han fick tre dygn på sig att försvinna, säger en poliskälla.

I Stockholm satt samtidigt den stora utredningsgruppen hos Ekobrottsmyndigheten ovetandes om dramatiken kring den svenske affärsmannen. Här väntade man på beskedet om han skulle utlämnas.

22 000 pensionssparare i det svenska premiepensionssystemet blev blåsta i Falcon Funds tre fonder. Ingmanson har förnekat all inblandning i härvan.Foto: KRISTOFER SANDBERG

I Stockholm är Ingmanson häktad i sin frånvaro. Brottsrubriceringen är grova bedrägerier och gäller de försvunna pensionspengarna. Att få honom till Sverige är nödvändigt för att få klarhet i miljardhärvan kring Falcon Funds som ursprungligen gällde drygt två miljarder kronor.

" Inget spår efter honom"

– Brittisk polis har letat efter honom på flera adressen. Men det finns inget spår efter honom, säger kammaråklagare Arne Fors som lett utredningen sedan starten för två år sedan.

Westminster Magistrates court i London sköt på beslutet  om utlämning när Ingmanson inte infann sig i domstolen den 5 november. Sent i måndags eftermiddag kom dock beskedet: Ingmanson, eller Max Serwin, som det står i de brittiska domstolshandlingarna, ska överlämnas till svenska myndigheter.

– Det gäller alla  fyra som är begärd överlämnade till Sverige, säger kammaråklagare Arne Fors. 

Emil Amir Ingmanson har under hela sin uppmärksammade tid i kring Falcon undvikit kontakter med journalister. Med ett undantag. TV 4:s Kalla Faktareporter Sara Recabarren intervjuade honom i maj 2016. 

Ingmansson förnekade under tv-intervjun med Sara Recabarren all koppling till Falcon Funds.

– Jag har många affärer med fondbolag och banker i Europa, sa Ingmanson. Jag representerar bara mig själv. Jag kan inte företräda Falcon. Det är omöjligt för mig. De enda som kan företräda Falcon är styrelsen och aktieägarna.

Men polis och åklagaren hävdar i dag motsatsen.

 

Polisens bakslag

 Det faktum att Max Servin/Emil Amir Ingmanson greps i december förra året på brittisk mark har lett till en rad bakslag för den svenske åklagaren och polisen.

Efter gripandet fick Emil Amir Ingmansson och en 40-årig man, som också är misstänkt i härvan och togs i London sitta i samma häkte. De delade till och med cell utan någon form av restriktioner och kunde också fritt telefonera från häktet.

Ingmanson greps när han anlände med från Dubai till London i december 2017.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den 14 december häktades Emil Amir Ingmanson i sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt. Han hade då redan dagen före gripits i Storbritannien efter att ha anlänt med flyg från Dubai och landat på Heathrowflygplatsen.

Efter en tid i häkte släpptes Ingmanson i avvaktan på att den svenska  arresteringsorden med begäran om utlämning skulle behandlas domstolen i London.

Stjärnadvokaten förtegen

Var Ingmanson befinner sig nu är det ingen som vet. Några spår efter sig har han inte lämnat. Hans svenske försvarare, stjärnadvokaten Thomas Olsson är fåordig.

– Jag villl inte kommentera den här situationen, säger advokat Thomas Olsson.

Vet du var han befinner sig?

– Inga kommentarer.

 

 

Annons: