Nu får du snart rätt att jobba vidare till 69 – om du vill

Ewa Algard fortsatte jobba efter 65.
Foto: Casper Hedberg
Ewa Algard, 70, kände att var skönt att fortsätta jobba när hon blev änka.
Foto: Privat
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Nu införs nya regler som gör att anställningsskyddet förlängs tills du fyllt 69.

Tidigare kunde man tvingas sluta arbeta vid 67.

Allt fler fortsätter jobba upp i åldrarna. Skattemässigt är det en klar fördel.

– Jag om min man hade tänkt sluta samtidigt vid 66, men när han gick bort kändes det bra att fortsätta arbeta några år till, säger Ewa Algard, 70.

Riksdagen har klubbat igenom förslaget om att förlänga anställningsskyddet för arbetstagare från 67 till 69 års ålder. 

Det innebär att arbetsgivaren inte längre kan säga upp din anställning bara för att du fyllt 67 – om du själv vill fortsätta jobba. De nya reglerna börjar gälla stegvis. Den 1 januari 2020 höjs åldersgränsen till 68 år och den 1 januari 2023 till 69 år.

”Dubbla jobbskatteavdrag”

Det finns uppenbara ekonomiska fördelar om man vill och orkar jobba längre, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension.

Pensionsekonomen Kristina Kamp menar de som vill och kan jobba vidare efter pensionsstrecket är ekonomiska vinnare.
Foto: Minpension.se / Pressbild / Minpension.se

– Framför allt har man en väldig skattefördel. Från året du fyller 66 får du dubbla jobbskatteavdrag. Sedan blir det ju mer pengar per månad när man väl börjar ta ut pensionen, säger hon och fortsätter:

– Rent ekonomiskt är det en bra affär under förutsättning att man tycker det är kul att gå till jobbet.

Räkna med mer pengar i pensionskuvertet om du väntar med att ta ut pension och jobbar lite längre efter fyllda 65 år.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

Gick upp till heltid vid pensionen

Personalhandläggaren Ewa Algard, 70, från Spånga valde att fortsätta jobba efter 65. Faktum att hon då gick upp till heltid igen, detta efter att hon börjat ta ut sin pension på deltid tidigare.

När maken avled förändrades förutsättningarna och för Ewa kändes det bra att ha kvar sitt jobb. Arbetskamraterna och uppgifterna vid Statens institutionsstyrelse trivdes hon ju fortfarande med.

Ewa Algard fortsatte jobbade vid Statens institutionsstyrelse nästan tills hon var 69.
Foto: Casper Hedberg

– Jag tycker det är bra att möjligheten finns att vara kvar några år till. Det är klart att det inte passar alla, om man till exempel haft ett tungt kroppsarbete. Men mig passade det bra, berättar Ewa Algard.

Hon fortsatte jobba tills hon var 68,5 år, då fick det vara nog. Nu ägnar hon sig åt barnbarn i stället.

Skattemässigt blev det kanske inte optimalt för Ewa eftersom hon redan börjat ta ut tjänstepension och sedan gick upp på heltid.

– Då hamnade jag över brytpunkten för statlig skatt. Men ekonomin var inte mitt huvudsakliga skäl till att fortsätta jobba, förklarar Ewa.

Se upp för brytpunkten - ”fallgrop”

Att hamna över brytpunkten är en ”fallgrop”. Andra saker man ska vara beredd på är att man inte har rätt till a-kassa efter 65. Det säger Agneta Claesson vid Pensionsmyndigheten.

Agneta Claesson, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten.
Foto: DANIEL ROOS / DANIEL ROOS

– Sjukpenning är däremot kopplat till anställning och gäller även fast man är äldre. Så den har man kvar om man drabbas av influensa eller bryter benet, förklarar pensionsspecialisten.

Beslut om höjd pensionsålder i höst

Hon poängterar att de nya reglerna inte är en ändring av pensionsåldern, vilket i och för sig också är på gång.

– Det är viktigt att lyfta fram att man kommer fortfarande att kunna plocka ut sin pension tidigare än 68-69. Men man kan jobba kvar om man vill, och det är ju en jättestor skillnad, säger Agneta Claesson.

I höst tar riksdagen beslut om att höja pensionsåldern för den som vill börja plocka ut del allmänna pensionen. Beslutet, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att du tidigast kan börja ta ut din allmänna pension från 62 års ålder om du är född 1959 eller senare.

Så ska pensionsåldern höjas i tre steg

Allt fler lever längre och bland annat därför behöver vi även jobba längre, enligt förslaget som riksdagen ska ta ställning till.

Här är alla förändringar – och hur de påverkar dig:

År 2020

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år. Det innebär att du som är född 1958 eller tidigare kan gå i pension vid 61, men är du född 1959 eller 1960 kan du tidigast ta ut pension vid 62 års ålder.

Samtidigt höjs las–åldern från 67 till 68 år. 

År 2023

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år. Det innebär att du som är född 1961 eller 1962 kan gå i pension tidigast vid 63. Samtidigt höjs las–åldern från 68 till 69 år.

År 2026

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 63 till 64 år. Det innebär att du som är född 1963 eller senare tidigast kan du ta ut din pension vid 64 års ålder

Tänk på detta om du vill fortsätta jobba

 • Från det kalenderår som du fyller 66 år, är det lägre skatt på löne- och pensionsutbetalningar i och med att du får förhöjt grundavdrag. Dessutom får du ett förhöjt jobbskatteavdrag om du arbetar det år du fyller 66 år och åren därpå. 

• Du fortsätter att tjäna in nya pensionsrätter till din allmänna pension om du fortsätter att arbeta även om du samtidigt tar ut pensionen. 

 • Tar du ut pension mellan 61-65 års ålder, kan din a-kassa påverkas negativt om du skulle bli arbetslös. Kontakta därför din a-kassa innan du väljer att ta ut pension.

 • Efter 65 har du ingen rätt till a-kassa eller sjukersättning (det som tidigare kallades förtidspension).

 • Tänk på att lön i kombination med uttag av pension, kan komma att göra att du kommer över brytpunkten för statlig inkomstskatt (2019 är beloppet cirka 42 000 kronor för den som är under 65 år och 45 600 för äldre). Du kanske jobbade mer än vad du först hade för avsikt att göra.