Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndighet och regeringen i öppen strid om pensioner

Ole Settergren, analyschef vid Pensionsmyndigheten, är kritisk mot regeringens pensionstillägg.Foto: Pensionsmyndigheten / Pensionsmyndigheten
Pension höjs med max 600 kronor nästa år, enligt förslaget.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringens förslag om ett pensionstillägg som ska bekostas utanför själva pensionssystemet har stött på patrull.

Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren kallar åtgärden ”principlös och ohållbar”.

Ardalan Shekarabi (S) tvingas nu gå ut och försvara tillägget.

– Vi måste prioritera de som har låg pension, de kan inte vänta i fyra-fem år på pengarna, säger socialförsäkringsministern till Expressen.

I regeringens höstbudget föreslås att pensionärer med 11 000–17 000 i pension ska få en höjning på maximalt 600 kronor per månad före skatt.

Planen är att den nya förmånen ska börja betalas ut i september 2021.

Kostnaden för pensionstillägget plockas direkt ur statsbudgeten. Därmed sidsteppas de principer som tidigare gällt om att en persons pension bygger på hur mycket som betalats in i pensionsavgifter under arbetslivet.

Pensionstillägget

Höjer pensionen genom ett tillägg till alla som har en allmän pension på mellan 9 000–17 000 kronor i månaden, och arbetat ett helt arbetsliv.

Det trappas upp respektive ned vid allmän pension mellan 9 000–11 000 kronor respektive 14 000–17 000 kronor.

Som mest ska man kunna få 600 kronor mer i månaden före skatt, 

Pensionstillägget ska inte påverka nivån på bostadstillägg eller garantipension.

”Drar ned skynket”

Det, menar kritikerna på bland annat Pensionsmyndigheten, innebär att regeringen ”drar ett skynke” över hela pensionssystemet.

Till Expressen säger Ardalan Shekarabi (S):

– Anledningen till att vi valde den här konstruktionen med pensionstillägget är att vi inte kan vänta fyra, fem eller sex år på en pensionshöjning. Dagens pensionärer behöver en höjning här och nu, och det här var det snabbaste sättet vi kunde få till det. 

Socialförsäkringsministern låter lite irriterad när han talar om ”den här myndighetspersonens kritik”.

Personen som åsyftas är Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, som framförde beska synpunkter på regeringsförslaget i Svenska Dagbladet.

Till Expressen säger Settergren:

– Det bryter mot de principer man bestämt sig för och den logik som finns, så att det inte blir ett sammanhängande pensionssystem.

Han tillägger:

– Mer konkret för människor betyder det, enligt myndighetens uppfattning, att en miljon personer kommer att ha över hundraprocentiga marginaleffekter när det här tillägget har införts.

”Olönsamt fortsätta jobba”

Marginaleffekten betyder att en person som maxar sin pension genom att arbeta till 66 i stället för 65, kan förlora hela höjningen i form av uteblivet pensionstillägg.

Regeringen beskriver pensionstillägget som en ”quick fix” samtidigt som man jobbar på en långsiktig lösning för högre pensioner.

 – Vi jobbar långsiktigt i med partierna som ingår i pensionsgruppen för att höja inbetalningarna till pensionssystemet.

– Vi har ett underfinansierat pensionssystem, det är därför vi har låga pensioner, säger Shekarabi som gärna jämför med Danmark där man har en grundpension på 20 000 kronor, mot 8 500 i Sverige.

 

Så säger SPF Seniorerna

Pensionärsförbundets ordförande Eva Eriksson kommenterar:

 

”Pensionstillägget behövs i många seniorers plånböcker, men det är ett udda inslag i systemet som bryter mot grundläggande tankegångar och principer. Det är kortsiktigt och kan också få godtyckliga effekter, som kritiken mot det har visat. Tillägget är också, dessvärre, en fortsättning på politikens lappande-och-lagande i systemet. Vi hade hellre sett att pensionsavgiften i ett första steg höjs från 17,21 till 18,5 procent och förstärker pensionerna för både dagens pensionärer och framtidens.”

 

Förra M-ledaren kommenterar budgeten

Annons: