Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minister: Orimligt att tvingas i pension vid 67

Programledaren Marianne Rundström är en av många som tvingas lämna sitt jobb när de fyller 67. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill höja gränsen till 69 år.
Programledaren Marianne Rundström, 66, lämnade in sin avskedsansökan efter torsdagens "Gomorron Sverige"-sändning. Annars riskerade hon att bli uppsagd den 10 januari nästa år, då hon fyller 67.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Foto: NOELLA JOHANSSON

SVT-profilen Marianne Rundström är en av många som tvingas lämna sitt jobb när de faller för åldersstrecket 67 år.

Men en lagändring är på gång.

Sex partier och arbetsmarknaden är överens om att rätten att jobba ska förlängas till 69 år. 

– Om man kan och vill ska man också få fortsätta arbeta, det tycker jag är väldigt rimligt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Programledaren Marianne Rundström, 66, lämnade in sin avskedsansökan efter torsdagens "Gomorron Sverige"-sändning. Annars riskerade hon att bli uppsagd den 10 januari nästa år, då hon fyller 67.

I höstas sa Marianne Rundström till Expressen att hon som 60-plussare är lojal, jobbar snabbt och inte längre måste gå tidigt från jobbet för att hinna till förskolan. Hon är mycket kritisk till att SVT inte uppskattar sina profilers erfarenhet utan tvingar dem i pension.

– Det är ingen behaglig känsla att hamna lite i bakvattnet och inte känna sig efterfrågad, det blir motvind att göra saker då, säger hon.

Även kollegorna Claes Elfsberg och Ulf Wallgren har framfört kritik mot hur SVT behandlar seniora medarbetare. Medan andra tv-kollegor säger att det inte är så mycket att bråka om utan tycker att Marianne Rundström kan frilansa som många andra.

– De tillhör en privilegierad generation som fick fast direkt, och sen kunnat sitta på den platsen. De kan ju frilansa, då är de tillsammans med oss andra. Välkommen till frilanslivet, sa SVT-programledaren Rickard Olsson i lördagens Expressen.

Var tredje 67-åring arbetar i dag, även om det för många handlar om deltid eller tillfälliga jobb. På 15 år har andelen 67-åringar som jobbar ökat från 18 till 36 procent.


LÄS MER: Marianne Rundström sade upp sig efter sändning


Enligt lagen har arbetsgivare ingen skyldighet att ha kvar anställda som fyllt 67 år, även om de själva kan och vill fortsätta jobba. Därför har SVT lagen på sin sida när de petar ut en person som Marianne Rundström. Nu hann hon dock förekomma arbetsgivaren genom att säga upp sig själv.

Men 67-årsregeln kan snart förändras.

Jobba kvar till 69 år

– Många vill gärna ha möjligheten att jobba längre än till 67 i någon utsträckning. Om man kan och vill ska man också få fortsätta arbeta, det tycker jag är väldigt rimligt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Socialdemokraterna, i ett mejl till Expressen.

Hon säger att medellivslängden ökar med 3,5 timmar varje dag och att det inte är rimligt att människor med kunskap och erfarenhet som behövs i Sverige tvingas att sluta arbeta.

I dag har man rätt att gå i pension vid 61 års ålder och rätt att jobba kvar till 67 år. 

Rätten att arbeta kvar ska höjas till 69 år. Det anser regeringen, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Den stora pensionsåldersutredningen föreslog samma sak redan 2013.

Kunde ändras 2020

Även arbetsmarknadens parter i den så kallade pensionsgruppen anser att åldersgränsen ska höjas till 69 år. De kom överens om saken i höstas. 

Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund ledde samtalen i gruppen.

– Det är väldigt viktigt att ge människor med kapacitet möjlighet att arbeta längre. Det har ett värde i sig. Men också, med tanke på att vi lever allt längre, behöver vi arbeta längre för att kunna få en bra pension, säger Hägglund.

De flesta verkar alltså vara överens om att 67-åringar inte ska tvingas gå i pension. Bollen ligger hos regeringen, men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kan inte säga när ett beslut kan fattas. 

– Det här måste göras på ett sammanhållet sätt med flera delar, säger hon i ett mejl.

Göran Hägglund tror att de nya reglerna kunde träda i kraft år 2020, alltså om drygt två år.

Hälsobekymmer

Svenskt Näringsliv, som representerar arbetsgivare, är den enda parten i pensionsgruppen som inte vill höja rätten att arbeta kvar till 69 år.

Vice vd Peter Jeppsson säger att man ska ta vara på kompetensen hos äldre, men att det är något arbetsgivaren och arbetstagaren borde komma överens tillsammans. Enligt honom är det inte rimligt att arbetstagaren ensam kan bestämma att jobba kvar.

– Vi vet att med hög ålder kommer mer och mer hälsobekymmer, säger han.

Om pensionsåldern höjs kan det enligt honom också leda till att man får arbetslöshetsersättning och sjukersättning högre upp i åldrarna, vilket skulle kosta mycket för staten och arbetsgivare.

Men enligt Peter Jeppsson är arbetsgivaren och den anställda oftast överens om när det är dags att gå i pension.

– Ofta vill den anställda kanske själv gå ner i arbetstid. Det fungerar ganska bra ute i företagen.

Från 61 till 63 år

Göran Hägglund, som ledde samtalen i pensionsgruppen, säger att det inte finns något starkt motstånd mot en höjning.

Men det kan finnas en osäkerhet kring hur människor skulle reagera till en förändring.

Samtidigt som man höjer gränsen för hur länge man får arbeta höjs nämligen gränsen för hur länge man måste arbeta. Förslaget är att man ska kunna börja ta ut sin pension först som 63-åring i stället för dagens gräns på 61 år.Så mycket jobbar 67-åringarna

• Åldern för hur länge man har rätt att jobba kvar höjdes från 65 till 67 år i början av 2000-talet. 

• År 2015 hade 36 procent av 67-åringarna löneinkomst. Det är en markant ökning från 18 procent år 2000.

• Av 69-åringarna hade 26 procent löneinkomst 2015.

• De allra flesta som jobbar efter 65 gör det inte på heltid. Av 67-åringarna som hade löneinkomst 2015 fick 95 procent samtidigt ålderspension.


Källa: Statistiska centralbyrån


Så mycket högre blir pensionen om du jobbar kvar

Om du har en lön på 26 000 kronor i månaden och går i pension vid 65 år blir din pension cirka 16 500 kronor i månaden.

Så stor blir pensionen om du slutar arbeta vid:

• 61 år: 13 300 kronor. Du får 3 200 kronor mindre i månaden.

• 67 år: 18 400 kronor. Du får 1 900 kronor mer i månaden.

• 69 år: 20 500 kronor. Du får 4 000 kronor mer i månaden.


• Jobbar du halvtid mellan 61 och 65 år blir din pension 15 600 kronor när du slutar jobba vid 65 år. Du får 900 kronor mindre i månaden än om du hade jobbat heltid, men 2 300 kronor mer än om du hade gått i pension vid 61.

• Pensionen ökar av fler anledningar om du jobbar kvar efter 65 år. Du fortsätter att tjäna in mer pension och pensionen blir högre därför att du beräknas ta ut den under kortare tid. Dessutom är skatten på pension högre om du är yngre än 66 år.


Källa: Minpension.se (ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen)

Annons: