Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern avslöjar: Nya och tuffa krav på fondförvaltare

Dina Pengar kan i dag avslöja regeringens nya skärpta krav mot fondförvaltare.

Aktörer måste tydligare redovisa hur aktivt tillgångarna i en fond förvaltas.

– Tyvärr har det funnits förvaltare som tagit betalt för att aktivt förvalta men i verkligenhet har man bara följt ett index. Det är inte acceptabelt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i Expressen TV:s Dina Pengar.

Förslaget, som regeringen går ut med i veckan, innebär att det från och med nästa år ställs högre krav på fondförvaltare att lämna information om aktivitetsgrad i förvaltningen.

Syftet är att minska förekomsten av fonder som marknadsförs som aktivt förvaltade men som i själva verket följer ett jämförelseindex.

– Det här gynnar spararna. Dels ger det oss mycket mer information så vi kan jämföra olika fonder och se hur aktivt förvaltar de våra pengar i relation till avgifterna. Sen ger det också muskler till organisationer som kan dra förvaltare inför domstol, säger Per Bolund i kvällens avsnitt av Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

 

Förvaltare måste redovisa jämförelseindex

Förvaltarna måste i och med förslaget redovisa hur fonden förvaltas och redovisa ett jämförelseindex. Har man exempelvis en aktiv Sverigefond så är det en indexfond för Sverige som man jämför sig mot.

Fondförvaltarna måste även visa hur aktivt fonden förvaltas och kunna visa historiskt över tid. Informationen ska finnas tillgänglig på fondförvaltarens webbplats, i informationsbroschyren och i årsberättelsen för fonden. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

– Nu kommer man ha större muskler att ställa fondförvaltarna mot väggen. Finansinspektionen kan säga att man inte valt ett rimligt jämförelseindex och då kan man få höga böter, säger Per Bolund.

 

PPM-fonder kastades ut

I slutet på fjolåret slängdes flera fonder ut från det statliga premiepensionssystemet.

Just nu pågår en översikt av hela PPM-systemet.

– De problem som varit visar tyvärr att det inte är alla aktörer som har rent mjöl i påsen. En del har kommit in mest för att sko sig på spararnas bekostnad, säger Per Bolund.

En utredning har tillsatts och ska förslag om ett nytt premiepensionssystem. I ett första steg under hösten. Det nya systemet ska vara på plats 2020.

– Vi har haft för låga krav. Det borde ha ställts tydligare krav på att man är seriös förvaltare när man går in i det statligt förvaltade premiepensionssystemet, säger Per Bolund.

 

Vårbudgeten en månad bort

Om en knapp månad kommer regeringens vårbudget. Samtal förs mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna om 73-punktsprogrammets förslag om reformerad skatte- och bostadspolitik.

– Vi har nu börjat leverera på januariavtalet. Ett exempel är investeringsstödet för hyresbostäder med rimlig hyra ska finnas kvar. Men den stora skatteöversynen kommer ske med övervikt mot slutet av mandatperioden.

– Där behöver vi göra ett gediget arbete. Vi behöver ha ett bra beslutunderlag. Man ska inte förvänta sig något i närtid utan det kommer att ske om några år, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund i Expressen TV:s Dina Pengar.

 

Annons: