Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljoner till drabbade i Falcon Funds-härvan

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Förhandlingarna i del två i pensionshärvan pågår i rätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Max Serwin, tidigare Emil Amir Ingmanson, i Svea hovrätt vid förhandlingarna i Falcon Funds-härvan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

De premiepensionssparare som drabbats i Falcon Funds-härvan får ytterligare pengar:

Totalt 368 miljoner kronor.

Nu inleds återbetalningen.

De återbetalningar som nu inleds består av 337 miljoner kronor som har återvunnits från härvan runt Falcon Funds, samt 31 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten fått in när man sålt värdepapper i samband med Falconfondernas likvidation.

Alla värdepapper i fonderna är nu sålda.

– Det känns väldigt bra att vi kan föra tillbaka pengar till de sparare och pensionärer som drabbades av bedrägeriet i Falcon Funds, säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning, i en kommentar.

Totala skadan: en miljard

Hon fortsätter:

– Pengarna som betalas ut nu står för en dryg tredjedel av den bedömda skadan på en miljard kronor som Falconfondernas förvaltare orsakat 27 000 av våra sparare. 

Pensionsmyndigheten fortsätter försöka jaga rätt på de pengar som har förskingrats. Enligt Anna Åkesson ”hoppas och tror” man att mer pengar kan återvinnas.

De 368 miljoner kronorna börjar betalas tillbaka till spararnas premiepensionskonton med start i dag, tisdag.

Rättegången fortsätter

Samtidigt fortsätter ”huvudhärvan” i Falcon Funds – som även kallas för del två i pensionsbedrägeriet – att utspela sig i Stockholms tingsrätt. Del ett i pensionsbedrägeriet är avklarat och där har huvudmannen, affärsmannen Max Serwin, dömts till sex år och nio månader i fängelse av Svea hovrätt för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt givande av muta.

Falcon Funds är en komplicerad härva, som går ut på att 27 000 personer som har sparat hela eller delar av sin premiepension i Falconfonder blivit av med pengar. Detta har delvis kompenserats, enligt Pensionsmyndigheten.

Hårda straff i Falcon funds-fallet