Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mejlet avslöjar: Så gjordes stora pensionsblåsningen

2,4 miljarder av pensionsspararnas pengar överfördes i smyg från deras fondval till andra, sämre fonder.Foto: TT NYHETSBYRÅN
En uppspelt Max Serwin ombord på det hyrda privatjetplanet.
Det avslöjande mejlet från Mark Bishop till Max Serwin där amerikan skriver att de behöver 800 miljoner kronor innan affären kan genomföras.Foto: EKOBROTTSMYNDIGHETEN, EBM.
Max Serwin flyger privatjet med sin hund.
Amerikanen Mark Bishop förnekar brott.Foto: VALDEMAR LÖNNROTH / TTELA

Det fanns en utstuderad ”affärsplan” när pensionsspararnas pengar flyttades bakom deras rygg i Falcon Fundsskandal avser polis och åklagare.

– Vi har mejlkorrespondens som visar brottsupplägget, säger kammaråklagare Jerker Asplund.

En enkel pinkod möjliggjorde miljardkuppen.

Amerikanen Mark Bishop och affärsmannen Max Serwins  mejlväxling om 800 miljoner kronor i härvan hittad och ingår i bevisen.

”So lets rock and roll!!!” skriver amerikanen till Serwin i det funna mejlet.

När kammaråklagare Jerker Asplund på onsdagen åtalade fyra personer utpekas två av dem som de ledande personerna: Max Serwin och Mark Bishop.

De två krävs på 350 miljoner kronor – pengar som de anses ha tjänat i förspelet till den misstänkta kuppen med Falcon Funds pensionsfonder.

Åtalet gäller tiden före tillkomsten av Falcon Funds fonder på Malta som bland annat omfattande operationen när drygt 20 000 pensionssparare blev berörda av den stora kuppen: deras fondpengar – sammanlagt 2,2 miljarder kronor – slussades vidare sedan de uppgett den speciella pinkoden som tidigare möjliggjorde byte av fonder i PPM–systemet hos Pensionsmyndigheten. 

Avslöjande mejl: ”So lets rock and roll !!!”

Bland Ekobrottsmyndighetens beslag finns ett mejl från den åtalade Mark Bishop till Max Swerin där amerikanen efterlyser ytterligare 800 miljoner kronor innan affären kan genomföras. Det är pengar som enligt åklagarens bevisning ska komma från intet ont anande pensionssparare. 

Amerikanens mejl avslutas med ”So lets rock and roll!!!”.

Polisens stora fynd: Mejlet från Mark Bishop till Max Serwin som avslöjar att de behöver ytterligare 800 miljoner kronor innan affären kan genomföras. Åklagaren anser att det rör sig om pensionsspararnas pengar.Foto: EKOBROTTSMYNDIGHETEN, EBM.

Max Serwins lyxresa i privatjet med hunden

De två utpekade huvudpersonerna i onsdagens åtal:

Affärsmannen Max Serwin, 42, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, älskade ett liv i lyx och bodde omväxlande i London och på Malta och drog sig inte för at beställa privatjet på vissa av sina affärsresor. Han tog till och med sig hunden vid åtminstone en av sina resor med privatjet. De bilder som Expressen i dag kan visa kommer från en flygning mellan Malta och Storbritannien där Max Serwin hade med sig sin älsklingshund Alice på resan.

Max Serwin tog med sig hunden Alice på flygningen i det hyrda jetplanet.
En uppspelt Max Serwin ombord på privatjeten.

Åtalspunkterna mot Serwin

Serwin, som tvingats fira sin 42-års dag på Kronobergshäktet, är åtalad för grovt bedrägeri, försök till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta, förnekar brott.

– Jag ger ingen mer utvecklad ståndpunkt innan rättegången. Men min klient förnekar alla de gärningar som läggs honom till last, säger försvararen, advokat Thomas Olsson.

Mark Bishop, 63, amerikan bosatt i Sverige som en gång i tiden ansågs vara intresserad av att köpa konkursade biltillverkaren Saab, pekas ut som den andra nyckelpersonen i dramat med de svenska pensionsmiljarderna. 

Åtalet mot amerikanen gäller grovt bedrägeri, grovt givande av muta och grov trolöshet mot huvudman.

– Han förnekar samtliga brottsmisstankar, säger advokat Björn Rothpfeffer.

Både Serwin, Bishop och en tredje åtalad sitter häktade.

Amerikanen Mark Bishop sitter häktad, men förnekar brott.Foto: VALDEMAR LÖNNROTH / TTELA

Den stora pensionsblåsningen

En läsning av polisutredningen känns i vissa stycken som hämtad från ett manus till en film om den stora pensionsblåsningen när pensionsspararnas pengar flyttades bakom deras rygg från de fonder man valt till sämre fonder.

Flytten skedde i något som kan beskrivas som halvautomatiserad industridrift där det gällde att flytta de 2,4 miljarder kronorna utan att någon utomstående förstod vad som var på gång.

– Vi har mejlkorrespondens som visar brottsupplägget. Vi har kontoflöden som visar hur pengar har gått direkt från den här fonden som kontrolleras av Mark Bishop till Bishops amerikanska bolag och vidare till honom själv. Och även pengar som gått till Max Serwins bolag och vidare till honom själv och hans investeringar, säger kammaråklagare Jerker Asplund.

Åklagaren såg påtagligt nöjd ut när han redogjorde för händelserna bakom åtalspunkterna som gäller Max Serwin och Mark Bishop.

– Vi har omfattande mejlkorrespondens dem emellan både om brottsupplägget, fondflyttarna och mutan.

Anser du att Mark Bishop är huvudpersonen?

– Jag skulle säga att Mark Bishop och Max Serwin är huvudmän båda två. Pengarna går från de svenska pensionsspararna till Mark Bishops bolag genom Max Serwins bolag.

Kammaråklagare Jerker Asplund och extra åklagare Gunnar Stetler var påtagligt nöjda när de presenterade åtalet på onsdagen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utredarna har pratat med flera av de anställda som jobbade i bolagen och hade inblick i det som utspelade sig.

”Blev alla chefer hysteriska”

Ett vittne berättade hur hon satt på ett kontor i Hammarby sjöstad ut mot vattnet ” i väldigt lyxiga lokaler. Vissa var högre uppsatta, en amerikan, när han kom blev alla chefer hysteriska och allt skulle va på topp”.

Vittnet berättade att hon inte visste vem amerikanen var men att hon trodde att han ”var någon typ av investerare”.

Poliser anser att det var amerikanen Mark Bishop som vittnet avsåg.

Serwin – ”Maserati-killen”

Kvinnan redogjorde också för ”han med Maserati”, en italiensk sportbil.

”Han med Maserati bodde halvårsvis utomlands och var ägaren eller han som bestämde mest. 

Mannen beskrivs som ”han hade mörkt bakåtslickat hår”.

Under förhöret fick hon frågan om Emil Amir Ingmanson/Max Serwin:

”...det var Maseratikillen”.

Förhöret med den it-expert som är kallad att vittna i den kommande rättegången i november, ger en detaljerad inblick i den närmast industriliknade driften när miljarderna skulle slussas från PPM–spararnas valda fonder till dyrare fonder där det riggats så att de misstänkta kunde ”mjölka” spararna på pengar. Operationen kunde ske på grund av att pensionsspararna lämnat ifrån sig de åtråvårda pinkoderna som möjliggjorde flytten hos Pensionsmyndigheten. 

Vittnet it-experten beskriver en otålig Emil Amir Ingmanson/Max Serwin som gav order om att snabba på processen med fondflytten eftersom det rörda sig om en sådan stor mängd, drygt 20 000 fondsparares konton.

”Det var han som ville få igenom automatiseringen och som gav X uppdraget. Emil ville ha det automatiserat så att Emil inte skulle behöva anställa folk till callcentret”.

Rättegången inleds den 5 november i Stockholms tingsrätt och väntas pågå i 40 dagar. Drygt 40 vittnen är också. kallade att vittna i processen.

Falcon-mannen flydde – greps efter dramatisk jakt:

Dina Pengars Leif Brännström om Falcon-affären.
Annons: