Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paradiset för pensionärer – med värme och lägre skatt

Marianne Levin trivs strålande i Portugal, där hon har bott sedan hon gick i pension. Foto: Privat
Pensionatet som Marianne och Göran köpt har sex dubbelrum för gäster. Foto: Privat

Marianne och Göran Levin sålde huset i Mölndal och köpte ett litet pensionat i Portugal. 

Nu har de bott i värmen i sju år – och inte ångrat sig en sekund. 

– Det här var helt rätt beslut för oss, säger Marianne Levin, 68. 

Vill du flytta utomlands när du går i pension?

När pensionen närmade sig för Marianne och Göran Levin från Mölndal, utanför Göteborg, började de bli allt mer säkra på att de ville bort från Sverige. I stället lockade solen och värmen. 

– Vi kallar oss för klimatflyktingar. Att vara pensionär i Sverige och knappt kunna gå ut på sex månader, det är jobbigt. Man vågar knappt gå ut när det är kallt, mörkt och halt. Vi hade pratat ganska länge om att vi skulle flytta till ett varmare klimat, säger Marianne Levin. 

Då paret Levin pratar portugisiska, efter flera år som biståndsarbetare i Mocambique och Guinea Bissau, föll valet på Portugal. Länge hade de också närt en dröm om att driva ett litet pensionat efter pensionen. Och så blev det. 

– Som pensionär måste vi ha något att göra. Så vi åkte ner och letade efter något som passade och valde att försöka hitta något på Algarve-kusten, säger Marianne. 

Privat Foto: Marianne och Göran Levin tycker om portugisernas vänliga sätt.

”Portugiserna är ett underbart folk” 

Marianne och Göran fann sitt pensionat i orten Sao Bartolomeu De Messines, cirka 5,5 mil från Faro och 2,5 mil från turistorten och kuststaden Albufeira. 

– Ju närmare kusten och de hetaste ställena desto högre är ju priserna. Det blir en prisskillnad när man kommer lite bort från turistorterna. 

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano-bank och uppmanar till att anlita en lokal mäklare vid köp av en bostad i Portugal. 

–  De kan hjälpa dig att få grepp om alla skatter och avgifter som tillkommer vid köp av fastigheten.

Under sommarmånaderna är det högsäsong och mycket att göra på pensionatet för Marianne och Göran. Men ofta kan de göra egna utflykter under dagen, efter att frukosten har serverats och gästerna har åkt i väg på sina dagsutflykter. På vintern lugnar det sig och paret har tid för middagar och luncher i solen med sina vänner. 

Förutom att klimatet lockade så finns det ytterligare en fördel – portugiserna. 

– Portugiserna är ett underbart folk. De är otroligt vänliga och tillmötesgående på alla sätt. 

 

Poolen och utsikten Marianne har hemma på pensionatet i Sao Bartolomeu De Messines. Foto: Privat

Förmånliga skatter i Portugal 

Det har blivit populärt att flytta till Portugal – bara 2017 flyttade 777 svenskar till landet enligt Statistiska centralbyrån SCB. 

– Det är nog av många anledningar, framför allt klimatet men också av de skattemässiga fördelarna. Även om vi är många som inte är här för just det. De som har stora tjänstepensioner påverkas så klart, men för den normala svensken är det inga stora pengar, säger Marianne. 

För de svenskar som flyttar till Portugal kan det finnas ekonomiska fördelar. Med de nuvarande skattereglerna så går det att få lägre skatt på pensionsinkomsterna vid en flytt. Det förutsätter dock att man har en tjänstepension från arbete i privat sektor – vilket i dag är helt skattebefriat i Portugal. 

– Det gäller att tänka på om man har arbetat inom både privat och offentlig sektor, och har därför en tjänstepension från de båda sektorerna. Hur mycket man då får betala i skatt som pensionär i praktiken kräver en ordentlig genomgång av dina pensionsavtal, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna. 

Men det gäller att vara uppmärksam på reglerna, som kan komma att ändras. Finansminister Magdalena Andersson (S) har uttryckt att hon vill att reglerna för svenskas uttag av tjänstepension i Portugal ska ses över. Portugal har öppnat för att man kan komma att se över ett nytt avtal. 

Så funkar skatten

 • Sverige har undertecknat dubbelbeskattningsavtal med drygt 90 olika länder. Syftet är att undvika att man dubbelbeskattas. I avtalen drar man upp regler för var ens pension ska beskattas. Det kan vara i Sverige, i det nya landet eller i båda två.

 

Svenska pensionärer som valt att bosätta sig utomlands kan få det som kallas för sink–skatt. Den ligger sedan 1 januari 2018 på 25 procent.

 

För att bli beviljad att betala sink-skatt (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) så måste man klippa alla väsentliga band med Sverige, och inte vistas i landet stadigvarande. Det innebär också att man måste göra sig av med sin bostad i Sverige, köpa ny permanent bostad i det nya landet, och att man måste ta med sig partner och barn under 18 år. 

 

Svenskar som bosätter sig i Portugal behöver inte skatta på tjänstepension från privat arbetsgivare, varken i Sverige eller i Portugal. Det här vill dock något som finansminister Magdalena Andersson (S) försöker få till en ändring kring. Också Finland har försökt få Portugal att ändra sina regler. 

 

Källor: Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano-bank, Skatteverket 

Lägre levnadskostnader 

Marianne har jobbat som ekonomichef och hennes man Göran, 74, hade ett eget konsultföretag innan de gav sig av till Portugal. Både huset och sommarhuset i Sverige är sålt och nu bor de året om i Portugal. Till Sverige åker de bara någon enstaka gång om året för att hälsa på barn och barnbarn. 

– Levnadskostnaderna är lägre här, om man ser till de totala matkostnaderna och liknande, säger Marianne. 

Marianne är också nöjd med den sjukvård som Portugal erbjuder, och hon och hennes make är inskrivna i den portugisiska sjukvården. De båda är nöjda och upplever att det finns en bra sjukvård, med korta köer. För säkerhetsskull har de tecknat en privat sjukförsäkring som gör att de kan få hjälp på privata kliniker och som också gäller vid resor. 

 

Så funkar det med sjukvåren

Om du har gått i pension i Sverige har du rätt till sjukvård inom EU- och EES-länder. 

 

För att ta del av det måste du ha ett intyg från Försäkringskassan, intyget heter E121/S1. För att få intyget krävs det att man tar ut ålders- eller premiepension. Det betyder att du tidigast kan få detta från 61 års ålder (höjs stegvis till 64 år under åren 2020-2026).  

 

Om ens make, maka eller registrerade partner flyttar med, men inte tar ut någon pension, så kan den ansöka om att bli försäkrad via den andre partnerns intyg.

 

Källor: Försäkringskassan, Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano-bank 

Inte en enda gång har Marianne och Göran ångrat sig eller längtat tillbaka till Sverige sedan flytten. 

– Det här var helt rätt beslut för oss, helt rätt. Som jag känner nu är det mycket bättre att någon kommer här och rullar ut mig på verandan när jag blir gammal och skröplig, än att jag ska sitta hemma på hemmet i Mölndal och aldrig får komma ut.