I snitt får varje pensionär 430 kronor mer i månaden efter skatt, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten. Foto: Monkey Business ImagesI snitt får varje pensionär 430 kronor mer i månaden efter skatt, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten. Foto: Monkey Business Images
I snitt får varje pensionär 430 kronor mer i månaden efter skatt, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten. Foto: Monkey Business Images
Men Christina Rogestam, ordförande i den oberoende pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, är inte imponerad över höjningen. Foto: Petra JonssonMen Christina Rogestam, ordförande i den oberoende pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, är inte imponerad över höjningen. Foto: Petra Jonsson
Men Christina Rogestam, ordförande i den oberoende pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, är inte imponerad över höjningen. Foto: Petra Jonsson

Många får mindre i plånboken – trots höjd pension

Publicerad

Pensionärerna får i snitt 430 kronor mer i månaden efter skatt nästa år. Men med lägre bostadstillägg och höjd avgift för hemtjänst får vissa ändå mindre i plånboken.

– Nästan alla ensamboende pensionärer kommer att gå back, säger Christina Rogestam, ordförande i SPF Seniorerna.

Inkomstpensionen ökar med 4,2 procent nästa år. I snitt får varje pensionär 430 kronor mer i månaden efter skatt, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten.

– Köpkraften för pensionärerna har inte ökat så här mycket sedan 1960. De höga höjningarna beror på att det är fler som jobbar och betalar skatt, och att fondernas utveckling har varit bra, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket höjs pensionerna nästa år

 

Dessutom har den så kallade bromsen i pensionssystemet inte slagit in i år. Det påverkar också pensionerna positivt.

Men Christina Rogestam, ordförande i den oberoende pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, är inte imponerad över höjningen.

– Nej, det är i och för sig bra med de 4,2 procentens ökning av inkomstpensionen, men eftersom vi har haft ett antal år med bromsar innebär det att det nu är första året med höjd bruttopension sedan 2009.

En rapport från Skattebetalarnas förening visar att pensionärerna inte har haft någon inkomstutveckling på tio år, och tappat en femtedel i köpkraft sedan 2006 jämfört med löntagarna.

 

LÄS OCKSÅ: Sex enkla steg till din nya drömpension

 

Dessutom sänks garantipensionen nästa år, eftersom den är beroende av prisutvecklingen. Skattelättnader gör att de med lägst pension ändå går med plus. Men då har man inte räknat med avgiften för hemtjänst, som höjs med cirka 200 kronor per månad i juli nästa år.

– Om du är ensam är ekonomin mycket snävare, då slår en sådan höjning hårt. Nästan alla ensamboende pensionärer kommer att gå back totalt sett, säger Christina Rogestam.

Många av dem med lägst inkomstpension har också bostadstillägg, som höjdes med som mest 100 kronor i månaden i september. Men bostadstillägget minskar ju högre pension du får.

– För många blir det ett nollsummespel, säger Christina Rogestam.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen