Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många får mindre i plånboken – trots höjd pension

I snitt får varje pensionär 430 kronor mer i månaden efter skatt, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten.
Foto: Monkey Business Images
Men Christina Rogestam, ordförande i den oberoende pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, är inte imponerad över höjningen.
Foto: Petra Jonsson

Pensionärerna får i snitt 430 kronor mer i månaden efter skatt nästa år. Men med lägre bostadstillägg och höjd avgift för hemtjänst får vissa ändå mindre i plånboken.

– Nästan alla ensamboende pensionärer kommer att gå back, säger Christina Rogestam, ordförande i SPF Seniorerna.

Inkomstpensionen ökar med 4,2 procent nästa år. I snitt får varje pensionär 430 kronor mer i månaden efter skatt, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten.

– Köpkraften för pensionärerna har inte ökat så här mycket sedan 1960. De höga höjningarna beror på att det är fler som jobbar och betalar skatt, och att fondernas utveckling har varit bra, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.


LÄS OCKSÅ: Så mycket höjs pensionerna nästa år


Dessutom har den så kallade bromsen i pensionssystemet inte slagit in i år. Det påverkar också pensionerna positivt.

Men Christina Rogestam, ordförande i den oberoende pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, är inte imponerad över höjningen.

– Nej, det är i och för sig bra med de 4,2 procentens ökning av inkomstpensionen, men eftersom vi har haft ett antal år med bromsar innebär det att det nu är första året med höjd bruttopension sedan 2009.

En rapport från Skattebetalarnas förening visar att pensionärerna inte har haft någon inkomstutveckling på tio år, och tappat en femtedel i köpkraft sedan 2006 jämfört med löntagarna.


LÄS OCKSÅ: Sex enkla steg till din nya drömpension


Dessutom sänks garantipensionen nästa år, eftersom den är beroende av prisutvecklingen. Skattelättnader gör att de med lägst pension ändå går med plus. Men då har man inte räknat med avgiften för hemtjänst, som höjs med cirka 200 kronor per månad i juli nästa år.

– Om du är ensam är ekonomin mycket snävare, då slår en sådan höjning hårt. Nästan alla ensamboende pensionärer kommer att gå back totalt sett, säger Christina Rogestam.

Många av dem med lägst inkomstpension har också bostadstillägg, som höjdes med som mest 100 kronor i månaden i september. Men bostadstillägget minskar ju högre pension du får.

– För många blir det ett nollsummespel, säger Christina Rogestam.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Vinnarna och förlorarna på pensionshöjningen

*De som har inkomstpension och saknar garantipension eller bostadstillägg får 3 procents ökning av pensionen nästa år. Det är 1,3 miljoner pensionärer.

* De som har inkomstpension och viss garantipension, men inget bostadstillägg får 3 procent högre pension nästa år. Det är 460 000 pensionärer.

* De som huvudsakligen har garantipension får bara hälften så stor ökning, 1,5 procent. Det beror på att garantipensionen sänks med 0,4 procent samtidigt som de får skattelättnader. 50 000 personer får huvudsakligen garantipension.

* För de 280 000 pensionärer som har bostadstillägg blir höjningen också 1,5 procent, eftersom bostadstillägget sänks när pensionen höjs.

* De 300 000 pensionärer som har hemtjänst eller bor i särskilt boende kan förlora pengar nästa år, eftersom avgiften höjs med cirka 200 kronor i månaden. Det drabbar särskilt ensamboende pensionärer, garantipensionärer och kvinnor.

Källa: Pensionsmyndigheten, SPF Seniorerna

Annons: