Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M och S överens – det blir sänkt pensionärsskatt direkt

Sänkt skatt för pensionärer kan bli verklighet redan i övergångsbudgeten, eftersom det finns en stor majoritet i riksdagen för detta. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Moderaterna ger S grönt ljus för pensionärslöftet. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT
Jimmie Åkesson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill att sänkt skatt för pensionärer ska vara med i en övergångsbudget.

Frågan brådskar och svenska pensionärer riskerar högre skatt än politikerna lovat om regeringen inte kommer överens med oppositionen.

Samtidigt får Moderatledaren Ulf Kristersson nu ett skarpt löfte från Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. 

– Vi är beredda att rösta för en moderat budget, säger han i Expressens politikmagasin "Bara Politik" som sänds på onsdagskvällen.

Om tre veckor måste regeringen vara klar med årets budget och lämna in förslaget till riksdagen. En övergångsregering får egentligen inte ta initiativ till nya satsningar eller besparingar men finansminister Magdalena Andersson har väckt frågan om det går att ta med satsningar där det finns en tydlig majoritet i riksdagen.

Det som brådskar mest är sänkt skatt för pensionärer.

Om det inte finns med i budgeten när skattetabellerna ska låsas inför 2019 innebär det att löftet måste skjutas fram ett år – och pensionärerna tvingas betala en högre skatt än vad politikerna egentligen vill.

Enighet kring pensionärsskatten

Och frågan om pensionärsskatten bekymrar partierna just nu.

– Man kan konstatera att den har vissa speciella förutsättningarna med tanke på att det finns ett trängande tidsskäl, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna.

Och hur ser du på den politiska enigheten kring pensionärsskatten?

- Att den finns. Men vi får ha respekt för att det här är en övergångsprodukt och att vi ska ha de här samtalen med regeringen.

Det finns en enighet kring pensionärsskatten, säger KD:s Jakob Forssmed. Foto: SVEN LINDWALL

 

Elisabeth Svantesson tycker att det är rimligt att budgeten innehåller skattesänkningar för pensionärer, trots att en övergångsbudget inte ska innehålla stora reformer. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Moderaternas skuggfinansminister Elisabeth Svantesson:

– Vi kommer inte tycka så mycket om vad regeringen ska ha med i sin budget, men det är rimligt att just den frågan finns med.

Kraven från alliansen kom vid lunch efter finansutskottets möte i riksdagen. Tre timmar senare kom besked från Socialdemokraterna att det blir sänkt pensionärsskatt direkt trots problemen i budgetprocessen.

– På ett eller annat sätt ska vi Socialdemokrater se till att skatten för pensionärer sänks redan nästa år, säger finansutskottets vice ordförande Fredrik Olovsson (S).

Han är osäker på om skattesänkningen kan finnas med i övergångsbudgeten men anser att det även går att lösa genom en motion eller proposition. Socialdemokraterna är dock tydliga med att det kommer gå att lösa och håller inte med om att löftet kom efter krav från alliansen och Moderaterna.

– Det är vi som gått till val på att ta bort pensionärsskatten och Moderaterna som infört den så jag skulle säga att det är tvärtom, säger Olovsson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som i kväll frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik", ger nu ett skarpt löfte till Moderatledaren Ulf Kristersson. 

– Det är mycket sannolikt att vi kommer att göra det. Vi är beredda att rösta för en moderat budget förutsatt att den innehåller en skattesänkning för pensionärer. Det sannolika är att den är bättre än den budget som vi får från övergångsregeringen och från Socialdemokraterna.

Bara Politik sänds på onsdagskvällen

Socialdemokraterna förlorade makten i både Stockholms stad och Stockholms läns landsting när allianspartierna efter valet gjorde upp med Miljöpartiet. I kvällens ”Bara Politik” talar oppositionsborgarrådet Karin Wanngård ut om det gröna sveket och vad som nu väntar stockholmarna.

 

Efter tio år som EU-parlamentariker petas Anna Maria Corazza Bildt av partikamraterna. Hon medverkar i kväll direkt från Strasbourg – och berättar om vad hon har åstadkommit.

 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kan avgöra vem som blir nästa statsminister och vilken budget som ska gälla. Expressen mötte honom för en stor intervju på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Risk att satsning på fler poliser skjuts upp

Men det är inte bara pensionärsskatten som riskerar att skjutas upp om partierna inte kommer överens den närmaste tiden. Det handlar också om satsningen på fler poliser som behöver startas genom att antagningarna till polisutbildningarna ska öka och mer pengar till försvaret som krävs för att viktiga övningar inte ska ställas in och officerare ska sägas upp.

Men försvaret och polisen skulle kunna få mer pengar efter årsskiftet 2018/2019 i en tilläggsbudget från en ny regering men den kan inte inkludera sänkt pensionärsskatt. 

– Det går inte att rätta till i en ändringsbudget. Det skulle i så fall innebära att pensionärerna får vänta tills 2020 på en skattesänkning och det är inte särskilt tilltalande för oss. Det är en fråga som kommer väga tungt för oss, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Magdalena Andersson i möte med övriga ekonomisk-politiska talespersoner om budgeten

I förra veckan kallade finansminister Magdalena Andersson (S) de andra ekonomisk-politiska talespersoner till ett möte för att reda ut hur de ser på övergångsbudgeten och om det går att genomföra löftet från valrörelsen.

– Det är till slut regeringen som kommer att lägga fram en övergångsbudget. Vi träffar regeringen och de berättar om hur de ser på detta och vi har möjlighet att ge respons på detta. Sen får vi prata om vad den kan förväntas innehålla, säger Jakob Forssmed (KD).

Elisabeth Svantesson (M) om mötet:

– Regeringen sätter praxis nu och det är också därför vi har fört samtal med regeringen om hur en sådan budgetproposition kan se ut. Men regeringen får återkomma med hur man ser på den frågan. 

Hon ville under tisdagen inte svara på frågan om Moderaterna tänker lägga en egen budgetmotion.

– Det får vi återkomma till. Men jag kan bekräfta att vi har fört samtal med finansministern och diskuterat hur en övergångsregering kan lägga en budget. 

Varför är det oklart om ni ska lägga en budgetmotion eller inte?

– Vi återkommer med besked i närtid om hur vi gör.

Hennes kollega i Kristdemokraterna, Jakob Forssmed, svarar svävande på frågan om det blir en M/KD-budget.

– Vi får återkomma till det, säger han.

Varför dröjer ni med svar på om det blir en M/KD-budget?

– Vi får gå igenom läget och se vilket läge vi befinner oss i och lämna besked när det är rimligt.

Du utesluter inte det just nu?

- Frågan är lite tidigt väckt, säger Jakob Forssmed.