Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens ilska – efter pensionsskandalerna

Stefan Löfven vill se hårdare tag mot systemet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är en av dem som kommer att ta tag i förhandlingarna. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Förra året lurades 22 0000 svenskar av fondbolaget Falcon Funds – och nu senast har stark kritik riktats mot Allra.

Nu vill statsminister Stefan Löfven se över PPM-systemet.

– Rapporteringen om pensionärer som berövats pensionspengar samtidigt som förvaltarna har blivit rika gör mig upprörd, säger han till TT.

Under förra året stod det klart att drygt 22 000 svenska pensionssparare lurats av fondbolaget Falcon Funds – som har sin bas på Malta. Det rättsliga efterspelet har fortsatt och det är ännu inte klart hur det hela kommer att sluta.

Den senaste månaden har stark kritik riktats även mot andra fondbolag, däribland Allra. Ägarna i bolagen ska ha levt lyxliv samtidigt som deras fonder gett låg avkastning. I kölvattnet av uppgifterna har bland annat Allras ordförande Ebba Lindsö valt att lämna sin post.

 

LÄS MER: Hemligt möte på Malta om försvunna pensionsmiljarden 

 

Nu reagerar också statsminister Stefan Löfven på uppgifterna. Han har nu gett socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i uppdrag att förhandla om en lösning tillsammans med alliansen.

Riktar in sig på premiepensionen

Det är särskilt premiepensionen – den del av det allmänna pensionssystemet som man själv kan välja var man vill placera. I dagsläget finns det ett myller av olika fonder, över 800 stycken.

 

LÄS MER: Ilskan mot Allras försäkringssäljare 

 

Men det är få som gör ett aktiv val.

– Vi måste se till att det finns ett regelverk som inte gör att man  behöver vara finansexpert för att kunna känna sig trygg med att ens  pensionspengar går dit de ska, säger Annika Strandhäll till TT.

Sossarna kan tänka sig att lämna premiepensionen

Skulle allianspartierna inte vilja ändra systemet från grunden så skulle Socialdemokraterna kunna tänka sig att avveckla det, skriver TT. 

– Visst det var en bärande del av pensionsöverenskommelsen när det nya  pensionssystemet kom på plats, men vi kommer inte framåt kunna stå bakom  en konstruktion som utsätter våra sparare för en så här stor risk, säger Annika Strandhäll till TT.

 

LÄS MER: Hårda nya slaget mot Falcon Funds 

 

Statsminister Stefan Löfven säger också till TT att han utgår från att Moderaterna och de andra allianspartierna är villiga att se över systemet.