Foto: ANN JONASSSON
 Foto: ANN JONASSSON

Lista – här är de fem bästa PPM-fonderna

Publicerad

Förvalsfonden AP7 Såfa är bäst i klassen.

Men det kan finnas orsaker att välja en annan PPM-fond.

Det menar Småspararguiden som här listar de fem bästa fondera på Pensionsmyndighetens PPM-torg.

Dina pengar publicerade nyligen en lista över de fem värsta PPM-fonderna, i ett samarbete med Småspararguiden.

– För att inte bara vara gnällspikar som skriver om allt som är dåligt kommer nu listan på de bästa fonderna i år, säger Patrick Siegbahn, medgrundare till Småspararguiden.

Som vi skrivit tidigare är det statliga förvalsalternativet det bästa för pensionssparare som inte är väldigt insatta i branschen.

Det kan också finnas orsaker att våga sig utanför AP Såfan.

Det kan handla om att ändra hävstångseffekten, våga utmana på nya marknader eller fokusera på miljö och hållbarhet.

Listan på fonderna Småspararguiden rekommenderar har valts ut för att passa olika kriterier och önskemål.

– Men vi har genomgående hållit oss till stora och välbekanta bolag där det ska kännas tryggt att placera pensionspengarna, säger Patrick Siegbahn.

Här är listan – de fem bästa PPM-fonderna:

1. AP7 Såfa: För dig som vill ha mycket pension

Den statliga förvalsfonden är bästa alternativet för den som inte är väldigt insatt eller har specifika önskemål på sin PPM-fond. Den låga avgiften spelar givetvis in.

”Det här är fonden som alla som inte valt hamnar i. Det kan låta som en slasktratt, men vi tycker att den är den bästa fonden. Här förklarar vi varför AP7 Såfa är så bra. Avgift: 0,11 procent”, skriver Småspararguiden.

Avgift: 0,11 procent.

2. Handelsbanken Pension XX: För dig som gillar billigt

Listans vinnare AP7 Såfa har en så kallad hävstång. Det betyder att den lånar lite pengar och köper lite extra aktier. Just nu lånar den 25 kronor extra att köpa aktier för för varje hundralapp.

”Det har hittills gett riktigt bra avkastning, men i en så kallad sicksackmarknad där börsen pendlar upp och ned runt en stabil nivå är det här en dålig strategi. Vill man vara lite extra försiktig men fortfarande tycker om allt annat med statens förval så kan man välja Handelsbankens superbilliga motsvarighet”, motiverar Småspararguiden sitt val.

Avgift: 0,01 procent.

3. Länsförsäkringar Global Indexnära: För dig som varken gillar generationsfonder eller hävstång

 Listans topp två är så kallade generationsfonder. Det betyder att de har maximalt med aktier till du fyller 55 år ungefär och smyger sedan automatiskt in räntefonder allteftersom du blir äldre. Det är ett populärt sätt att sänka risken när pensionen närmar sig.

Småspararguiden:

”Många personer har dock tillräckligt bra marginaler för att fortsätta spara fullt ut i aktier för att förvänta sig högre avkastning och då är det läge att se sig om för en aktiefond utan den här funktionen. Länsförsäkringar Global Indexnära är vår allmänna rekommendation för det privata sparandet och finns även valbar i PPM-systemet.”

Avgift: 0,16 procent.

4. AMF Aktiefond Världen: För dig som vill fokusera på hållbarhet

”Hållbarhet är viktigt för många av oss. Tyvärr är det inte helt enkelt att jämföra etiska fonder, men vi tycker att Morningstar har gjort det bästa försöket. Den bästa – dvs billigaste – globalfonden med 5 av 5 hållbarhetsglobar hos Morningstar är AMF Aktiefond Världen”, skriver Småspararguiden. 

Avgift: 0,18 procent.

5. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära: För dig som vill krydda

 Vill man sprida sina pengar ännu mer än en vanlig aktiefond så kan man krydda portföljen med en tillväxtmarknadsfond, som rör sig på lite skakigare marknader.  Man kan också vilja investera i dessa länder för att man vill stödja den ekonomiska utvecklingen där.

”Den billigaste tillväxtmarknadsfonden i PPM-systemet är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Se detta som ett komplement till din portfölj så du inte lägger alla dina pengar i den här typen av fonder”, konstaterar Småspararguiden.

Avgift: 0,20 procent.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen