16,8 procent av svenskar över 65 lever under gränsen för EU:s fattigdomsnorm. (Personen på bilden har tidigare medverkat i ett reportage om ekonomiskt utsatta pensionärer.) Foto: Alex Ljungdahl16,8 procent av svenskar över 65 lever under gränsen för EU:s fattigdomsnorm. (Personen på bilden har tidigare medverkat i ett reportage om ekonomiskt utsatta pensionärer.) Foto: Alex Ljungdahl
16,8 procent av svenskar över 65 lever under gränsen för EU:s fattigdomsnorm. (Personen på bilden har tidigare medverkat i ett reportage om ekonomiskt utsatta pensionärer.) Foto: Alex Ljungdahl
”Det går inte att blunda för landets många utsatta äldre. Vi förutsätter att det kommer betydande satsningar för att stärka seniorernas ekonomi”, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.”Det går inte att blunda för landets många utsatta äldre. Vi förutsätter att det kommer betydande satsningar för att stärka seniorernas ekonomi”, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.
”Det går inte att blunda för landets många utsatta äldre. Vi förutsätter att det kommer betydande satsningar för att stärka seniorernas ekonomi”, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.

Larmsiffror: Så många äldre riskerar fattigdom

Publicerad

Nya EU-siffror visar att 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för fattigdomsrisk.

Det är en klart högre siffra än i våra nordiska grannländer.

– Vi har en stor grupp människor tvingas vända på varenda krona. Det är ovärdigt, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.

När Eurostats (EU:s statistikorgan) motsvarande siffror för 2015 publicerades i fjol accelererade diskussionen om svenska fattigpensionärer.

Den höga andelen av antalet svenska pensionärer som lever under gränsen för EU:s fattigdomsnorm var för många en mindre chock: 18,2 procent, alltså närmare en femtedel.

 

LÄS MER: Fler fattigpensionärer – så är läget på din ort 

 

När de nya siffrorna för 2016 nu blir officiella har den siffran sjunkit något, till 16,8 procent.

Siffran är fortfarande hög, och framför allt betydligt högre än våra grannländer Danmark, Finland och Norge:

Grafiken visar andel av befolkningen under gränsen för risk för fattigdom (60 procent av medianinkomsten), 65 år och äldre. Notera i grafiken att EU-genomsnittet och siffrorna för Island inte släppts. Källa: EUROSTATS

 

Statistiken visar att procentsiffran från Sverige ökade kraftigt efter 2006.

Före ökningen låg Sverige bäst till av de nordiska länderna.

 

LÄS MER: Efter 45 år av jobb – pengarna räcker inte 

 

I dag är förhållandet det motsatta.

I ett tioårsperspektiv har de nordiska länderna såväl som EU-genomsnittet sänkt andelen fattigpensionärer, medan Sveriges procenttal höjts:

Siffrorna visar andel av befolkningen under gränsen för risk för fattigdom (60 procent av medianinkomsten), 65 år och äldre. Notera att siffrorna för Island och EU-genomsnittet inte är släppta. Källa: EUROSTAT

 

Kvinnor är överrepresenterade bland de äldre i Sverige som lever under gränsen för risk för fattigdom.

229 000 kvinnliga pensionärer ligger under fattigdomsgränsen, medan motsvarande tal för män är 99 000.

 

LÄS MER: Birgitta, 74, har inte råd med tidningen 

 

Sammanlagt beräknas 328 000 svenskar ligga på fel sida gränsen:

Siffrorna visar antal tusentals personer under gränsen för risk för fattigdom (60 procent av medianinkomsten), 65 år och äldre. Källa: EUROSTAT

 

Om man granskar siffrorna för en ännu äldre grupp ser det om möjligt ännu mörkare ut för Sveriges del.

De nya siffrorna visar att 24,5 procent av svenska befolkningen över 75 år – alltså en fjärdedel – ligger under EU:s fattigdomsgräns.

Det är en minskning från fjolårets siffror (25,4 procent), men fortfarande klart högre än våra grannländer:

Siffrorna visar andel av befolkningen under gränsen för risk för fattigdom (60 procent av medianinkomsten), 75 år och äldre. Notera att siffrorna för Island samt EU-genomsnittet inte är släppt. Källa: EUROSTAT

 

Eurostats siffror beräknas utifrån medianinkomsten i respektive land. Har man en inkomst som uppgår till 60 procent av medianinkomsten anses man ligga på eller under gränsen för vad EU betraktar som fattigdomsrisk.

I reella pengar ligger gränsen på 11 800 kronor i månaden i Sverige.

”Det är ovärdigt för Sverige”

– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden. Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under sina liv men som nu tvingas vända på varenda krona, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.

 

LÄS MER: ”Mot slutet av månaden räcker inte pengarna till mjölk” 

 

Hon kräver att pensionssystemet måste förändras, speciellt eftersom finansminister Magdalena Andersson nyligen förklarat att statens skattkista är välfylld.

– Det går inte att blunda för landets många utsatta äldre. Vi förutsätter att det kommer betydande satsningar för att stärka seniorernas ekonomi, säger Eva Eriksson.

Fotnot: Statistiken baseras på en urvalsundersökning (Statistiska centralbyrån levererar data till Eurostat), vilket innebär att det finns en statistisk osäkerhet i skattningarna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen