Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna överklagade – 43 000 med garantipension drabbas

En svensk kvinnas kamp för att få garantipension har orsakat att 43 000 utlandsboende pensionärer riskerar att bli utan. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Förra året betalade Pensionsmyndigheten ut 420 miljoner kronor i garantipension till de cirka 43 000 utlandsboende pensionärernaFoto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

En svensk kvinnas kamp för att få garantipension har orsakat att 43 000 utlandsboende pensionärer riskerar att bli utan. 

– Jag är den första som tog upp problemet, säger hon till Expressen. 

Förra året betalade Pensionsmyndigheten ut 420 miljoner kronor i garantipension till de cirka 43 000 utlandsboende pensionärerna. Men under söndagen meddelade regeringen att dessa riskerar att bli utan garantipension framöver. 

LÄS MER: Perssons sågning: De har fullständigt missat

Allt började med en överklagan för 13 år sedan

Bakgrunden är en EU-dom från december förra året som slår fast att det saknas stöd för att betala ut garantipension till utlandsboende pensionärer. 

Men allt startade 2005 med att en kvinna, som nu är i 80-årsåldern, överklagade Försäkringskassans beslut att inte bevilja henne garantipension. 

– Det handlar om lång tid, det var otroligt många år och inte så lätt. Men jag är lite upptagen nu, det tar lång tid att samla ihop allt och jag måste gå igenom alla papper, säger kvinnan när Expressen talar med henne. 

LÄS MER: Klubbat – så blir det nya PPM-systemet

Jobbade över 20 år i Sverige – nekades garantipension

Kvinnan flyttade till Sverige 1980 efter att ha bott och jobbat i ett östeuropeiskt land under cirka 20 år. Därefter har hon bott i Sverige och arbetat här i över 20 år. 

Försäkringskassan kom fram till att kvinnans inkomstgrundade ålderspension var för hög för att hon skulle få garantipension. 

Men kvinnan ansåg inte att Försäkringskassans sätt att räkna på hennes försäkringsperiod i det östeuropeiska landet för att få fram en teoretisk garantipension var rättvis. 

Pensionsmyndighetens expert Ann-Sofie Kraft Nilsson. Foto: Daniel Roos

– Hon har menat att vi hanterat garantipensionen på ett felaktigt sätt och därför har hon drivit den här frågan, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, expert hos Pensionsmyndigheten som tog över Försäkringskassans prövningsansvar 2010. 

LÄS MER: Fondbolaget Solidar kastas ut från PPM 

Kvinnans fall ännu inte avgjort

Kvinnan ansåg att systemet missgynnar migrerande arbetstagare som har en låg inkomstpension från en annan medlemsstat i EU.  

Kvinnan överklagade och fick avslag i förvaltningsrätten, kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen som bollade frågan vidare till EU-domstolen som alltså meddelade domen som innebär att alla utlandsboende pensionärer ska bli utan garantipension.  

Kvinnan väntar efter 13 år på det svenska domstolsavgörandet, separat från EU-domen, kring beslutet om sin egen garantipension. Om utfallet blir positivt hoppas hon att domen kan bli vägledande för andra i hennes situation. 

– Det kanske räknas lite på vägen för andra. Jag var den första som tog upp problemet, säger kvinnan till Expressen. 

LÄS MER: Unga kvinnor riskerar bli fattigpensionärer

EU-domstolen svarade på en fråga som inte ställts

– Det blev den här utgången som kanske varken hon eller vi hade räknat med, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson och berättar varför Pensionsmyndigheten och regeringen togs på sängen av domen. 

– Det var förvånande eftersom det inte var de frågorna som Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige ställt till EU-domstolen. Utan det var två frågor utifrån hur vi samordnar garantipensionen som en pensionsförmån. Det svar vi fick var att vi ska hantera det som en minimumförmån och inte en pensionsförmån och det var väl ingen som hade förväntat sig att vi skulle få en sådan dom, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson. 

Så här ser fördelningen ut mellan de olika länderna som de utlandsboende personerna med garantipension bor i: 

Länderna med flest garantipensionärer

Finland: 17 044

Tyskland: 5 340

Norge: 5 099

Danmark: 3 034

Spanien: 2 000

Storbritannien: 1 648

Grekland: 1 451

Frankrike: 1 240

Schweiz: 1 206

Italien: 1 030

Övriga EU-/

EES-länder: 3 597

Totalt: 42 689 

Källa: Pensionsmyndigheten

Som ett sätt att skjuta beslutet på framtiden har Pensionsgruppen, som består av regerings- och allianspartierna, kommit överens om ett förslag om en tillfällig lag som ska garantera garantipension till svenskar boende i EU-länder fram till 2020. 

LÄS MER: Slipp pensionschock – så här ska du agera

Pensionsgruppens lagförslag är redan på remiss 

Förslaget gick på remiss till Pensionsmyndigheten och andra aktörer redan under måndagen och tanken är att de sedan ska kunna röstas igenom i riksdagen för att vinna laga kraft den 1 januari 2019. 

Eftersom det tar fram till årsskiftet för Pensionsmyndigheten att ställa om systemet för utbetalningar av garantipension så innebär det sannolikt att utbetalningarna kommer fortsätta  oavbrutet fram till dess att lagen träder i kraft. 

Annons: