Här slår Kronofogden till mot Ernstbergers lyxvilla

Alexander Ernstberger har lämnat sitt arbete som vd för Allra.
Foto: ALLRA
Här går Kronofogden in i villan.
Foto: Alex Ljungdahl
AVSPÄRRAT: Polisen har satt upp anslag på villan och bytt låset.
Personal från Kronofogdens specialenhet slog in en kod så att de motordrivna portarna till gårdsplanen öppnades.
Foto: Alex Ljungdahl
Kronofogden kunde backa in med sitt tjänstefordon.
Foto: Alex Ljungdahl

Razzian mot Alexander Ernstbergers lyxvilla  på Lidingö har inletts.

Det är Kronofogden som söker igenom egendomen i jakt efter värdeföremål som kan tas i ”beslag” för att täcka kvarstadskravet på 242 miljoner kronor.

– De går runt i huset och lyser med ficklampor, säger Alex Ljungdahl, vår fotograf på plats.

Aktionen mot pensionsbolagets Allras grundare Alexander Ernstberger inleddes strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen. Personal från Kronofogdens specialenhet slog in en kod så att de motordrivna portarna till gårdsplanen öppnades och de kunde backa in med sitt tjänstefordon.

Lyxvillan gick på 50 miljoner kronor.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Sammanlagt fem personer från Kronofogdemyndighetens specialenhet arbetar sig igenom huset rum för rum. 

– De går runt med en märkt pappåse, typ bevispåse, och provar nycklar i låsen på kåken och garaget. Porschen har de genomsökt, även bagageutrymmet på denna, säger Alex Ljungdahl, vår fotograf på plats.

Personal från Kronofogden utanför villan.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Kronofogdens aktion är en direkt följd av tingsrättens beslut i fredags. När Alexander Ernstberger - som förnekar brott - häktades misstänkt för grov trolöshet mot huvudman beslöt domstolen också om kvarstad på värden upp till drygt  242 miljoner kronor plus ränta räknat från slutet av december 2012.

Men domstolen fattade också beslut om kvarstad kopplat till det personliga företag som han registrerat på adressen. Beloppet sattes till 50 miljoner kronor.

Summan 242 miljoner är ett minimum på det belopp som Pensionsmyndigheten anser att företaget genom olika transaktioner via flera bolag har mjölkat ur PPM–spararna, bland annat i form av olika skyhöga avgifter.  

I går vid lunchtid begärde kammaråklagare Thomas Hertz och Pensionsmyndigheten att tingsrättens beslut om kvarstad skulle verkställas hemma hos Alexander Ernstberger.

Beslutet om kvarstad gäller dels Alexander Ernstbergers personliga tillhörigheter både i villan och själv fastigheten som Kronofogden kan spärra från försäljning, dels det bolag han har och som finns registrerat på Lidingö-adressen.

Porschen undersöktes av Kronofogden.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Bolaget har bland annat flera lyxbilar registrerade på detta bolag. Däribland en Porsche som står uppställd utanför villan. Det är dock oklart om Kronofogden kan lägga beslag på Porschen eftersom den ägs av ett leasingbolag, men står registrerat på honom.

LÄS MER: Bankens panik när Ernstberger greps

Pantbrev på 18,8 miljoner

Alexander Ernstberger köpte villan på Lidingö den 1 november 2016 och med priset 50 miljoner blev det årets dyraste  villaköp i Sverige. Några dagar efter köpet togs det ut pantbrev på 18,8 miljoner kronor.

Villan ligger på Lidongö med utsikt över vattnet.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Tidigare i dag har vi berättat om ett mystiskt uttag av ett pantbrev på 10 miljoner kronor.

Dagen innan Alexander Ernstberger greps togs det ut ett värdedokument i form av ett pantbrev på tio miljoner kronor på hans av polisen avspärrade lyxvilla på Lidingö.

Beställare av pantbrevet var Ålandsbanken som mejlat in till Lantmäteriet.

Pantbrevet Ålandsbanken plockade ut.

Några dagar tidigare gjordes ett liknande agerande med en annan tidigare toppchef inom det skandalomsusade pensionsbolaget.

– Det råder panik på banken är min bedömning, säger en nyckelperson i myndigheternas  "Allra–operation". köpet togs det ut pantbrev på 18,8 miljoner kronor.

LÄS MER: Ernstberger lämnade Allra på tisdagen