Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krav från 75 000 äldre till Löfven: Höj pensionerna

74 928 namnunderskrifter bärs fram till Stefan Löfven av PRO.
Foto: SVT FORUM
Foto: SVT FORUM
Stefan Löfven och PRO:s ordförande Christina Tallberg på förmiddagens pressträff.
Foto: SVT FORUM

Här får statsminister Stefan Löfven 74 928 namnunderskrifter med krav på höjda pensioner.

– Statsministern får gärna kontrollräkna, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Och tillägger:

– Det är alldeles för många som har för låg pension i dag för att kunna leva ett bra liv.

PRO (Pensionärernas riksorganisation) ligger bakom kampanjen med namninsamlingar för högre pensioner.

Man vill höja pensionsinbetalningarna till 18,5 procent, vilket kommer att påverka pensionerna på sikt och liknande resonemang som Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade på Almedalen i somras.

För att lyfta den nuvarande pensionärsgruppen och alla som står i begrepp att gå i pension närmsta åren efterlyser PRO ett miljardpaket.– Pensionerna har halkat efter löneutvecklingen under ett antal år och gjort att många hamnat under EU:s gräns för fattigdomsrisk, säger Jan Andersson, PRO:s första vice ordförande.

– Hela pensionssystemet måste stärkas för att framtida pensionärers skull.

Beslutet från 90-talet efterlevs inte

PRO vill upp till 18,5 procent i arbetsgivarinbetalningar, vilket man beslutade om redan på 90-talet.

Men den avgiften baseras på en pensionsgrundande inkomst, och den är din inkomst efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften. Det avdraget ligger på sju procent. I praktiken är det därför 17,21 procent av inkomsten som betalas in.Enligt ett S-förslaget från i somras ska svenskar på sikt få 70 procent av sin slutlön i pension med höjda pensionsavgifter.

Men, som sagt, på sikt. Dagens och morgondagens pensionärer måste finna sig i helt andra nivåer.

– Det är därför måste det in mer pengar i pensionssystemet redan nu. Inte minst för många kvinnor som drabbats hår av låga pensioner.

”Det ska löna sig att jobba”

Pensionssystemet måste också utvecklas till att det ska ha lönat sig att jobba, menar PRO. I dag är skillnaden mellan att ha jobbet ett helt arbetsliv och inte ha jobbat alls för liten om man varit i låglönesektorer eller haft deltidsanställning i perioder.PRO kommer att uppvakta samtliga riksdagspartier.

– Det finns inga riktiga svar om pensionsavgifterna och inte heller om att stärka ekonomin för gruppen som jobbat ett helt liv och har låga pensioner, säger Jan Andersson, PRO:s första vice ordförande.

PRO vill också höja bostadstillägget.

Statsminister Stefan Löfven bemötte kraven vid en pressträff på förmiddagen.

Löfven: 

– Vi ska avskaffa den sista resten av pensionärsskatten. Sedan vill vi höja garantipensionen och bostadstillägget för de fattigaste pensionärerna. Vi vill dessutom förstärka pensionen för de som slitit ett helt yrkesliv men ändå svårt att få det gå ihop. Det innebär att vårt förslag skulle ge 1,2 miljoner pensionärer upp till 5000 kronor mer i plånboken per år, sa han bland annat.

Löfven lovade att den sista resten av den så kallade pensionärsskatten ska vara avvecklad 2020.