Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart nu: Så mycket ökar inkomstpensionen 2021

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Inkomstpensionen höjs nästa år, men inte så mycket som tidigare prognos visat.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Anna Eriksson, SPF Seniorerna.Foto: Tomas Södergren / © Foto Tomas Södergren.+46 70 0209150.tomas@sode
Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pensionsmyndigheten brukar inte kommunicera prognoser för inkomstpensionen, men har gjort ett undantag i år på grund av att folk är extra intresserade av pensionsutvecklingen under corona.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Inkomstpensionen ökar nästa år.

Men bara med 0,5 procent – jämfört med en tidigare prognos på 0,8 procent.

– Det är ett problem att pensioner halkar efter löner, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.

I våras kom en riktig smäll mot landets pensionärer: inkomstpensionen skulle räknas ner med 1,5 procent nästa år, enligt en prognos från Pensionsmyndigheten.

Men i juli svängde myndigheten och prognosen visade då att inkomstpensionen skulle öka med 0,8 procent.

Nu har ökningen i stället landat på 0,5 procent. I fredags redovisade Pensionsmyndigheten denna siffra för regeringen.

Inkomstpensionen utgör en stor del av pensionen för de flesta, men även premiepensionen räknas in i den allmänna pensionen.

– För att få en bild av hur den totala ökningen av inkomstgrundad allmän pension blir behöver pensionärerna vänta till december då premiepensionens utveckling är känd, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren i en kommentar.

Varierande pensionsprognos

Enligt honom har myndighetens prognoser varierat ”ovanligt kraftigt” under 2020.

– Orsaken är att bedömningen av pandemins effekt på inkomsterna har varierat.

Enligt nuvarande prognos kommer inkomstpensionen minska med 0,5 procent år 2022. Enligt en tidigare prognos skulle den minska med 2,7 procent.

– Coronakrisen har hittills inte påverkat pensionssystemet mer än vad en kraftig konjunkturförsvagning skulle ha gjort. Inkomstpensionerna, i likhet med de förvärvsaktivas inkomster, har en svag eller negativ utveckling men den finansiella styrkan i systemet är fortfarande stor, säger Ole Settergren i en kommentar.

SPF: ”Halkar efter”

Anna Eriksson, presschef på SPF Seniorerna, säger att utvecklingen var väntad eftersom coronapandemin påverkar hela ekonomin.

– Problemet är mer att pensionen utvecklas så här svagt år efter år, oavsett hög- eller lågkonjunktur. Pensionerna halkar konstant allt längre efter löner och samhällets standardutveckling, säger hon.

Anna Eriksson och resten av SPF vill därför att hela pensionssystemet ses över.

Så höjs pensionen för olika grupper

Cirka 1,5 miljoner pensionärer har inkomst- och/eller tilläggspension utan inslag av garantipension eller bostadstillägg. Dessa får sin inkomstpension höjd med 0,5 procent.

Cirka 400 000 pensionärer med en del garantipension får en förändring av summan av inkomst- och garantipension som ligger mellan 0,5 och 0,6 procent.

Cirka 320 000 pensionärer med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och/eller bostadstillägg får 0,6 procent i ökad allmän pension.

Utöver indexeringen finns en proposition från regeringen om en ny förmån, inkomstpensionstillägg på max 600 kronor före skatt per månad.

För de som har premiepension kommer omräkningen av den att påverka den totala pensionen. Premiepensionens omräkning är känd först i december.

Källa: Pensionsmyndigheten

Shekarabi (S): ”För många har för låg pension”
Annons: